14.09.21 Technická analýza BTC/USD – pump & dump jako z roku 2018

4.6
(12)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Když jsem v pondělí zpracovával analýzu na Bitcoin (BTC), vůbec jsem nečekal, že za pár hodin dojde k pumpě, která vyvrcholí bizarním dumpem. V jednu chvíli jsem si všiml, že na trhu probíhá extrémní množství nákupních objednávek v relativně velkých objemech. Nechápal jsem, co se děje, protože v aktuálním kontextu nic takového nedávalo příliš smysl.

Pak jsem si všiml, že Litecoin pumpnul během pár minut asi o 30 %. V tu chvíli mi bylo už zřejmé, že někdo cosi oznámil, což mělo za následek tenhle prazvláštní cenový vývoj. Posléze se trh ještě rychleji zhroutil. Za pár minut jsem zjistil, co se stalo, a uvědomil jsem si, že k takovým pump & dump docházelo běžně v roce 2018. Tehdy bylo časté, že se někde objevil i naprostý nesmysl a stejně trh reagoval velmi emotivně. Pak ale přicházelo vystřízlivění.

Aktuální situace na 1D BTC/USD

Co se týče celkového pohledu na denní graf, v podstatě pokračuje konsolidace v rozmezí S/R levelů 42 000 – 47 000 USD. V tomhle ohledu žádná změna. Ten včerejší pump & dump není ani tolik na denním grafu vidět. Bitcoin totiž sám o sobě až natolik nepumpnul, to se týkalo především Litecoinu, kde je šílený dlouhý knot.

BTC

Bitcoin se tedy v podstatě odpinknul od 47 000 USD zpátky na 42 000 USD. Pohyby řádově v jednotkách procent. Objemů se však během relativně krátké chvíli protočilo hrozně moc, takže se to projevilo i v grafu. Během těch cca 30 minut se toho protočilo více, než během letních prázdnin za půl dne. Byla to zajímavá zkušenost a máme díky tomu připomenutí, abychom byli opatrní.

Takže objemy za posledních několik týdnů mírně vyčnívají, ale na základě pondělní svíce jsme se přirozeně vůbec nikam neposunuli. Pokračuje stranová konsolidace v rámci zakresleného malého obchodního pásma. Co nyní vyhledávat? Je potřeba zjistit, zda trh vytvoří další lokální vrchol a lokální dno. Tím se jaksi potvrdí, že Bitcoin na all time high nemá.

Jak jsem ale včera zdůrazňoval, supportní konfluence kolem 42 000 USD je pro trh hodně relevantní a nebude pro medvědy zrovna jednoduché ji prolomit. Tudíž je vysoká šance, že býci se pokusí pokořit vrchol ze 7. září. Mají na své straně dobrou pozici, takže bych byl překvapen, když by toho nevyužili.

Indikátory

Křivka RSI znova otestovala úrovně kolem 42 bodů a reakce je pozitivní. Tudíž je zde jistý support. Na MACD je momentum negativní, ale nijak nesílí.

Závěrem

Price Action ze včerejška není samozřejmě nic příjemného, protože nám to grafy rozbíjí. Naštěstí Bitcoin nepumpnul ani zdaleka jako Litecoin, takže tady je vše ok. Nicméně i tak dostali býci pořádný výprask a proto je dost možné, že nějakou dobu zůstanou spíše nečinní. Proto se bojím, že mezi blízkými S/R levely zůstaneme příliš dlouho.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.6 / 5. Počet hlasujících 12

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
12 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Michal

Litecoin je chudák. Ale celkově jsou altcoiny hrozně bullish. Kdyby Bitcoin nedělal neustále ty dementní pump and dump tanečky na hodinovkách, alty už jsou dávno ve vesmíru. Některé alty už pumpí, jestli Bitcoin alespoň vydrží v téhle pozici, rozjede se všechno.

Fantom

Rozjede se všechno. To je právě příznak bubliny. Proč by se mělo rozjet všechno? Na zdravém trhu se můžou rozjet jen kvalitní projekty. BTC je fenomén, ostatní jsou zatím jen plány, v mnoha případech vzdušné zámky.

Michal

Tak já samozřejmě nemyslel, že pojede nahoru všech 12 tisíc mincí na Coinmarketcap 😀 Ale některé top alty až nepochopitelně stojí. Jiné pumpí za doprovodu solidních objemů a dominance je docela bearish pro Bitcoin. Je tam docela velké sell volume. Úplně mi zkrátka nepřijde, že by teď měl trh padnout. Možná už BTC neudělá nové ATH, ale alty ještě nějaký pátek pojedou. Zrovna bych řekl, že se znovu nadechují.

Ale to je můj názor.

Vlastimil

Ty ču*áci prostě zatím přelévají prachy, máš pravdu, že to zatím nechtějí pustit.

Vlastimil

Rozjede se všechno až BTC bude možná na 80K, zatím si spíše vybírají velcí hoši ty projekty, které uznají.

Vlastimil

No právě velcí hoši musí lejt do altů prachy, neuvěřitelný jak některý střílej! Situace je bohužel taková, že si s tím každej den hrajou. Právě že kdyby šel Bitcoin možná víc nahoru, tak alty nebudou tak střílet jako teď 🙂 Ale Jarolím by na to měl udělat analýzu.

Michal

Nemyslím že Velcí hoši přihazovali money… Ti ho spíš vybírají… A retail prihazuje .. . Kdo neví radeji přihodí dolare do Solany nebo Cardana které udělali tisíce procent než do btc který je pár stovkách.. bohužel z altcoinu se to lépe vysaje a wheils budou mít zase o mnoho víc btc…. Momentálně nikdo neřeší fundament .. Solana je mimo provoz 17 hodin (mají tam bug) a cena relativně drží…. Vypni síť BTC na 15 minut a uvidíš co se bude dít… Tolik k fundamentu na altcoinech tím nemyslím nic osobního vůči jedním nebo druhým…. Jak začnou téct akcie (a ty začnou protože nekontrolovaná inflace začíná být větší strašák než nekonečný růst. Tak se ukáže dočasná stabilita crypta. Jenom stim rozdílem že btc se možná rychleji vrátí

Vlastimil

Jen bych poupravil, že se zdá, že některé alty – CARDANO, Solana, Fantom, a jiné, jdou přeci jen dolů, že jsem popisoval už stav minulý, i když v hledáčku některých spíše těch hloupých peněz je Floki. Některé další alty se možná připravují k výstřelu, ideální by bylo, kdyby padalo vše. Bitcoin by si tím udržel svojí hodnotu dominance. Nevím, vše je teď trošku jinak, z tohoto výkyvu se to snad vrátí zase do normálu. Druhou možností je jen oddych a pak …

Michal

Dominance podle mě padne někam na 35 a pak na 30%. Vše tomu nasvědčuje.
S každým cyklem se dominance BTC posouvá dolů a nedivil bych se, kdyby se nad třeba 60 nevrátila již nikdy.

Alty půjdou nahoru, myslím si. Cardano má teď klasickou sell the news situaci.

Dave

Očekávání byla asi hodně velká od komunity Cardano ohledně smart kontraktů. Čekali, že cena začne hodně up, něco podobného jako u Solany. Nedivil bych se kdyby to někteří retail začali prodávat a dávat prachy do jiných altů kde jsou smart kontrakty.

Vlastimil

Spíš to vypadá, že velký kluci, využili spadnutí BTC a přelili prachy do altů, ano i do těch projektů jako ADA, SOL. Prostě cardano pumpili v očekávání, pak když kontrakty cardano zavedlo bez problému, tak to shodili. A nyní vidíme už zase jasně přeliv prachů z altů do btc. Bohužel jen nevidíme, že by šlo vše dolů.
Nic, nemá cenu chcát proti větru. Každopádně dnes by měl mít vystoupení před senátem guvernér SEC. Otázka je co řekne, jestli něco co by mohlo s trhem zamávat, nebo zase insideři už vědí, že to bude špatná zpráva pro alty, ale ne tolik pro BTC? Už se nedivím vůbec ničemu, v poslední době vůbec vidíme na trhu tolik zjevných manipulací, že mi je z toho špatně, ať už XRP, Litecoin, řízené vybírání stopek více než jindy, atd.

Vlastimil
Hodnocení článku :
     

Co se týče celkového pohledu na denní graf, v podstatě pokračuje konsolidace v rozmezí S/R levelů 42 000 – 47 000 USD.
Obávám se, že si jdou právě vybrat likviditu nad 47,5 tis. pak by to mohlo slítnout. Dole si jí vybrali knotem včera. Takže zase svi*árna? Snad se to ještě neotáčí, a udržíme se víceméně v range.

spot_img