HDP 2014, vývoj hdp v ČR

Období HDP v mld. Kč   HDP r/r v %  HDP q/q v %  Podrobně
R / 2014 4 261.1 mld. Kč 2.0 % - -
4Q / 2014 1 077.7 mld. Kč 1.5 % 0.4 % -
3Q / 2014 1 072.4 mld. Kč 2.4 % 0.4 % -
2Q / 2014 1 061.2 mld. Kč 2.5 % 0.3 % -
1Q / 2014 987.2 mld. Kč 2.5 % 0.4 % Zpráva

04.06.2014 ČR - revize vylepšila růst HDP v 1Q o 0,5% na výsledných 2,5%


Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,5 %, tj. o půl procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad.

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ v 1. čtvrtletí meziročně o 2,5 % a v mezičtvrtletním srovnání o 0,4 %.

Předběžný odhad zveřejněný 15. května předpokládal pouze dvouprocentní meziroční růst. Korekce o půl procentního bodu byla důsledkem navýšení výnosů nepřímých daní a zpřesnění odhadu hrubé přidané hodnoty na základě administrativních dat za podnikatelské subjekty nezačleněné do krátkodobých statistických zjišťování.

Tuzemská ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla nejvíc za poslední tři roky, výší hrubého domácího produktu tak zůstala již pouze 0,3 % pod úrovní 3. čtvrtletí 2011, po kterém postupně sklouzla opakovaně do recese. V aktuálním čtvrtletí přitom těžila z rostoucí zahraniční i domácí poptávky a také z velice nízké srovnávací základny, neboť loňské první čtvrtletí bylo z hlediska ekonomického výkonu nejslabší za poslední čtyři roky.

Složky poptávky
Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně v úhrnu o 1,4 %. Instituce vládního sektoru vydaly o 1,4 % více než před rokem, výdaje domácností se zvýšily o 1,5 % při nižším zájmu o předměty dlouhodobé spotřeby a potraviny a naopak rostoucích útratách za bydlení, služby, obuv a odívání. Výdaje na konečnou spotřebu se v 1. čtvrtletí zvýšily i ve srovnání s předchozím čtvrtletím - celkem o 1,3 % (domácností o 1,2 % a vládních institucí o 1,8 %).

Celková tvorba hrubého kapitálu byla meziročně vyšší o 2,5 %, když pokles výrobních a zbožových zásob byl více než kompenzován růstem tvorby fixního kapitálu o 5,2 %. Zvýšené investice směřovaly do dopravních prostředků, strojního vybavení a budov a staveb s výjimkou bytů. V porovnání s předchozím čtvrtletím se tvorba fixního kapitálu zvýšila o 1,2 %.

K celkovému růstu ekonomiky výrazně přispěl zahraniční obchod, vývoz a dovoz zboží byly podstatně vyšší meziročně (o shodných 10,5 %) i mezičtvrtletně (o 4,9 %). Aktivní saldo obchodu zbožím a službami v běžných cenách přitom vzrostlo ve srovnání s prvním loňským čtvrtletím o 46,6 % a v porovnání s předchozím čtvrtletím o 23,4 %.

Struktura nabídky
Celková hrubá přidaná hodnota (HPH) vzrostla jak meziročně (o 2,2 %), tak i mezičtvrtletně (o 0,6 %). Na celkovém růstu se podílel především zpracovatelský průmysl a v jeho rámci hlavně výroba dopravních prostředků. Dařilo se také stavebnictví, které těžilo z příznivých klimatických podmínek, zemědělství, obchodu a pohostinství a řadě odvětví služeb, především činnostem v oblasti nemovitostí.

Daně z produktů (především daň z přidané hodnoty a spotřební daně) se v meziročním srovnání zvýšily o 4,9 %, mezičtvrtletně však s ohledem na nerovnoměrný vývoj výběru spotřební daně z tabákových výrobků poklesly o 1,4 %. To bylo důvodem pomalejšího mezičtvrtletního růstu HDP ve srovnání s vývojem HPH.

Zaměstnanost
V tuzemsku bylo v 1. čtvrtletí v pojetí národních účtů zaměstnáno v průměru 5 145 tisíc osob, celková zaměstnanost vzrostla o 0,5 %, a to jak meziročně, tak i mezičtvrtletně.


Zdroj: ČSÚ

HDP - zpravodajství


Hrubý domácí produkt (HDP), anglicky GDP (Gross domestic product), je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období (obvykle jeden kalendářní rok) na určitém území (obvykle stát). Tento ukazatel se používá v makroekonomii pro určování výkonnosti ekonomiky států. Pro účely mezinárodních srovnáních výkonosti ekonomik jednotlivých států se používá též HDP na obyvatele (HDP na hlavu).
Hrubý domácí produkt představuje souhrn hodnot přidaných zpracováním ve všech odvětvích činností považovaných v systému národního účetnictví za produktivní (tj. včetně služeb tržních i netržních). Jde o propočet v kupních cenách, za které jsou realizovány tržní výkony (tzn. včetně daní z produktů a bez dotací na produkty). U netržních služeb je přidaná hodnota vyjádřena jako souhrn náhrad zaměstnancům a spotřeby fixního kapitálu.
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.