Předpovídání hodnoty BTC pomocí kvantitativních modelů – 2. část

0
(0)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Předpovídání vývoje hodnoty a ceny BTC je ožehavé, ale zároveň velmi oblíbené téma. Existuje tedy několik metod, které nám s predikcemi pomáhají. Co je k nim potřeba znát?

Trh se pohybuje v bublinách

V posledních měsících či dokonce letech se hodně mluví o bublinách vznikajících na dluhopisových trzích. Hovořily o tom noviny, finanční i nefinanční, specializované televizní stanice a prestižní “makroekonomové” z celého světa diskutovali o tom, že dnešní světový dluh má záporné úrokové sazby.

Je finančně neintuitivní muset někomu platit nebo půjčovat peníze, i když je tou osobou stát. Zažíváme absurdní situaci, která v prostředí finančních trhů ještě nikdy nenastala. Hlavní příčina souvisí s obrovskou likviditou, kterou na trhy dodávají centrální banky a kterou používají jako finanční prostředky, aby se vyhnuly vlastnímu bankrotu, jen aby ji pak obezřetně obrátily zpět na státy (které se samy ocitly v potížích). Ve skutečnosti tato absurdita umožnila vyhnout se bankrotu finančního systému.

Jedním z fenoménů, který ve skutečnosti není živen penězi centrálních bank a který všichni v roce 2017 označili za nesmyslnou megabublinu, je Bitcoin (BTC).

Inflace

Všechny měny na světě mají v důsledku inflace v průběhu času stále menší hodnotu. Inflace je vyvolána pravidlem, které spojuje celkovou hodnotu zboží ve světě s celkovou hodnotou měny v oběhu. Pokud se počet měny v oběhu zdvojnásobí, stejné zboží bude mít tendenci stát dvakrát tolik. “Bude mít tendenci”, protože měna není lineární jev a může to nějakou dobu trvat.

Deflace

Bitcoin byl vytvořen s deflační logikou, která se více podobá komoditám, jako je zlato a stříbro. Proto jej mnozí považují za nové digitální zlato, protože má vlastnosti uchování hodnoty.

Nakamoto rozhodl, že maximální počet vytvořených a dostupných Bitcoinů by měl být 21 milionů (tohle číslo se bude objevovat častěji, jedná se o řecké písmeno fí). Mohl se rozhodnout zadat pevný počet Bitcoinů pro každý vytěžený blok, ale tím by nevznikl efekt exponenciálního růstu, který charakterizuje Bitcoin, nebo alespoň ne tak výrazný, jako je tomu dnes.

V důsledku toho dochází každé 4 roky k halvingu, díky němuž se sníží množství nově vydaných Bitcoinů na polovinu a vytvoří velmi výrazný a zajímavý efekt poměru zásob a toku, který bude tlačit cenu stále výš.

BTC bubliny

Bitcoin měl za svůj život tři smrtelné bubliny:

btc bubliny
Kritické BTC bubliny | Zdroj: Cointelegraph.com

Cena se po půlení vždy minimálně zdesetinásobila. Samozřejmě není zárukou, že tomu tak bude i v budoucnu, ale existuje mnoho faktorů, které nás vedou k přesvědčení, že to, co jsme zažili v roce 2017, nebude poslední bublina a v budoucnu bude následovat mnoho dalších.

Jak informace využít?

Lze tyto informace použít k předpovědi ceny Bitcoinu? Ve skutečnosti lze, pokud se podíváme na tento graf, kde jsou halvingy zvýrazněny na ose X. V souladu se změnou stavu halvingu můžeme odhadnout cenu fair value – tedy správnou cenu, ke které by Bitcoin mohl směřovat.

btc halving effect
Efekt halvingu na flow | Zdroj: Cointelegraph.com

Jestliže cena Bitcoinu má tendenci se vracet kolem linie popsané na výše uvedeném obrázku, je zřejmé, že na základě různých halvingů, které nás čekají, můžeme odhadnout, jaká bude budoucí cílová cena Bitcoinu.

Závěr

Bitcoin je stále populárnější, takže se určitě vyplatí znát i možnosti předpovědi jeho ceny do budoucna.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img