BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  23.09.2013 11:12:17

Ranní přehled 23.9. - volby v Něměcku, PMI v Číně a Evropě + analýza EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF a ROPY

Německá kancléřka Angela Merkelová slaví další úspěch. Její strana CDU/CSU dosáhla drtivého vítězství v parlamentních volbách, když získala 41,5 procenta. Lze tak téměř s jistotou říci, že se ujme svého již třetího vládního období. Stále však zůstává otevřená otázka s kým nakonec CDU/CSU vstoupí do koalice, protože minulý partner FDP nedosáhl na 5,0 procentní hranici zajišťující účast v parlamentu. V současnosti se tak spekuluje hlavně o uzavření koalice se sociálními demokraty nebo se zelenými. Právě SPD (soc. demokrati) získala 25,7 procenta a mohla by pomoci CDU/CSU k silné vládě, nicméně politicky jde o dva odvěké rivaly a Merkelová musí důkladně zvážit tuto možnost. Navíc by se musela pravděpodobně vzdát křesla ministra financí. Euro na německé volby výrazně nezareagovalo. Evropské akciové indexy (CACX, DAX) po první negativní ranní reakci se dostávají do pozitivních čísel.

Čínský výrobní sektor přidal v září na tempu. Tamní index nákupních manažerů (HSBC PMI) dosáhl 6měsíčního maxima, když posílil z 50,1 bodu na 51,2 bodu. Právě číslo 50 tvoří pomyslnou hranici mezi expanzí a recesí. Na čínskou výrobní produkci je výrazně navázaná Austrálie, která do druhé největší ekonomiky exportuje nerostné suroviny. Díky pozitivnímu výhledu pro expanzi výrobního odvětví posílil australský dolar o 0,4 procenta vůči americkému dolaru. (AUD/USD). Téměř 0,5 procenta si zisků si připisuje i vůči euru (EUR/AUD). AUD posiluje i vůči švýcarskému franku (0,5%); dánské koruně (0,9%); švédské koruně (0,8%).

Francouzský index nákupních manažerů (PMI) za výrobu se posunul hlouběji pod úroveň 50, když spadl z předchozích 49,7 na 49,5 bodu. Ekonomické predikce počítaly s posílením nad 50,0. Úspěch naopak slaví sektor služeb, který překonal úroveň 50, když expandoval na 50,7 bodu. Došlo tak k vytvoření 20měsíčního maxima. Kombinovaný PMI index po 19 měsících překonal hraniční úroveň 50,0 a uzavřel na 50,2 bodech. To je velmi dobrá zpráva pro francouzskou ekonomiku a předznamenává stabilizaci.

Německý výrobní PMI index klesl v září z 51,8 bodu na 51,3 bodu. Výroba tak nenaplnila očekávání o posílení nad 52,0 hranici. Podobně jako ve Francii se posílení dočkal sektor služeb. Ten expandoval na 54,4 bodu a vytvořil 7měsíční maximum. Kombinovaný PMI index posílil na 53,8 bodu, což je 8měsíční maximum.

Výroba eurozóny podle PMI indexu zpomalila z 51,4 bodu na 51,1 bodu. Radostnou zprávu přinesl sektor služeb, když s 52,1 bodem dosáhl 27měsíčního maxima. Stejného rekordu dosáhl i kombinovaný PMI index, který expandoval na 52,1 bodu.


Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

 

EUR/USD konsoliduje mezi maximem z minulého týdne a podporou 1,35. Do opuštění vyznačeného boxu, je trh bez intradenního trendu. Proražení směrem dolů by mohlo přinést otestování rostoucí trendové linie. Průraz nad maximum z minulého týdne by otevřel cestu k 1,3660.

GBP/USD se obchoduje v obrácené formaci rostoucího klínu a poblíž důležité psychologické úrovně 1,60. Ve prospěch nakupujících hovoří skrytá býčí divergence ze stochastického oscilátoru a současný trend. Je však potřeba pečlivě sledovat případné testování supportu 1,60, jehož proražení by mohlo vyvolat výraznější korekci.

USD/CHF našlo podporu na klesající trendové linii. Trh zažil v posledních dnech silný výprodej a prorazil i majoritní support na úrovni 0,9170. V průběhu dnešní seance by mohla proběhnout krátká korekce, jejíž maximum se očekává na Fibonacciho úrovni 23,6 (0,9170). Tato hladina je nyní silně rezistenční a mohla by nabídnout příležitost k prodeji.

ROPA se chystá k otestování dolní hrany rostoucího trendového kanálu. Trh se obchoduje v úzkém pásmu od poloviny července a tak je případné proražení důležitou událostí. Sledování reakce na podpůrnou linii je důležité i kvůli skryté býčí divergenci ze stochastického oscilátoru. Trh by v průběhu dnešní seance tedy mohl napovědět více o dalším vývoji.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688