Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (30)
 
určitě přečíst (5) 11.02.23 19:53  Pavellek  (255600)

Chtěl bych být ekonom.

Už vidím, jak potkáváme řidiče z povolání, pokrývače, lakýrníky, svářeče, zedníky, strojvůdce a mnoho jiných profesí v 67 letech v práci. Jako ekonom mohu tužkou brát člověka jako číslo, ale pokud mám mozek, těžko to mohu považovat za reálné.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 12.02.23 15:45  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Chtěl bych být ekonom.

Za 20 let, až to bude aktuální, tak těch strojvedoucích už beztak moc nebude a stejně si budou muset hledat něco jiného. Nikdo taky netvrdí, že by měl někdo do 67 lézt po střechách, nebo lešeních a taky se už několik let jedná, že určité profese půjdou do důchodu dřív, jako horníci, takže nakonec ti pokrývači a zedníci nebudou muset lézt ve výškách ani v 65, jako teď, ale někdo pak bude celkem reálně hákovat do 70. Prostě se bude muset poměr výdělčných a nevýdělečných udržovat na nějaké udržitelné hodnotě. Nebo chcete radši do důchodu v 60 letech platit 80% daně?
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 12.02.23 18:17  Pavellek  (255600)

Chtěl bych být ekonom.

No, pokud nebude například pokrývač moci v 65 vylézt na střechu, zřejmě pak bude nezaměstnaný. Pokud nebude pokrývač z národnostní menšiny, bude pobírat část sociálních dávek, které zatíží rozpočet stejně, né -li více až do penze. Takové přesouvání výdajů je zcela neekonomické. Problém jistě není v tom, že penze v 60 znamená nutnost zvýšení daní z 50% na 80%. Jde o to, jak stát hospodaří. A věřte, že ve státní správě se hospodaří celkem špatně. K tomu nějaké to, na venek, důležité nově vytvořené místo pro kamarády a výsledek je celkem slušný schodek.
Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 16.02.23 16:18  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Chtěl bych být ekonom.

Šikovný pokrývač má v padesáti svoji partu a po střeše už neleze, když nám dělali střechu tak taky všichni nebyli na střeše, pořád byl někdo dole, kdo dělal přípravu, vozil materiál, řešil věci s domácím, ...
Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (7) 11.02.23 22:11  Tomasso  (243693)

Chtěl bych být ekonom.

Co se týká řidičů nebo strojvedoucích, ti i dnes musí procházet zdravotními prohlídkami a jakmile jejich zdravotní stav nevyhovuje, jdou od válu bez ohledu na to, kde je stanoven důchodový věk. A kolik procent lidí se dneska živí těžkou fyzickou prací? Většina z nás sedí na židli a čumí do monitoru...
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 17.02.23 09:57  Určitě je to on.  (255111)

Určitě je to on TOMASSO

Většího b*ba v ČR nenajdete. Anebo je ještě možné, že je to královsky placený provokatér, na kterého my všichni vyděláváme. Docela bych tomu v dnešní době věřila.
Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (7) 15.02.23 15:31  Fij  (254766)

Chtěl bych být TOMASSO

Jen deb*l jako on může být v této době šťastný.
Dosavadní doporučení: přečíst (7)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 12.02.23 15:57  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Chtěl bych být ekonom.

Živil jsem se těžkou manuální prací, na stroji ve fabrice i v kanclu a z vlastní zkušenosti vím, že k šedesátce klesá výkon ve všech oborech a nikdo nikoho nebude platit jen za to čumění do monitoru. Ve výsledku je jedno, jestli vyhodí zaměstnance, protože ztratil zdravotní způsobilost, nebo výkon. Pravidelné zdravotní prohlídky jsou dnes běžné, nebo povinné ve skoro každé profesi. Nikdo nikdy netvrdil, že člověk musí celý život dělat jednu a tu samou práci.
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 12.02.23 09:19  Jiří Jméno 'Jiří' používá stále stejný uživatel  akrijmucokzavinacseznam.cz  (242707)

Chtěl bych být ekonom.

Moc hezky napsáno. Díky tomu čumění do monitoru to tady taky tak vypadá.
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 12.02.23 07:40  Pavellek  (255600)

Chtěl bych být ekonom.

A o to tu právě jde. Je zcela reálné, že řidič musí absolvovat v 65 letech zdravotní prohlídku. Bude muset tedy dojít ke změně toho zákona a posunout zdravotní prohlídku na 68 let. Protože stát posunutím věku odchodu do penze jasně říká, že člověk je schopen spolehlivě pracovat déle- vždyť je zdravý. A představa, že pečivo je vyrobeno, rozvezeno a prodáno díky počítači, ta je přeci zcestná. Že 20% jsou v politice nebo na počítači, to neznamená sedavé zaměstnání celého národa.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (6) 12.02.23 09:56  Tomasso  (243693)

Chtěl bych být ekonom.

20 % jistě ne, hádám, že to bude něco mezi třetinou až polovinou lidí, kteří se dnes živí seděním u počítače a klesat to rozhodně nebude.
Dosavadní doporučení: určitě nečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 12.02.23 18:07  Pavellek  (255600)

Chtěl bych být ekonom.

Tohle určitě není nějaký americký film, ale realita. Proto je třeba si uvědomit, kolik zaměstnanců je potřeba k tomu, aby jeden čuměl a seděl u počítače, jedl, pil, oblékal se, vyprazdňoval, jezdil, telefonoval, svítil a tak dál... Problém Čecha sedícího u počítače spočívá v tom, že úplně zapomíná, kolik je potřeba lidí okolo, aby vůbec mohl u toho počítače sedět a mačkat tlačítko. Zřejmě proto chtějí SPOLU zvýšit věk odchodu do penze, aby neumřeli nedostatkem mačkání kláves, kdyby náhodou odešli všichni manuálně pracující do penze.
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (6) 12.02.23 18:21  Tomasso  (256023)

Chtěl bych být ekonom.

Myslím, že vůbec nechápete realitu dnešního světa. Já se nebavím o žádných úřednících, ale o produktivních oborech v rámci komerčních firem. Dnes se spíš nabízí otázka, kolik lidí musí makat čuměním do monitoru, aby uživili toho, kterej se živí fyzickou prací. Protože dneska není problém cokoliv vyrobit, problém je to prodat.
Dosavadní doporučení: určitě nečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 13.02.23 05:27  Pavellek  (255600)

Chtěl bych být ekonom.

Takhle naivní jsem býval také. Dnes, stejně jako před 100 lety, je stále důležitý základ, tedy ta manuální práce, kterou musí dělat člověk. Je to stejné, jako když jdete čůrat. Myšlenka na močení je sice impuls, ale zkuste močit bez rukou, to prostě, alespoň u muže, nejde, tedy pokud nemá člověk cévku. Myslet si, že vše dělá počítač, to je kontraproduktivní. A každá věc podléhá opotřebení. Má tedy svojí životnost. Těžko by jste dnes dělal na IQ 151 (počítač), protože ten je již zastaralý a byl vyhozen na smetí. Ale člověk přeci není věc. Není tedy divné - pokud už nemohu nic dělat, tak mě vyhodí na hřbitov? A to se prodlužováním odchodu do starobní penze reálné přibližuje. A jen proto, aby se ušetřilo na vlastní prospěch? Divná společnost.
Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 15.02.23 18:21  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Chtěl bych být ekonom.

Takhle to možná fungovalo před 100 lety, kdy ve fabrice bylo na 100 výrobních zaměstnanců 10 nevýrobních (z toho v kanclu seděl jen účetní a mistr), ale dnes stejnou práci ve vyšší kvalitě odvede deset výrobních dělníků, 10 nevýrobních a 10 dalších vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, kteří udržují tu vysokou produktivitu a kvalitu. Nevýrobní / režijní zaměstnanec není hned kancelářská krysa, ale jsou to ještěrkáři, skladníci, nástrojáři, seřizovači, programátoři, šoféři, ostraha, správa budov, fakturanti, mistři, technologové, konstruktéři, účetní, ekologové, bezpečáci, energetici, ... dnes už se špony od oleje nehážou za plot, zaměstnanec není trhan v děravých botách a když mi někde nabídnou blbé podmínky, tak jdu jinam. Makat jak šroub můžu do 40-50 a do té doby se musím postarat, abych měl na zbytek let do důchodu jiný šolích. Kdo na to celý život kašlal a profesní vývoj u něj skončil výučním listem (nebo ani to ne) - jeho problém. Je plnoletý, svéprávný a má občanku, všechno ostatní jsou jen výmluvy.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (1) 15.02.23 19:43  Pavellek  (255600)

Chtěl bych být ekonom.

Máte samozřejmě ze svého pohledu pravdu. Ovšem né každý je zaměstnán v továrně zahraničního investora. Je plno jiných zaměstnavatelů, kteří nemají,, ostatní zaměstnance,, a podobně. A jsou různí lidé, kteří nemohou střídat zaměstnání, jak je napadne a to z různých důvodů. Setkal jsem se i s úspěšnou snahou bývalého zaměstnavatele, který sice nepravdivě, ale úspěšně informoval nového zaměstnavatele o neschopném zaměstnanci, kterého následně nový zaměstnavatel kvůli lživým informacím propustil ve zkušební době. Ten bývalý zaměstnavatel to udělal jen proto, aby k němu po kolenou přišel ten samý zaměstnanec zpátky a měl pak jistotu, že zaměstnanec dlouho znovu neodejde. Tedy tvrzení - práce mne nebaví, odejdu jinam, tak to všude funkční není. Časté střídání zaměstnání= nezajímavý zaměstnanec. A čím starší člověk je, tím hůře se uplatňuje.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 16.02.23 16:09  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Je to jen o prioritách

Tak samozřejmě, že každý nežije v mnohatisícovém městě, kde je logicky větší výběr, než na vsi. Zrovna tak pracovní příležitosti nejsou jediné kritérium, jestli tam má smysl dál žít a každý si to musí přebrat v hlavě sám. Češi nejsou ochotni se za prací stěhovat a radši budou na svém rodném gruntu třít bídu s nouzí, než aby šli za lepším, nebo aby se sami přičinili a něco podnikli sami. Taky jsem si radši zvolil klid venkova před možnostmi velkoměsta i s vědomím, že to tu s prací není bůhvíjaké a nelituji, ani si nestěžuji. Stačí mi to a kvůli pár tisícovkám navíc se nebudu stresovat a honit, za to mi to fakt nestojí. ;) Dřív, nebo později firmy s nízkou produktivitou a výdělkem skončí, logicky tam nikdo šikovný dělat nebude a ta firma se bude plácat životem stejně, jak její zaměstnanci a vystačí si s kdejakou levotou a to vůbec nezáleží jaký pas má majitel. Dobré jméno se buduje léta a to taky táhne a ti si pak můžou zaměstnance vybírat, šmejdi a levota pak zůstane pro ty na pracáku, je to jen nabídka a poptávka, kdo nic nenabízí, tak nemůže ani nic čekat.
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (1) 17.02.23 08:56  Pavellek  (255600)

Je to jen o prioritách

Z Vašeho pohledu máte jistě pravdu. Co se týče stěhování se za prací, to je velice složité. Pokud se stěhuje jeden, zázemí si buduje díky nové práci, která může trvat i dva měsíce a pak stěhování zase jinam. A nemusí to být vždy důsledek neschopnosti. Pokud se má stěhovat celá rodina, to je již velký problém. Práci si musí v novém místě nalézt i partner a to je již svízel. K tomu měnit prostředí i školu dětem, třeba na pět let. Kdo je alespoň trochu soudný, ten musí cítit sobeckost vůči nejbližším. A nebo žít odděleně, bez dětí a partnera. Takové vztahy však velice často nefungují. O neochotě Čechů ke stěhování bych asi byl poněkud opatrný.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 17.02.23 18:49  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Je to jen o prioritách

Většina rodin a domácností nemá malé děti na škole a ti starší z venkova jsou stejně přes týden na intrech a kolejích. V dojezdu 100 km se vždy najde solidní zaměstnavatel, jen málokdo je ochoten jezdit dál, jak 20 km. Zrovna tak se dá i pár let vydržet týdenní absence živitele rodiny, nebo si děcka musí vybrat, jestli chtějí mít značkové mikiny a iPhony, nebo tátu přes týden doma. Jestli ale táta dřepí doma, nebo v hospodě nadává na poměry, tak to děcka stejně nevyhrály a nejspíš skončí stejně.
Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:


Diskuze Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit

Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit - zdrojová stránka k tématu diskuze Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Navyšování věku odchodu do důchodu se děje i v řadě jiných zemí EU, Česko by nebylo výjimkou. Penzijnímu systému by pomohlo, vláda má po prezidentské volbě jedinečnou šanci jej prosadit.

 Burza Prime 16:24 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  628.00  -0.32% 
 ČEZ  855.00  -1.16% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 115.00  +1.36% 
 GEN DIGITAL  494.00  -0.20% 
 GEVORKYAN  258.00  0.00% 
 KOFOLA CS  273.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  872.00  +1.04% 
 MONETA MONEY BANK  103.00  +0.98% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 840.00  -0.88% 
 PHOTON ENERGY  45.60  +0.44% 
 PILULKA LÉKÁRNY  190.00  -1.04% 
 PRIMOCO UAV SE  890.00  -1.11% 
 VIG  745.00  +0.95% 
Komodity online
 Ropa 88.37 USD 23.04   
 Zlato 2322.65 USD 23.04   
 Stříbro 27.32 USD 23.04   
 Káva 221.95 USD 23.04   
 Cukr 19.89 USD 23.04   
 Bavlna 81.67 USD 23.04   


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.