reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin Taproot: nový protokol kryptoměny přinese podporu chytrých kontraktů

14.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Bitcoin Taproot: nový protokol kryptoměny přinese podporu chytrých kontraktů
Kryptoměna Bitcoin se po čtyřech letech dočká významného upgradu svého protokolu. Jmenuje se Taproot a má zajistit větší efektivitu, soukromí i podporu tzv. smart kontraktů. Ty nabírají na důležitosti.
Poslední významná aktualizace protokolu Bitcoinu proběhla v roce 2017 pod názvem SegWit, přičemž je označována za "poslední občanskou válku". Naopak nadcházející aktualizace (soft fork) se jménem Taproot je na tom mnohem lépe a dočkala se více než 90 % hlasů. Byla tedy schválena a v listopadu 2021 se Bitcoin přepne na aktualizovaný protokol (verze Bitcoin Core 0.21.1). Do té doby se bude testovat, aby bylo ověřeno, že se nestane něco nečekaného (což se ale i tak může stát). O co ale vlastně jde?
 
Bitcoin logo
 
Bitcoin dnes používá algoritmus Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA), který má však několik nedostatků omezujících Bitcoin v boji proti jiným kryptoměnám. Nově navrhovaný algoritmus podpisů Schnorr totiž zajistí vyšší bezpečnost i soukromí, protože už nepůjde rozeznat jednoduché transakce od těch složitějších s více podpisy. Tento přechod současně dá Bitcoinu adekvátní podporu chytrých (smart) kontraktů, které nabývají na důležitosti a jsou čím dál častěji využívány. Zde právě dosud vyhrává konkurenční kryptoměna Ethereum a Bitcoin se tak chce modernizovat, aby mu neujel vlak.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama