Nechci Vám brát iluze, ale . . .Pokud se však podívám na kvalitu potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dátochutnat svým dětem to, co se tu před těmi dvaceti léty jedlo.Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně rozmanitá. Na stranědruhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen různé barevné obaly a krabičky, kteréobsahují prakticky totéž. Mnoho potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, sevozí přes půl Evropy a zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí jevětší, než jejich samotná užitná hodnota a vliv na zdraví.* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Do roku 1994 platily v Československu ještě z dob minulého režimu zákonnénormy, které nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovalyškrob atd. atd.Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle .* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Potraviny jsou dnes samá n á h r a ž k a .Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým).Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se nesrazí,nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 18,90 Kč. No - nekupte to !!!Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob neboželatina, aby toho bylo víc. Jsou v tom usmrceny mikroorganismy. Ale stojí to9,90 Kč. No - nekupte to !!!Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena bílkovinourostlinnou (sója) anebo škroby.Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z umělýchnáhražek. I v dražších zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokoncesmetanové, je pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukemrostlinným.Kvalita některých másel není nic oslnivého, jsou nastavována vodou !!!Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, alečokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří karabovýprášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovcea velbloudi.České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo drůbežím separátem -co je to drůbeží separát ?. Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodajízvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostise rozmixují, přecedí, obarví na červeno a přidávají se do párků a klobás, v případěpárků do 40 Kč za 1kg tvoří se sójou, chemikáliemi, céčky atd. jejich hlavní složku.Kdo kupujete dražší párky a nemáte-li je přímo z nějaké malé porážky, nejásejte.Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do dražších párků. Jakjsme však byli ubezpečeni Informačním centrem bezpečnosti potravin, z tvrdéhostrojního oddělování při výrobě separátu ( SOM - strojově oddělené maso ) se získávelmi jemná masová pasta složená z částic menších než 1 mm, takže nehrozížádná újma na zdraví - akorát, že to žereme !!!Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se jako krmivopro dobytek . Toto se vyrábí i dnes. Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknoučervenou barvu, narve se tam chemie. Pro potlačení pachů ze separátusamozřejmě existují různé chemické sajrajty.Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které vypadajínavenek jako salámy čišunka.Různé bůčky a slanina jsou dnes vyráběny zejména z přerostlých polských prasat,která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou více masitá a jejichbůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které se k nám jako přebytkydováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a bílé maso je přece dietní !Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, jeprodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vámstát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek.Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které sepředtím neprodalo. Stroje tyto zbytky - které se dříve dávaly prasatům nebo seprodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové zvířectvo - semeloua směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi s enzymy, pak se míchátěsto atd. atd. a na druhém konci vyjede upečený chleba. Nevadí, že obsahujesezam nebo mák a nebo lněné semínko - krásné ohnisko civi- lizačních chorob aalergií. Neustále se snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% - na 20%.U rohlíků se neustále snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťovalkřupavost), až na polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý denztvrdne a chleba je bez chuti.Kečupy a hořčice - nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, vekteré je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se naněkterých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název "kečupová " či"rajčatová omáčka." Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly rajčataleda tak z rychlíku.Maso, zejména dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčněvpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčněvpravována levná sój ...