Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  24.03.2014 14:28:10

ČEZ: Analýza Babišovi 100% dividendy

Aktualizováno 14.00: Ministr financí Andrej Babiš se rozhodl sáhnout na zisky nejbohatší státem ovládané firmy. Chce, aby skupina ČEZ, ve které drží stát sedmdesátiprocentní podíl prostřednictvím ministerstva financí, vyplatila celý loňský zisk akcionářům. Řekl to Hospodářským novinám. Podle premiéra Sobotky o tom ještě bude vláda diskutovat.

Stát by si tak na dividendách mohl letos přijít na téměř 25 miliard korun, o deset miliard víc než v loňském roce. Jde o dramatickou změnu dividendové politiky firmy. Dosud si ČEZ 40 až 45 procent zisku ponechával.

Snaha získat větší podíl ze zisku ČEZ je dalším z Babišových kroků, jak stáhnout peníze do rozpočtu ze všech možných zdrojů. "Budu chtít, aby ČEZ vyplatil dividendu z celého loňského zisku, ne aby na ni dal obvyklých 50 až 60 procent zisku jako v předchozích letech," potvrdil Hospodářským novinám Babiš. "O dividendách rozhodují akcionáři, my to nemůžeme komentovat," řekl mluvčí skupiny Ladislav Kříž.

Babiš později informaci HN oficiálně potvrdil. Premiér Bohuslav Sobotka vzápětí prohlásil, že vláda musí vzít do úvahy investiční plány ČEZ. Otázka dividendy se bude podle něj ještě diskutovat. Zároveň však připustil, že jednorázové zvýšení dividendy by neohrozilo dostavbu Temelína.

Zatímco loni vyplatil ČEZ na akcii čtyřicet korun, nyní by si akcionáři přišli na 65 korun - nejvíc v celých dějinách společnosti. A to v situaci, kdy české energetické jedničce klesl meziročně zisk o víc než dvanáct procent na 35,2 miliardy korun kvůli nízké ceně silové elektřiny na středoevropském trhu.

O dividendě bude jednat vláda.

Akcie společnosti ČEZ reagují růstem o více než 4 %.

"Výplata 100 % zisku by znamenala přes 65 na akcii a dividendový výnos přes 12 %. Podle nás by dávalo smysl zvýšit dividendový výplatní poměr ČEZ v případě, že firma zruší plán na dostavbu Temelína," říká analytik z České spořitelny Petr Bártek.

Investiční výdaje ČEZ bez Temelína mají podle něj od roku 2015 klesnout ze 44 miliard na asi 30 miliard . "Na druhou stranu by výplata 100 % loňského zisku znamenala zvýšení zadlužení firmy o asi 10 až 15 miliard a také zvýšení ukazatele ND/EBITDA (poměr čistého dluhu a zisku před zdaněním, amortizací a odpisy) na asi 2,4násobek. Limit pro udržení současného dluhového ratingu ČEZ je přitom zhruba 2,5násobek," říká Bártek.

"Také si nemyslíme, že by se projekt Temelína zrušil natrvalo. Firma by se tak příští rok musela vrátit blíže k původnímu výplatnímu poměru 50 až 60 % (maximálně okolo 75 %). Zpráva je pro titul pozitivní, ale je potřeba brát v úvahu, že návrh ještě musí schválit celá vláda," dodává Bártek.

Návrh výplaty dividendy zveřejňuje management firmy většinou koncem jara. Loni to byl třetí týden v dubnu. "Podle nás bude dividenda zveřejněna nejpozději při odhalení výsledků za 1Q2014," říká Bártek. Dividendu musí potom schválit valná hromada, jejíž datum nebylo ještě stanoveno. Pravděpodobně to bude v červnu.

Čtěte také:

  Druhý kvartál očima expertů: Trhy budou nadále kolísat. Potěšit by mohly ČEZ a Erste Druhý kvartál očima expertů: Trhy budou nadále kolísat. Potěšit by mohly ČEZ a Erste

Mezi vítěze se ve druhém čtvrtletí zařadí velké technologické společnosti a také domácí ČEZ. Příjemně by mohla překvapit Erste Group Bank, kterou někteří oslovení v anketě zařadili mezi největší zklamání prvních tří měsíců roku. V příštím čtvrtletí přitom na trhu očekávají i kvůli Ukrajině zvýšenou volatilitu. Vhodnou strategií je proto aktivní vyhledávání příležitostí způsobených výkyvy celého trhu nebo jednotlivých titulů.

 

 

Seznamte se s Kateřinou Zychovou, nejcharismatičtější portfoliomanažerkou v Česku

 

 

Seznamte se s Kateřinou Zychovou, nejcharismatičtější portfoliomanažerkou v Česku

Jdete po rovině, ale najednou musíte vyšlapat na Mount Everest. Když to člověk zvládne a sejde dolů, má dostatek kyslíku, aby uspěl. Takovou profesní lekci dostala na Wall Street a v londýnské City rodilá Ostravanka a zakladatelka úspěšného hedgeového fondu Verdi Capital Kateřina Zychová. Letos se obává nevyzpytatelné makroekonomické a geopolitické situace, v portfoliu dává prostor individuálním firmám a pozastavuje se nad tím, že ČNB dopustila podvody v kampeličkách.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.07.2017ČEZ: Technická analýza po výplatě dividendy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688