Bitcoin je na novém rekordu. V USA spustili první bitcoinový fond pro širokou veřejnost

Názor
Bitcoin se ve středu odpoledne středoevropského času dostal na nový cenový rekord. Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny se vyhoupla na úroveň necelých 68 tisíc dolarů za kus. V korunách tak bitcoin vyšel takřka na 1,5 milionu, poprvé v historii.
Bitcoin je na novém rekordu. V USA spustili první bitcoinový fond pro širokou veřejnost. Ilustrační foto: Pixabay.com

Dosavadní rekordní cena, které bitcoin dosáhl letos 14. dubna, představovala necelých 65 tisíc dolarů. K novému rekordu pomohlo bitcoinu zejména to, že včera měl úspěšný debut první americký burzovně obchodovaný fond umožňující investice do termínových kontraktů na bitcoin. Spuštěním fondu společnosti ProShares se v USA skončila osmiletá etapa dohadů a debat ohledně spuštění fondu, který umožňuje poměrně snadné investování do bitcoinu konvenčním způsobem.

To by k investování od bitcoinu mělo přivést další investory, kteří se dosud zdráhali do kryptoměny investovat, neboť si například nechtěli sami zakládat bitcoinové peněženky, nebo překonávat jiné výzvy plynoucí stále z poměrně slabé uživatelské přívětivosti kryptoměn. Konvenční bitcoinový fond navíc kryptoměnu v očích odborné i širší veřejnosti dále legitimizuje.

PSALI JSME:
Mladí lidé přestávají věřit bitcoinu

První žádost o spuštění bitcoinového fondu byla u americké Komise pro burzy a cenné papíry podána už v roce 2013. Komise ale dosud všechny žádosti „smetla ze stolu“, s širokou paletou zdůvodnění, od obav z cenové manipulace po pochybnosti nad ověřováním objemu vlastnictví kryptoměny v majetku toho či onoho fondu.

Ve Spojených státech se konvenčně obchoduje s termínovými kontrakty na bitcoin, avšak zatím nebyly činné žádné fondy, jež se na ně specializují. To se nyní tedy podle všeho změní. Jde o vysoce příznivou, přelomovou událost, takže rozhodně nelze vyloučit, že cena bitcoinu v blízké době výrazně překoná svůj aktuální rekord.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Co nového v investicích? Nově je možné investovat do úvěrů zajištěných bitcoiny

Zavřít reklamu ×
  1. Z toho všeho přímo čpí likvidace likvidity peněz a nástup virtuální měn už jen z pohledu enormního plánovaného deficitu v Amikostánu – rotačky jedou na plné pecky. Přichystávají systém bezhotovostní společnosti – výhled – Komuna v PAX AMERICANA , nic se nebude vlastnit (Schwab – byl bych nejspokojenější když atd….)a lidé budou dostávat to co budou potřebovat , nebo dle zásluh a poslušnosti 🤮😜😇

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Trhy jsou v korekci, co bude dál?

Probíhající napětí na Blízkém východě se spolu s výhledem na vyšší úrokové sazby po delší dobu („higher for longer“, pozn. aut.) přenášejí negativně na globální finanční trhy. Ty se tak nacházejí v pásmu poměrně …

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB