Bitcoin čekají po čtyřech letech velké novinky. Přinesou více soukromí i lepší využití chytrých kontraktů

bitcoin-coin

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Fiktivní mince kryptoměny bitcoin

0Zobrazit komentáře

Majoritní většina těžařů nejpopulárnější kryptoměny na světě se shodla na tom, že bitcoin si po čtyřech letech zaslouží změny, které jej učiní vůči novějším kryptoměnám konkurenceschopnějším. A ačkoliv poslední aktualizace bitcoinu vzbudila velké kontroverze, ohledně té aktuální panuje jasná shoda. Sada chystaných novinek se nazývá Taproot a přinese několik zásadních změn v efektivitě prováděných transakcí a anonymitě používání celé kryptoměny.

V první řadě je nutné zmínit, že tento krok jako takový není nijak zásadní, co se týče funkce sítě, ani překvapivý. Jedná se o tzv. soft-fork upgrade, tedy o aktualizaci, která je relativně jednoduchá na implementaci a umožňuje i těm uživatelům, kteří neaktualizují na novou verzi, se podílet na fungování a verifikaci transakcí. Předchozí aktualizace se uskutečnily v letech 2013 nebo 2017 a většinou slouží k řešení aktuálních problémů, které se při manipulaci s virtuální měnou objeví.

Konkrétně u bitcoinu je obrovským a stále diskutovanějším problémem energetická a ekologická náročnost, která ale má své opodstatnění – zabraňuje tomu, aby někdo nad bitcoinem převzal bez většího úsilí kontrolu ovládnutím více než 50 procent výkonu těžební sítě. Přesto nebo právě proto se aktuálně mluví třeba o těžbě bitcoinu díky solární energii a kvůli přílišné ekologické zátěži měla přestat přijímat bitcoin i Tesla. Elon Musk nicméně toto rozhodnutí patrně opět změní.

Chytré kontakty, jako má ethereum

Kromě velkého množství energie, jež je k těžbě bitcoinu spotřebována, se u této kryptoměny třeba ve srovnání s novějším ethereem řeší i nižší rychlosti či vyšší cena transakcí a také nedostatečné používání takzvaných chytrých kontraktů, na nichž stojí právě ethereum. To vše má napravit nová aktualizace. Její zásadní součástí mají být právě vylepšení zmiňovaných kontraktů, které eliminují prostředníky i z komplexních transakcí.

Chytré kontrakty byly poprvé popsány americkým matematikem Nickem Szabem, který je definoval jako „počítačové transakční protokoly splňující podmínky určité smlouvy“. Chytré kontrakty tedy bitcoin využíval i doteď, jinak by nebylo možné provádět potřebné transakce. Problém je, že nebyly dostatečně rychlé, levné ani efektivní. A navíc zabíraly na blockchainu hodně místa kvůli velkému objemu dat.

V rámci nové aktualizace však dojde u bitcoinu také ke změně protokolu, na němž funguje. Z dosud používaného protokolu digitálního podpisu s využitím eliptických křivek (ECDSA) přesedlá na tzv. Schnorrův podpis. ECDSA představuje určitou limitovanou formu chytrých kontraktů a funguje tak, že hardwarová peněženka je kontrolována prostřednictvím privátního klíče, který zabraňuje odcizení bitcoinu neoprávněným uživatelem. V případě nové metody je k podpisu transakce zapotřebí skupina uživatelů.

To v praxi učiní bitcoinové transakce bezpečnějšími kvůli omezení používání privátních klíčů jednotlivých uživatelů. Ruku v ruce s tím přichází také větší anonymita, ze které mohou těžit zejména zprostředkovatelé komplexních a objemných transakcí. Konkrétní adresa bude na blockchainu sice stále viditelná, ale již nebude možné rozeznat složité transakce vyžadující více podpisů od těch jednoduchých. V praxi tak budou veškeré transakce o dost jednodušší, rychlejší a s menšími poplatky.

Tím by se mohlo bitcoinu podařit dotáhnout ethereum, aktuálně druhou největší kryptoměnu, která má co do efektivity transakcí navrch. „Nejdůležitější změnou pro bitcoin jsou určitě chytré kontrakty, které jsou již teď primárním tahounem inovací na síti etherea. Ty dají lidem příležitost vytvářet nové aplikace nebo podnikat přímo na blockchainu,“ uvedl pro CNBC Fred Thiel, CEO těžební společnosti Marathon Digital Holdings.

Na nutnosti upgradu s názvem Taproot se shodla drtivá většina těžařské komunity. Jak popisuje magazín CoinDesk, pomyslné hlasování vypadalo zhruba tak, že během dvou týdnů každý těžař, který vytěžil určitý blok, měl právo do něj zakomponovat data s tím, zda s vylepšením bitcoinu souhlasí, či ne. Právě tímto způsobem byl upgrade přijat, avšak v platnost vejdou změny až v listopadu letošního roku.

Do té doby totiž budou probíhat rozsáhlá testování, která mají za cíl předejít všem nedokonalostem. Jakákoliv chyba by totiž mohla zničit důvěru v celý systém kryptoměn. Všichni těžaři ví, že je třeba se vyhnout scénáři z roku 2013, kdy se upgrade zásadně pokazil a následovalo období, kdy se cena bitcoinu postupně propadala z nejvyšších 1 151 dolarů koncem roku 2013 až na 310 dolarů v prosinci 2014.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym