Novinky

Tesla zjistila, že Bitcoiny potřebují elektřinu, stejně jako její elektromobily. U kryptoměn to ale vadí

Už je to pár měsíců, co Tesla způsobila na kryptoměnovém trhu poprask. Výrobce elektromobilů totiž díky dokumentům pro americké regulátory zveřejnil informaci, že část své hotovosti směnil za Bitcoin. Šlo asi o 1,5 miliardy dolarů. Zároveň firma oznámila, že nejznámější kryptoměna půjde použít také k nákupu nové Tesly. Tehdy jsme jen čekali, který další obr se k obdobnému kroku odhodlá také. To se zatím nestalo. Naopak při dalším ohlašování hospodářských výsledků vyšlo najevo, že americká automobilka část svého bitcoinového bohatství rozprodala. Chtěla údajně demonstrovat, že i s virtuální měnou může společnost velikost Tesly poměrně snadno nakládat. Tedy prodávat a nakupovat. Tesla prostě chtěla ukázat, že Bitcoiny jsou také platidlo, respektive udržitel hodnoty.

zdroj: unsplash

Dnes v noci ale Elon Musk hodil do kryptoměnového nadšení granát. Na svém Twitteru totiž zveřejnil prohlášení, že Tesla už Bitcoiny za nová auta přijímat nebude. Nejde přitom o to, že by zakladatel Tesly přestal v decentralizované platební systémy věřit. Důvodem má být zátěž, kterou Bitcoin způsobuje životnímu prostředí. Respektive jeho těžba. Samozřejmě jde o legitimní argument. Zarážející je ale v tom, že Tesla takto vycouvala jen velmi krátce poté, co do kryptoměnové hry veřejně vstoupila. To Elon Musk a jeho lidé do včerejška nevěděli, jak se nové Bitcoiny uvolňují? Stejně jako síť Bitcoinu, i Tesly jezdí po světě poháněny jak špinavou, tak čistou energií. Energetický mix se samozřejmě v jednotlivých státech liší.

Nový iPad Pro s M1 čipsetem je výkonnější než 16“ MacBook Pro s procesorem Intel Core i9

Možná jde o momentální rozmar mocného miliardáře. Stačí si jen vzpomenout, do jakých výšin dokázal Elon Musk posunout do té doby nedůležitou kryptoměnu Dogecoin, která je i podle jeho zakladatele pouhým vtipem. Muskovi se ale líbí a tak DOGE svými tweety dosti pomohl k výstřelu do první desítky nejhodnotnějších kryptoměn. Zpátky ale k Tesle v Bitcoinu. Automobilka s kryptoměnmi nekončí. Naopak teď bude údajně hledat alternativu, která životní prostředí nezatěžuje tak, jako Bitcoin. Ke kryptoměně číslo jedna je Tesla připravena se vrátit, pokud bude síť poháněna z čisté energie. Odhadovat, která kryptoměna se stane vyvolenou, aktuálně nemá cenu. Možností je zkrátka mnoho. Bezprostřední důsledek je ale jasný. Bitcoin reagoval poklesem na úrovně kolem 50 tisíc dolarů za jednu minci.

Michal Benatzky

Vystudovaný novinář, který uvízl ve sféře marketingu. Kromě toho i hrdý redaktor ceskymac.cz. Nejraději píše o technologiích, chytrých vychytávkách a občas i o ekonomice a kryptoměnách. V létě kolo, v zimě lyže.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button