Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Pikora: Kryptovíra nevidí rizika. Stát ale nebude chtít ztratit monopol tisku peněz, přijde velký třesk

Poslední roky přinesly řadu plíživých změn. Jednou z nich je pokles věku spekulantů na burze. To s sebou přineslo i velkou neznalost a stádnost. Často proto slyším názor, že bitcoin je moderním zlatem nebo že bitcoin nelze zakázat, a proto je bezpečný.

Mnoho mladých investorů má společné to, že to jsou studenti, kteří se chovají jinak, než kdyby už měli dokončené vzdělání, děti a hypotéku. Výsledkem je ohromný sklon k riziku a ochota obchodovat bez informací. Mnozí z nich nevědí, co dělají centrální banky, jak funguje bankovní dozor a co to je „AML“ (boj proti praní špinavých peněz). Kdyby to věděli, chápali by, jak vážná jsou slova bývalé šéfky americké centrální banky a novopečené americké ministryně financí Janet Yellenové, která po vstupu do úřadu prohlásila, že bitcoin vnímá jako vysoce spekulativní aktivum, které by regulovala. 

Zákazy mohou přijít i z jiných států. Turecká centrální banka např. nedávno rozhodla zakázat kryptoměny při platbách. Jedním z argumentů bylo využívání kryptoměn při nelegálních obchodech. To bude mantra všech regulátorů, protože nikdo nepochybuje o tom, že krom jiného i tak jsou kryptoměny používané. Ovšem to samé by šlo říct o dolarech. V čem se platí drogy narkokartelům? Zkrátka kdo chce psa bít, hůl si najde.

Ve skutečnosti jde o postkoronavirový strach z inflace. V Turecku se navíc přidal fakt, že tamní lira prudce oslabila. Lidé nechtěli znehodnotit své úspory, a proto je konvertovali do kryptoměn. Podobné to je i jinde. Indie už chystá zákon zakazující kryptoměny. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami nebo takový digitální majetek vlastnil, dostal by podle zákona pokutu. 

Kryptověřící si zákazy neumí představit. Já se vloni taky smál zákazu zpěvu a myslel si, že to je vtip. Dnes už chápu, že zakázat se dá i to, co se zdá na první pohled nemožné. Svoboda globálně mizí.

Kryptoměny mají budoucnost, ale jinou, než si dnes lidi myslí

Je naivní myslet si, že si stát nechá dobrovolně a bez boje vzít monopol na tisk peněz. Indie už signalizuje, že důvodem k zákazu kryptoměn není jen boj s praním špinavých peněz, důvodem je i to, že založí svou vlastní kryptoměnu. Jinými slovy, chce monopol. Zničit konkurenci. To je chytré. Řada miliardářů zbohatla jen díky tomu, že se jim podařilo vytvořit monopol.

Video placeholde
Kryptoporadna březen na téma těžby virtuálních měn. • Kicom

Vznikne něco, čemu se říká Central bank digital currencies (CBDC). To je měna s vlastnostmi kryptoměn, ale na rozdíl od bitcoinu, o kterém nevíme ani to, kdo a proč ho vymyslel, tady bude měna garantovaná samotnou centrální bankou. Britové už mají pro novou měnu dokonce jméno. Bude se jmenovat britcoin. 

Další střípek do skládačky tím zapadnul. Proto ten boj proti hotovosti a všechny ty kecy o tom, jak jsou bankovky v době koronaviru nehygienické a nebezpečné. Hotovost končí. Bude nahrazena.

CBDC nebudou jako staré digitální peníze, které známe z dnešního placení platební kartou. To jsou peníze chápané jako pohledávka vůči některé z komerčních bank. CBDC bude pohledávka přímo za centrální bankou. To je zásadní rozdíl.

Nainstalováním elektronické peněženky, kterou máte u kryptoměn, najednou s CBDC nepotřebujete ani karetní společnost, ani komerční banku. Za vámi stojí přímo nejvyšší autorita v národním bankovním systému.

Kryptoměna vydaná centrální bankou s sebou však přináší i nová, dosud nepoznaná rizika. Představme si, že by např. přišla dluhová a bankovní krize, jakou jsme viděli na jihu Evropy před deseti lety. Co by dělali lidé s penězi v komerčních bankách? Převedli by je do centrální banky skrze její měnu. To by ale položilo komerční banky. To by byl nejrychlejší a nejefektivnější run na banku v historii. Během několika vteřin by byla vyluxovaná od vkladů. 

Co to znamená? Centrální banka se tak stává konkurentem komerčních bank. Nebude sice dávat úvěry, ale bude svým způsobem konkurovat u vkladů. A náhodou nevšimli jste si nedávno návrhu některých českých politiků, že by měla vzniknout státní komerční banka? Stát se bude prostě pořád víc a víc tlačit do dosud soukromých vod.

Koronavirus byl zneužit na všech frontách k prosazení věcí doposud neprosaditelných. Doplatí na něj i hotovost. Zánikem hotovosti získávají ovšem stát a centrální banka 100% kontrolu nad vašimi penězi. A o to jde. Krásným argumentem bude, že nebude možné se vyhnout placení daní. A voliči tomu budou ještě tleskat.

Video placeholde
PayPal a kryptoměny • Zive.cz

Nové peníze, které už nebudou mít žádnou vazbu na hotovost, mohou krom toho nést i informaci na co a hlavně do kdy smí být použity. Peníze tak mohou mít vlastně podobu voucheru. Ten dnes smíte utratit jen v určitém obchodě a jen do určité doby.

Řešením koronavirového dluhu může být inflace

Řídit inflaci dnes ale centrálním bankám moc nejde. Ani helikoptérové peníze nedokáží rozjet spotřebu na těch správných místech. Pokud vám ale s CBDC řeknou, že tyto peníze můžete použít jen např. na nákup elektrického auta a jinak propadnou, tak zcela přesně určí, kde ceny porostou a kde ne. Pro regulátory bude výhodou, že tyto peníze si pod matraci neschováte. Nebude úniku.

Tohle si ani Orwell neuměl představit. Centrální plánovači Sovětského svazu mohou jen závidět. CBDC může teoreticky přinést centrálním autoritám dosud nepoznanou moc. Asi nikoho nepřekvapí, že Čína chce být lídrem právě v oblasti CBDC. Další země budou asi následovat.

Kryptoměny mohou přitom ohrozit i dolar a stávající rozložení globální sil. To je definováno nejen zbraněmi, ale i dolary. Spoluzakladatel PayPalu, miliardář Peter Thiel nedávno prohlásil, že je na čase vnímat bitcoin jako nástroj Pekingu k podkopání role dolaru coby světové rezervní měny. Dodal, že je bitcoin čínská finanční zbraň namířená proti Spojeným státům. To se ochráncům kryptovíry nelíbilo a zahrnuli ho vlnou kritiky asi tak, jako by prohlásil, že je bitcoin neekologický (což pochopitelně je). To ale kryptověřící nechtějí vidět, ačkoli na jiných frontách bojují proti uhlíku jak diví. Ke kryptu jsou prostě nekritičtí.