Hlavní obsah

Bitcoin pokořil absolutní rekord. Jedna mince stojí přes 1,4 milionu korun

Bitcoin pokořil ve čtvrtek večer absolutní rekord, co se kurzu týče. Hodnota nejznámější kryptoměny na světě se v jeden moment vyšplhala na 66 974 dolarů, což odpovídá 1 467 070 Kč. Posilovalo také ethereum. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Dosavadní rekord byl stanoven v polovině dubna kurzem 64 829 dolarů (1 421 120 Kč), poté ale přišel pád až pod hranici 30 000 dolarů (657 630 Kč). Připomeňme, že třicetitisícová hranice byla poprvé pokořena až na přelomu loňského a letošního roku.

Po připsání nového rekordu, začal bitcoin mírně ztrácet – jedna virtuální mince se v úterý ráno obchodovala za 64 574 dolarů (1 415 530 Kč), stále jde však o jeden z nejvyšších kurzů v celé historii této kryptoměny.

Bitcoiny jako investice. V USA začalo fungovat první kryptoměnové ETF

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Na rekordní kurz bitcoinu pozitivně reagovaly i další kryptoměny. Například ethereum posílilo ze středečních 3833 dolarů (84 020 Kč) až na 4241 dolarů (92 960 Kč). Druhá nejznámější kryptoměna si připsala absolutní rekord v květnu, kurz tehdy činil 4379 dolarů (95 990 Kč).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru na protesty proti bitcoinu a prezidentovi

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Ruský prezident Vladimír Putin se ale v rozhovoru pro server CNBC vyslovil pro jejich...

Výběr článků

Načítám