Cena BTC spaluje medvědy na cestě ke 40 000 USD

0
(0)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Bitcoin (BTC) se toto pondělí blíží ke 40 000 USD a nový týden začíná pro býky s velkou pumpou. Klidný, ale sebevědomý víkend vyvrcholil v noci z neděle na pondělí dramatickým nárůstem a BTC/USD se rychle přiblížil k vrcholu svého několikaměsíčního obchodního rozpětí.

Bitcoin upírá zrak na 40 000 USD

Spotová cenová akce je v současné době přirozeně na radaru všech, za 24 hodin Bitcoin zpečetil zisky ve výši téměř 15 %. Ačkoli se 40 000 USD ještě nepřehouplo do rezistence, současné úrovně tu nebyly od poloviny června a chuť k býčímu růstu je hmatatelná.

Začalo to pozvolna po konferenci “The ₿ Word”, která se konala minulý týden a na které Bitcoin chválili lidé jako Jack Dorsey nebo Elon Musk. Průlom však nebyl patrný okamžitě a pokrok byl pomalý, protože analytici zůstávali obezřetní vůči trhu, který by se podle nich mohl ještě snadno propadnout na nová minima cyklu.

Nakonec se však Bitcoin během týdne pomalu posouval vzhůru, o víkendu pokořil hranici 34 500 dolarů a otevřel vyhlídky na další růst.

Čína tlumí náladu na burze

Klesající vztah Bitcoinu k tradičním trhům je opět v centru pozornosti, takže cenová akce vypadá o to “impulzivněji”. Zatímco rostoucí akcie byly v poslední době doprovázeny rovnoměrným nebo dokonce negativním výkonem BTC/USD, v posledních dnech se karta obrátila. Akcie nyní šlapou vodu kvůli protivětru z Číny, zatímco Bitcoin prudce roste.

Trhání ze strany Pekingu zastínilo předchozí sílu na trzích ve Spojených státech, což v kombinaci s rostoucími obavami z inflace a omezování stimulačních opatření centrální banky vytváří rozkolísanou náladu.

Bitcoin přináší i maximální bolest

Je růst vždy dobrý? Ne, pokud jste BTC short. Jak komentátoři naznačovali již nedávno, když se BTC/USD stále nacházel poblíž 30 000 USD, scénářem “maximální bolesti” by pravděpodobně nebyly čerstvé ztráty, ale spíše dramatický obrat směrem vzhůru.

Přesně to se stalo, 15% noční zisky si vybraly vážnou daň u těch účastníků trhu, kteří byli přesvědčeni, že přichází krach.

Podle monitorovacího zdroje Bybt dosáhly 24hodinové likvidace v pondělí 1,1 miliardy dolarů, což je nejvíce od 18. května.

Graf likvidace krátkých futures na Bitcoin
Graf likvidace krátkých futures na Bitcoin | Zdroj: William Clemente III/Twitter

Obtížnost se po dvou měsících změní na pozitivní

Oživení základních ukazatelů Bitcoinu, které trvá mnohem déle než cena, pokračuje v nezmenšené míře i tento týden. Rychlost hashování se opět blíží 100 EH/s, což je pozitivní znamení, které je doprovázeno rostoucí decentralizací celkové rychlosti hashování.

Zisky byly v uplynulém týdnu, kdy se rychlost hashování stále držela poblíž lokálního minima 83 EH/s, velmi rychlé. Na svém vrcholu před květnovým poklesem ceny dosahovala rychlost hashování 168 EH/s.

Podobný příběh je patrný i u síťové obtížnosti, která měla při příštím přenastavení za pět dní zvýšit přibližně o 3,7 %. Pokud k tomu dojde, bude to první pozitivní změna obtížnosti od květnového těžebního výpadku a silný signál, že se podařilo zmírnit dopady doprovodných otřesů.

Graf obtížnosti Bitcoinu
Graf obtížnosti Bitcoinu | Zdroj: Blockchain.com

“Strach” pokračuje

Ti, kteří se obávají, že cenové zisky mohou být případem “příliš mnoho a příliš brzy”, se mohou uklidnit relativně klidnou náladou, která je provází. Podle indexu Crypto Fear & Greed posun ke 40 000 USD nezměnil celkovou náladu na trhu založenou na “strachu”.

V pondělí index naměřil 26/100 – což signalizuje spíše strach než chamtivost nebo “neutrální” atmosféru, z čehož vyplývá, že Bitcoin by mohl dále růst, aniž by se investoři cítili příliš chamtiví a měli tendenci vyvolat výprodej.

Závěr

Bitcoin se dívá nahoru a vypadá to, že se blýská na lepší časy. Pondělní vstávání tedy mohlo být o něco příjemnější.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
3 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Jan

Oproti Inženýrovým neutuchajícím depresivním předpovědím je tento článek svěží vítr a vydá za 100 Inzenyrovych analýz. Děkuji.

Michal

Přesně

Vojtech

Přesně naopak. Tyhle neumělé překlady článků že zahraničních webů bez aspoň minimálního odborného backgroundu jsou totální peklo. Jarda je sice konzerva, ale to já naopak oceňuji a hlavně prezentuje vždy svůj vlastní, autentický pohled na trhy.

spot_img