Škola obchodníka

Škola obchodníka

1. díl Začínáme s obchodováním

01.09.2007

Srozumitelnou a čtivou formou vás v našem seriálu krok za krokem seznámíme se vším důležitým, co se týká aktivního obchodování na finančních trzích. Dozvíte se, kde, jak a proč začít a jak se nenechat zlákat do pasti různých ziskuchtivých skupin, které vydělávají jen na nedostatečných zkušenostech začínajících obchodníků. Seznámíte se s burzami, s účastníky tohoto byznysu, s obchodními nástroji, se strategiemi, s brokery a se vším potřebným pro začátek na burze.

Představíme vám funkční metody, které obchodníci používají, od jednoduchých po složité, pro začátečníky i pokročilé. Projdeme si cestu od jednoduchého obchodování s akciemi na české burze až po profesionální obchodování futures na amerických a evropských burzách.

Výši výnosu, kterého lze na burze dosáhnout, často odpovídá stupeň rizika - můžete velmi zbohatnout, ale také přijít o všechno. Statistiky mluví bohužel jasně ve prospěch těch, kteří ztrácejí a v drtivé většině vlastní vinou a přístupem.

Pokud chcete na burze vydělat, zbohatnout, živit se obchodováním, tak máte šanci. Nemáte klasické provozní starosti jako ve většině jiných oborů. Můžete obchodovat odkudkoliv, kde máte přístup k internetu a k počítači. Nemáte zaměstnance, šéfa, zásoby, nájmy na placení, konkurenci, nic takového. Na burze většinou soupeříte spíš sami se sebou, se svou disciplínou a přístupem.

Můžete také začít s neporovnatelně menším kapitálem než u většiny klasických byznysů. Už 100 tisíc korun lze považovat za počáteční minimální velikost obchodního účtu. Zdá se to dost, ale pokud začnete s akciemi, a ne třeba s komoditami, a budete dodržovat svůj obchodní plán, je dost pravděpodobné, že můžete postupně vydělávat zajímavé sumy. Před obchodováním komodit bez zkušeností důrazně varuji. O jejich výhodách i záludnostech si řekneme v dalších dílech tohoto seriálu.

Jako úspěšný obchodník nemusíte pracovat 8 hodin denně, někdy stačí i pár desítek minut denně nebo týdně. Ale než se stanete úspěšným, musíte pilně pracovat. Málokomu se podaří zbohatnout během krátké chvíle a burza rozhodně není to správné místo na lenošení a čekání na koláče bez práce.

Dívejte se profíkům přes rameno

Já jsem začínal na stejném bodě jako drtivá většina lidí, kteří přicházejí na burzu. Tedy nevěděl jsem 95%informací, které si budeme postupně uvádět. Přesto jsem si už od počátku myslel, že burza je nejlepší byznys na světě. Dojít úspěchu na burze může někomu trvat kratší dobu než mně, musí se ovšem vyvarovat všech chyb a mýtů, které na něj zpočátku čekají, a hlavně musí investovat do sebevzdělávání.

Ze začátku bohužel téměř každý věří tomu, že dokáže vydělávat miliony dolarů. Snaží se najít nejlehčí a nejkratší cestu k cíli, hledá tedy pomoc u lidí, o kterých si myslí, že jsou odborníci. Ten, kdo v médiích mluví o trhu nebo se představuje jako analytik a makléř známé společnosti, nemusí být automaticky odborník. Pravda je většinou jiná a člověk se to dozví nejlépe z vlastních zkušeností.

Ideální způsob, jak začít na burze, je najít si někoho úspěšného z oboru a dívat se mu přes rameno do té doby, než budete schopni dělat to samé jako on. Sledujte jeho přístup, obchodní plán a psychologii, která úspěšného obchodníka dělí od neúspěšného. Pokud tuto možnost nemáte zcela jistě je dobré nahradit ji odbornými semináři, studiem literatury a především vlastním testováním obchodních strategií a systémů.

K úspěchu na burze není nutné akademické vzdělání. Dokonce si myslím, že čím větší myslitel a vědec, tím to bude mít na burze těžší. Úspěšní obchodníci mohou být učitelé, dělníci, programátoři, studenti, účetní, doktoři, právníci, mladí, staří, velcí, tlustí, kdokoliv, kdo pochopí sebe sama, sestaví správný obchodní plán a ten bude dodržovat za každých okolností.

Obchodování na burzejednu obrovskou výhodu - můžete si je zkusit nejdříve nanečisto - fiktivně koupit a prodat akcie nebo komodity, zanést si hodnoty vstupu i výstupu z pozice do jednoduché tabulky v Excelu a vyhodnocovat to, jako kdyby se jednalo o skutečné obchodování. Když si testováním potvrdíte, že vám vaše myšlenka vychází, můžete začít přemýšlet o skutečném obchodování. Začít s malou částkou, když se potvrdí vaše domněnky, tak s větší. S nabýváním zkušeností pak teprve můžete začít přemýšlet o založení velmi výnosné kariéry burzovního obchodníka.

Rozhoduje psychologie

Obchodování na burze je technicky jednoduché. Nicméně, a to je kámen úrazu, obchodování je složité psychologicky. Od počátku, přes vlastní obchody až po jejich evidenci, ve většině těchto činností dělají nezkušení obchodníci chyby. Dokud je neodstraní, velmi pravděpodobně budou prodělávat. Podobné to je s řízením peněz a rizika, což jsou další styčné body celého byznysu. Lidé neumí ze začátku ochraňovat svůj kapitál a kupodivu ani nevědí, že je to důležité.

Schválně, zeptejte se před příštím obchodem svého makléře, jaký druh řízení peněz na danou pozici doporučuje a proč. S největší pravděpodobností vám nebude schopen dát sofistikovanou odpověď. Proč? Protože se ho na to předtím nikdo neptal, a tudíž to nepovažoval za nutné. Na burze z dlouhodobého hlediska nemůžete vydělat, když předem neznáte míru maximálního rizika v každém obchodu, do kterého se chystáte vstoupit.

Tento seriál vám ukáže, jak začít obchodovat na burze s omezeným rizikem a s maximalizací zisku. Dozvíte se, na čem vydělávají makléři a analytici, co sledují finanční poradci a osobní bankéři, když vám radí, kam investovat peníze, proč většina fondů vydělává a rozrůstá se, když jejich výkonnost je mnohdy k pláči. Jak funguje burza a jak velcí hráči oberou každého, kdo nepřistoupí na jejich hru. Jak hrát hru velkých a nestat se obětním beránkem finančního průmyslu. Seriál bude plný mnoha zajímavých informací a rad, které vám umožní lépe spravovat své peníze na finančním trhu.

Příští týden se těším nashledanou a zapamatujte si  –  pokud předem nebudete znát míru rizika v každém obchodu do kterého se budete chystat vstoupit, nemůžete na burze z dlouhodobého hlediska vydělat.

Ludvík Turek M.A.A.

www.czechwealth.cz

Slovníček

Opce – finanční nástroj, který dává právo, ale ne povinnost koupit/prodat investiční majetek v určeném čase za určenou cenu. Příklad: pojištění na auto. Při nehodě máte právo, ale ne povinnost prodat svou škodu pojišťovně za předem určenou přibližnou cenu.

Finanční trhburza, na které se obchoduje s různými finančními nástroji

Akcie – podíl na společnosti

Komodita – věc, se kterou se obchoduje (maso, kovy, ropa, obilniny, atd.)

Makléř (broker) – zprostředkovatel obchodů s finančními nástroji, cennými papíry, atd.

Futures – kontrakt (např. komoditní), který ukládá povinnost koupit investiční majetek v předem určeném čase za určenou cenu.

Řízení peněz – správa peněz dle předem definovaných pravidel

Hodnocení

Známkuj:  10 |  8 |  6 |  4 |  2 |  0

Ostatní články seriálu - Škola obchodníka

01.09.2007
31.10.2007
05.11.2007

 
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.