Elon Musk prozradil, že bitcoin drží i SpaceX a Tesla ho nejspíš začne opět přijímat. A cena vyskočila vzhůru

musk-bitcoin

Foto: Xprize/CzechCrunch

Elon Musk a fiktivní mince kryptoměny bitcoin

0Zobrazit komentáře

Během posledních měsíců zažívá bitcoin další velmi turbulentní období. Třebaže se nejpopulárnější kryptoměna v březnu podívala na historické maximum přesahující 63 300 dolarů (tedy přes 1,3 milionu korun), před pár dny se propadla až pod hranici 30 000 dolarů. A chtě nechtě u vývoje ceny bitcoinu často stojí Elon Musk, který dokáže svými výroky určovat sentiment trhu.

Například jeho automobilka Tesla nejprve začala přijímat bitcoiny jako platidlo za své elektromobily, přičemž ho ještě předtím sama oficiálně za 1,5 miliardy dolarů nakoupila. Následně ohlásila, že téměř čtvrtinu zisku firmy v prvním čtvrtletí představoval právě prodej nejznámější kryptoměny, a nakonec vcelku nečekaně s akceptováním tohoto platidla přestala. Údajně kvůli příliš vysoké energetické náročnosti.

A tak i když v posledních dnech zažíval bitcoin poměrně výrazný pád až pod 30 tisíc dolarů, stačilo, aby se znovu vynořil Elon Musk a svými výroky vyhnal cenu o několik procent vzhůru. Šéf Tesly a SpaceX se objevil na středeční kryptoměnové konferenci nazvané B Word, kde vystoupil také Jack Dorsey, zakladatel Twitteru a startupu Square, který taktéž pravidelně nakupuje bitcoin za obří sumy, či Cathie Woodová, CEO společnosti Ark Invest.

Prodávat se nebude

Právě na této akci Elon Musk patrně vůbec poprvé veřejně přiznal, že bitcoin nevlastní pouze Tesla, ale také jeho vesmírná společnost SpaceX a podle očekávání také on sám pro své soukromé účely. „SpaceX, Tesla i já vlastníme bitcoiny a žádné z nich nebudu prodávat ani já, ani Tesla či SpaceX,“ cituje Muska magazín The Verge.

Zatímco jeho automobilka i vesmírná společnost podle všeho vlastní pouze bitcoin, Musk prozradil, že sám drží ještě ethereum a dle očekávání i dogecoin, který dlouhodobě propaguje a který v minulosti označil za „finanční vehikl budoucnosti“. Dogecoin přitom vznikl jako vtípek a mnozí experti ho považují za bezcenný token. Právě Muskova přízeň ho ale neustále vrací do záře reflektorů.

Můžu cenu bitcoinu sice zvyšovat, ale rozhodně se ji nechystám záměrně snižovat. Určitě se nechystám zvyšovat cenu a následně prodávat. Budu moc rád, když uvidím bitcoin uspět,“ uvedl během konference Musk. Krátce nato si bitcoin připsal šest procent a vyhoupl se tím k ceně 32 tisíc dolarů (bezmála 700 tisíc korun), kterou v průběhu noci dokonce překonal. Růst zaznamenalo také ethereum, jež připsalo osm procent a zastavilo se těsně pod hranicí dvou tisíc dolarů.

Důvodem může být i Muskovo oznámení, že je pravděpodobné, že Tesla opět začne přijímat bitcoin jako platidlo za prodej svých elektromobilů. Firma ho před časem přestala akceptovat kvůli energetické náročnosti těžby s tím, že jakmile bude těžba ekologičtější, bude o jeho znovuzavedení přemýšlet. A z Muskova středečního vyjádření to vypadá, že tato doba pozvolna nastává.

Bitcoin se velmi zásadně posunul vstříc obnovitelným zdrojům, obzvlášť po uzavření čínských těžebních dolů poháněných uhelnými elektrárnami. Chci si ještě ověřit, že míra využití obnovitelných zdrojů energie je s největší pravděpodobností 50 nebo více procent a že se toto číslo zvyšuje. Pokud tomu tak bude, Tesla s největší pravděpodobností obnoví přijímání bitcoinů,“ dodal Musk.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym