Americký výrobce elektrických aut Tesla obnoví transakce s bitcoiny, pokud těžaři, kteří ověřují transakce, budou více využívat obnovitelné zdroje energie. Uvedl to dnes na Twitteru ředitel Tesly Elon Musk.

Bitcoin, který je největší a nejznámější kryptoměnou na světě, včera večer po Muskově tweetu, posiloval o více než pět procent a jeho hodnota se pohybovala nad 37 360 dolarů (přes 780 tisíc korun). Od 4. ledna si připsal již 34,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Musk uvedl, že pokud bude potvrzeno rozumné využití čisté energie těžaři s pozitivním budoucím trendem, Tesla obnoví povolování transakcí. Za rozumné označil množství padesát procent. Oznámil také, že Tesla prodala zhruba deset procent bitcoinů, které vlastnila.

Musk letos svými prohlášeními již několikrát výrazně ovlivnil vývoj kurzu bitcoinu. V únoru oznámil, že Tesla investovala do bitcoinů 1,5 miliardy dolarů a že začne bitcoiny přijímat jako platidlo. Kurz měny poté prudce vzrostl na nový rekord.

V květnu ale znovu překvapil trhy oznámením, že Tesla bitcoiny přijímat přestane. Jako důvod uvedl ohledy na životní prostředí v souvislosti s vysokým objemem energie, která se při těžbě bitcoinů spotřebovává.

Dodal ale, že věří, že kryptoměny mají slibnou budoucnost, ale nesmí to být za cenu velkých ztrát pro životní prostředí. Bitcoin na prohlášení reagoval poklesem o deset procent.

Musk ujišťoval, že Tesla bitcoiny, které nakoupila, neprodá. Další pokles kurzu však v druhé polovině května způsobilo, když Musk na Twitteru jednoznačně nevyvrátil spekulace, podle kterých se Tesla chystá prodat své zbývající bitcoiny nebo je již prodala. Poté co miliardář ujistil, že Tesla se žádných bitcoinů nezbavila, se kurz stabilizoval.