Bitcoin je na novém historickém maximu. I díky dění na americké burze prolomil hranici 66 tisíc dolarů

Nejhodnotnější kryptoměna světa bitcoin

0Zobrazit komentáře

Bitcoin se veze na vlně optimismu, která ho během středečního dne vynesla až nad hodnotu 66 tisíc dolarů (1,45 milionu korun) za jednu minci, čímž stanovil nové historické maximum. Pomohly tomu i pozitivní očekávání investorů, že americké regulační orgány schválí první veřejně obchodovaný fond (ETF) zaměřený na futures na bitcoiny. Přesně k tomu také došlo a společnost ProShares Bitcoin Strategy ETF včera debutovala na burze.

Největší virtuální měna na pozitivní očekávání investorů reagovala již delší dobu pozvolným růstem, během něhož dlouhou dobu oscilovala kolem hranice 64 tisíc dolarů. Před středeční 16. hodinou se však vyhoupla až na 65 tisíc dolarů a podle údajů serveru CoinDesk se dokonce dostala i na hranici 66 tisíc dolarů, kolem níž se v průběhu odpoledne dál pohyboval.

Výrazný vliv na tom má právě na trh uvedené ETF zaměřené na futures na bitcoiny, které si hned první den připsalo celou řadu úspěchů, neboť objem transakcí překročil miliardu dolarů a ke konci obchodování společnost připisovala 4,85 procenta.

Sázka na budoucí cenu bitcoinu

ProShares Bitcoin Strategy ETF se stal historicky prvním burzovně obchodovaným fondem zaměřeným na bitcoinové futures. Tak se označují termínované kontrakty, které pomocí aktivního managementu sází na budoucí cenu virtuální měny. Výsledkem je mimo jiné to, že hodnota takového fondu nemusí korelovat s aktuálním vývojem bitcoinu.

První veřejně obchodovaný fond zaměřený na futures na bitcoiny se začal obchodovat na newyorské burze cenných papírů v úterý ráno a cena jedné akcie začínala na 40 dolarech (bezmála 900 korun). Během prvních 20 minut se podle údajů agentury Bloomberg zobchodovalo asi 6,4 milionu akcií v celkové hodnotě 264 milionů dolarů (tedy 5,79 miliardy korun).

V pozitivním duchu se nesl i celý zbytek prvního dne ProShares Bitcoin Strategy ETF na burze. Na konci dne se tak akcie společnosti obchodovaly za 41,94 dolaru a během své premiéry si připsaly 4,85 procenta. Celkem se v průběhu prvního dne zobchodovaly akcie v hodnotě převyšující jednu miliardu dolarů, tedy 22 miliard korun.

První den tohoto kryptoměnového projektu obchodovaného pod zkratkou BITO znamenal druhý největší objem objem, na jaký kdy takto spuštěné veřejně obchodované fondy dosáhly. Prvenstvím se může chlubit The BlackRock U.S. Carbon Transition Readiness ETF, kterému se podařilo během jediného dne obchodovat akcie v hodnotě bezmála 1,2 miliardy dolarů.

Jak navíc na Twitteru upozorňoval Eric Balchunas, jeden z klíčových analytiků agentury Bloomberg, 99,5 procenta všech transakcí se týkalo právě kryptoměnového projektu. Benevolentní přístup ze strany americké Komise pro kontrolu cenných papírů a optimismus ze strany investorů tak vedou k tomu, že i další společnosti oznámily své plány o vstupu na burzu.

Mezi prvními bude nejspíš možné obchodovat také s akciemi Valkyrie Bitcoin Strategy ETF, které by se podle informací Bitcoin Magazine mohly objevit na burze již v průběhu středy nebo čtvrtka.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym