David Velvéthy: Bitcoinová dominance odhaluje začátek i konec sezony altcoinů

Nejznámější a nejstarší kryptoměna bitcoin

Nejznámější a nejstarší kryptoměna bitcoin Zdroj: www.maxpixel.net

Není překvapením, že pomyslným králem kryptoměnam je se svou největší tržní kapitalizací bitcoin. Své postavení na trhu dokazuje neustále – na přelomu roku ležela jeho dominance v pásmu 70 až 80 procent. Výjimkou jsou poslední dny, kdy BTC dominance poprvé od srpna 2018 klesla pod 50 procent. Pro srovnání: ethereum, druhá největší kryptoměna podle tržní kapitalizace, je na 11 procentech.

Co si ale v kryptosvětě představit pod pojmem dominance a jak to lze využít v praxi? Zjednodušeně je to vliv konkrétní kryptoměny na ostatní kryptoměny v rámci cenového pohybu. V případě, že se dominance kryptoměny zvyšuje, nakupující ji pokládají za zajímavější a nejspíš i jistější oproti jiným kryptoměnám, u kterých v důsledku toho poptávka klesá. V případě bitcoinové dominance tedy BTC ovlivňuje pohyb ostatních kryptoměn.

Přirovnat to můžeme například ke vztahu akcií a dolarů – pokud se počet nakoupených akcií zvyšuje, snižuje se tím počet dolarů v portfoliu investora, přičemž zisky jsou vypláceny v dolarech. Dojde-li tedy v případě kryptoměn ke zvýšení dominance bitcoinu, zvýší se tím i finance investované do něj a zároveň se sníží finance alokované do jiných kryptoměn.

Výslednou dominanci bitcoinu lze získat celkem jednoduše. Stačí, když vydělíte jeho celkový tržní kapitál kapitálem všech kryptoměn a výslednou hodnotu vynásobíte číslem 100. Tento postup lze aplikovat pro zjištění dominance jakékoliv kryptoměny.

Bitcoinová dominance je pro obchodníky i investory velmi důležitým parametrem, díky kterému je možné zaznamenat začátek nebo konec takzvané sezony altcoinů.

Autor je specialista na blockchain, metaverse, web3 a krypto aktiva