ETF Bitcoinu zahájil v úterý v USA testovací provoz

Tento týden se začíná obchodovat s prvním burzovním fondem (ETF) s Bitcoiny (BTC), který byl schválen regulačními orgány. A přestože je jištěno pouze „papírovými Bitcoiny“ ve formě futures kontraktů, očekává se, že ETF bude na trhu sloužit svému účelu.  Z mnoha poskytovatelů ETF, kteří podali návrhy u Americké komise pro cenné papíry (SEC), je ProShares ETF s tickerem “BITO” prvním, kdo zahájil obchodování na burze NYSE Arca, když se trhy otevřely amerického úterního rána. A protože obchodování ETF bylo oficiálně zahájeno, obchodníci se nejen ptají, jak ETF ovlivní spotovou cenu bitcoinů, ale také kdo bude používat ETF, který nenabízí přímé vystavení bitcoinům - reálně tedy neposkytuje výhody anonymity a přímého p2p propojení mezi dvěma stranami, což byl jeho původní účel. Meltem Demirors, hlavní strategický ředitel společnosti pro správu kryptoaktiv CoinShares, komentoval Bitcoinové futures takto:
“...ETF bude podpořeno notoricky neefektivním kapitálem“
dále pak řekl, že
„má pocit, že SEC vysmívá CFTC (Commodity Futures Trading Trading Commission - regulátor zodpovědný za trh s futures).“
Podobný názor vyjádřili i další, například Eugene Ng z kryptoburzy Gemini poznamenal, že retailoví investoři již mohou nakupovat bitcoiny přímo na burzách nebo k nim přistupovat prostřednictvím ETF kótovaných mimo USA, zatímco instituce mohou nakupovat BTC futures na chicagské obchodní burze. "Stále se škrábu na hlavě," řekl Ng. Přesto ne všichni sdíleli názor, že jsou ETF podporované futures zbytečné. Matt Senter, hlavní technologický ředitel a spoluzakladatel aplikace pro odměňování v BTC Lolli, v komentáři k rozhodnutí SEC povolit zařazení ETF na burzu uvedl, že bitcoinové ETF může poskytnout vystavení bitcoinům některým lidem, kteří z různých důvodů nemohou nebo přímo nechtějí držet mince přímo.
"Díky tomu, že mohou jednotlivci investovat do bitcoinů prostřednictvím ETF, které sledují jeho základní hodnotu, se mohou investoři seznámit s bitcoiny při vytváření aspektů zkušeností s vlastnictvím BTC, které mohou být pro krypto nováčky skličující - například navigace v kryptoburzách, peněženkách a soukromých klíčích,"
uvedl Senter v e-mailovém komentáři.

Vzestup a pád?

A zatímco obchodníci a investoři čekali na spuštění velmi očekávaných bitcoinových ETF, bitcoinový trh v tuto chvíli vypadá podle hlavního ekonoma Chainalysis Philipa Gradwella napjatě. Gradwell ve své nejnovější zprávě pro Market Intel uvedl, že
„30 denní průměr přílivu Bitcoinů na burzy je pouhých 44 000 bitcoinů, což je o 30% méně než 180 denní průměr“ 
a zdá se, že institucionální investoři také hromadí BTC.
"Od 20. července, kdy BTC padl na minimum 30 000 USD, institucionální investoři, ti, kteří vlastní alespoň 1 000 bitcoinů, zvýšili své držby o 172 000 bitcoinů a institucionální obchodníci získali dalších 68 000 BTC. Zdá se, že tito velcí hráči využili nízké ceny k doplnění zásob"
řekl ekonom. A přestože limitovaná nabídka znamená, že se trh může rychle pohybovat výše, Gradwell také poznamenal, že bitcoinové ETF v tuto dobu už znamenají pro kryptosvět méně, než by tomu bylo před několika lety. Mnoho potenciálních kupců totiž již dávno vynaložilo úsilí naučit se obchodovat skutečné kryptoměny. Odložení ETF by
„pravděpodobně vedlo k širšímu přijetí kryptoměn“
 řekl Gradwell.
"Pokud by lidé v posledních několika letech získali kryptoměnu z ETF, pak by tradiční finanční systém byl mnohem více izolován od narušení, než je tomu v současné době. Miliony lidí jsou nyní integrovány do kryptoměn,“
napsal Gradwell a zdůraznil, že se jedná o „skutečné krypto“, což je předpokladem pro používání aplikací DeFi a Web 3.0. Pokud jde o okamžitou reakci trhu na zahájení ETF obchodování, někteří obchodníci a analytici o víkendu varovali, že na obzoru může být pokles ceny bitcoinů. V rozhovoru pro CNBC v pátek generální ředitel a investiční ředitel společnosti Morgan Creek Capital Management Mark Yusko řekl, že by „nebyl překvapen“, kdyby se trh místo toho, aby se rovnou přesunul na 100 000 USD, na chvíli konsolidoval, což si podle něj „hodně lidí” myslí, že se to stane do konce roku.

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) se stává díky ETF přežitým?

Bez ohledu na cenový dopad, který nové ETF mohou mít, schválení SEC by mohlo znamenat potíže alespoň pro jeden existující regulovaný investiční nástroj bitcoinů, konkrétně Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) je platforma určená pro investory, kteří chtějí investovat svůj kapitál do BTC. GBTC je finanční produkt, který umožňuje investovat do digitálních měn. Tato platforma vydělala více než 13,1 miliardy aktiv ve správě (Assets under management - AUM) v hodnotě více než 18 miliard dolarů na trzích, které jsou dostupné bez předpisu. Komise pro bezpečnost a výměnu (SEC) schválila společnost Grayscale Bitcoin Trust v roce 2013. Od té doby nabízí expozici na trhu BTC i investorům, kteří nejsou schopni investovat na neregulovaných trzích či s neregulovanými aktivy. GBTC debutoval 25. září 2013 pod názvem Bitcoin Investment Trust. Barry Silbert jej založil a navrhl jako soukromé umístění pro akreditované investory. Následně společnost získala souhlas FINRA (Financial Industry Regulatory Authority) pro cenné papíry způsobilé pro veřejné obchodování. Nezaměňujte však GBTC s ETF, ačkoli společnost tvrdí, že je modelována podobně jako komoditní investiční produkty, například jako SPDR Gold Trust - jako by to byl ETF s fyzickým podkladem. Investoři zde ve skutečnosti nekupují, neprodávají ani nedrží BTC, ale akcie poskytovatele. Společnost tyto akcie ukládá na vysoce zabezpečený systém, který chrání investory před možnými škodlivými aktéry. Poté Grayscale vyzývá mnoho bohatých jednotlivců, aby do tohoto fondu vložili peníze, tomu se říká „soukromý fond“. GBTC používá k informování svých investorů o aktuálním stavu jejich investic Alternativní zpravodajský standard poskytovaný mimoburzovními (over the counter - OTC) trhy. GBTC se při sledování ceny BTC spoléhá na index TradeBlock XBX, odrážejíc jeho výkon. Cena akcií však obvykle může výkon přehánět nebo snižovat na základě aktuálního sentimentu na trhu.

GBTC a bitcoinové ETF

Společnost Greyscale Bitcoin Trust již dříve uvedla, že jeho podkladový model je podobný obchodování ETF. Ale bitcoinové ETF v USA zatím nebyly legální, tedy až dosud. SEC v minulosti několikrát prohlásila, že bitcoinový ETF se v zemi nespustí, protože trh s kryptoměnami se obvykle liší od tradičního. Podle SEC tedy podléhají manipulaci a extrémní volatilitě cen. S bitcoinovým ETF byste dělali totéž jako s ETF - místo burz sledovali hodnotu kryptoměny na tradičním trhu. Bitcoinové ETF by mohly nabídnout několik výhod, jako jsou daňové investice, pohodlí a diverzifikace aktiv. S ETF má podobný investiční nástroj i GBTC. Obě zásady se snaží replikovat chování aktiv, která tvoří akciový index, ať už jde o fixní příjem, akcie, měny nebo komodity nebo jiná finanční aktiva. Můžeme je definovat jako hybridní finanční aktivum, protože si zachovávají podobnost s tradičními investičními fondy samy o sobě, ale také s akciemi. Má schopnost diverzifikovat fondy a likviditu akcií. Můžete držet akcie Apple a BTC ve stejném fondu nebo v jakémkoli jiném aktivu obchodovaném na akciovém trhu. Jinými slovy, jsou to instituce kolektivního investování (Collective Investment Institutions - CII). Ačkoli obě metody nemají tendenci měnit původní koncept kryptoměn, tím, že podléhají SEC, se GBTC a bitcoinové ETF centralizují na regulační orgány, což je zcela v rozporu s původním konceptem Bitcoinu - GBTC je uzavřený fond a bitcoinovému ETF chybí vlastnictví.

Výhody a nevýhody GBTC

GBTC umožňuje investorům vystavit se bitcoinům, aniž by je museli ve skutečnosti spravovat. Odpadají kroky jako je starost o úložiště, zabezpečení, předpisy, klíče peněženky atd. Greyscale Bitcoin Trust tyto problémy zvládá díky schválení SEC. V současné době má fond GBTC přibližnou tržní kapitalizaci 27 800 000 000 USD. Retailoví investoři však obvykle nevyhledávají zrovna GBTC, protože jsou určeny pro akreditované investory, kteří mohou investovat minimálně 50 000 USD. Většina lidí má tendenci hledat prémiové investice, jeden z nejúspěšnějších typů služby GBTC, ale ty přicházejí s ročními poplatky ve výši 2,0% denní akumulace. S nimi je spojen další problém, a to že trh s kryptoměnami může zažívat extrémní období volatility. GBTC hodnota však neodpovídá přesné základní ceně bitcoinu, protože závisí na aktuálním sentimentu trhu. Navzdory tomu je GBTC v současné době nejjednodušším způsobem, jak získat přístup ke kryptoměnám, bez obav z obvyklých problémů s tím spojených. Je pravděpodobné, že GBTC se stane méně atraktivní pro investory, když existuje ETF, vzhledem k relativně vysokým poplatkům, kterými jsou GBTC známé. Jak v pátek sdílel pro Bloomberg James Seyffart na svém Twitteru, nový ETF bude mít poplatek 0,95%, což je méně než polovina 2% poplatku účtovaného GBTC. Aby se tomuto problému vyhnula a zůstala konkurenceschopná, společnost Grayscale již dříve uvedla, že převede své GBTC na „fyzické“ spotové ETF, které bude podpořeno skutečnými bitcoiny a nikoli futures kontrakty. A s nedávným schválením ETF založených na futures nyní Grayscale využívá příležitost postoupit vpřed se spotovým ETF, uvedla v pátek CNBC. Podle zdroje CNBC, který odmítl být identifikován, protože plány nebyly dosud zveřejněny, firma právě žádá o ETF Bitcoinu, což by započalo 75 denní období přezkoumání, kdy SEC může proti návrhu vznést námitku. V pondělí Grayscale potvrdila, že podají žádost o převedení GBTC na ETF. Pokud jde o první výpis ETF tohoto týdne, panuje určitá nejistota, zda bude den zahájení pondělí nebo úterý. Ale podle analytika Bloomberg pro ETF Erica Balchunase bude BITO skutečně spuštěno v úterý jako první ETF bitcoinových futures.
Zítra ráno ProShares zahájí ETF na newyorské burze”,
sdělila firma a burza listu The New York Times. Pokud SEC stále nepodnikne žádné kroky k zastavení spouštění ETF, další ETF v pořadí, které bude uvedeno v seznamu, bude buď ETF Invesco Bitcoin Strategy nebo ETF Valkyrie Bitcoin Strategy, uvedl analytik Bloomberg Intelligence James Seyffart před víkendem. "Valkyrie [nejspíše] začne obchodovat příští týden," řekl Seyffart a vysvětlil, že podal potřebné dokumenty k registraci pro obchodování na burze. Dodal, že stále čeká na zprávu od společnosti Invesco, která „by mohla také spustit ETF stejný týden.”

Aktuálně - první bitcoinové ETF otevřelo, CME Spike je vyšší

Na burze NYSE Arca byl v úterý spuštěn první fond obchodovaný na burze (ETF) krytý futures kontrakty na bitcoiny (BTC). A soudě podle prvních pár minut obchodování, novému ETF se dostalo na trhu vřelého přivítání. ETF s burzovním vydavatelem ProShares zahájila činnost dnes v 09:30 EDT (13:30 UTC), přičemž zástupci společnosti ProShares zazvonili na úvodní zvonek na newyorské burze. Jak se trh otevřel, ETF okamžitě vystřelil nahoru a během prvních pěti minut obchodování vzrostl o téměř 1,4%. První zaznamenaný obchod pro ETF byl uskutečněn za cenu 40,99 USD za akcii, přičemž cena vzrostla nad 42 USD, než se obrátila dolů. Za zmínku také stojí, že futures kontrakty na bitcoiny obchodované na Chicago Mercantile Exchange (CME) prudce vzrostly téměř okamžitě po spuštění ETF, pravděpodobně v důsledku spekulací, že se ETF stane velkým novým kupujícím na trhu futures s bitcoiny. V 13:47 UTC se futures kontrakt na bitcoiny CME, jehož platnost vypršela v říjnu, obchodoval za 63 855 USD, což je téměř o 1 000 USD vyšší než byla spotová cena bitcoinu na Binance. Za poslední hodinu se futures trh posunul až o 3,3% výše, zatímco spotová cena Binance se posunula nahoru pouze o 1,7%. Zahájení obchodování s bitcoinovými ETF se v posledních dnech těší široké pozornosti, přičemž někteří analytici naznačují, že by to mohlo podpořit rostoucí prémie u bitcoinových futures obchodovaných na CME ve srovnání s spotovými cenami, jak je vidět na krypto-nativních burzách. V důsledku toho ETF vyvolalo obnovený zájem o takzvaný obchod na bázi bitcoinů, kde obchodníci s arbitráží využívají cenového rozdílu mezi bitcoinovými spotovými a futures trhy. [twitter-follow username="btctip_cz" scheme="dark"]. [easy-social-share buttons="facebook,twitter,linkedin" counters=1 counter_pos="inside" hide_names="no" template="tiny-retina"]
3/5 - (3 votes)

Komentáře (0)

Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Připojte se k diskuzi

Zde napište svou odpověď
Vaše jméno
Váš e-mail
Odeslaním komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Buďte v obraze a
nenechte si ujít novinky z krypto-světa.

Relevantní články, dvakrát měsíčně do vaší emailové schránky.

Váš e-mail
Ukládám..
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.