04.05.21 Technická analýza BTC/USD – padá hvězda?

4.2
(10)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

U včerejší analýzy na Bitcoin (BTC) jsme se spíše zaměřili na vyšší časové rámce, takže se dnes podíváme i na intraday. Jak jste si každopádně mohli všimnout, Bitcoin dominance klesla pod 50 %, což by měl každý z nás považovat za avízo ukončující aktuální bull trend. Mnohorát jsem totiž vysvětloval, že celý trh táhne především Bitcoin a do jisté míry i high cap altcoiny.

Pokud tedy dominance začne výrazně klesat, implikuje to, že BTC nám jednoduše slábne. Onu dominanci můžeme vlastně považovat za jakýsi indikátor zdraví celého kryptotrhu. V případě, že dominance strmě klesá, je to pro nás signál, že se blíží konec. Mohli jste i zaregistrovat, že celý trh nyní v podstatě táhne Ethereum. Zase je zde jistá podobnost s přelomem 2017/2018. Chraňte proto své pozice a nic nenechávejte na náhodě.

BTC dominance

BTC

Jak bylo v úvodu zmíněno, Bitcoin dominance výrazně dropla pod označené pásmo, které je kolem 50 %. Osobně jsem i breakdown předpokládal, protože graf je už delší dobu dost přeprodaný, ale přesto nebyla síla o oživení. Pokud tedy nebyl řečený support dostatečně silný, musíme na druhý v pořadí, který však začíná až na 40 %.

Nicméně dominance může teoreticky pumpnout každou chvíli a to i bez silného supportu, protože na denním RSI je dokonce čtyřnásobná býčí divergence. Na jednu stranu je tudíž jistá šance, že altcoiny udělají ještě jednu velkou vlnu up, ale na stranu druhou mohou každou chvíli dostat nakládačku. Tohle je zrovna ukázková situace, kdy je člověk na křižovatce a musí se rozhodnout, co dál.

Aktuální situace na 1D TF BTC/USD

BTC

Nyní pokračujme s denním grafem, kde můžeme sledovat, že odraz od horní hranice zakresleného pásma moc nevyšel. Z pokusu vzešlo denní close v podobě Shooting star, což je dost bearish svíce. Je třeba si uvědomit, že pásmo v rozmezí 58 000 – 62 000 USD je výbornou příležitostí pro short. Proto můžeme předpokládat, že se zde dost medvědů bude chtít napakovat.

Blbé je, že k zamítnutí došlo hned na fibonacciho úrovni 61,8 %, neboť zde medvědi začínají svoje pozice nabírat. Vlastně u této úrovně standardně dochází k negativní reakci a pak se rozhoduje vlastně o tom, zda býci mají dost sil na přetlačení. Pokud mají, logicky se pak hraje o otestování ATH.

Tudíž je i špatným signálem, že jsme ani neotestovali rezistenční pásmo začínající na cca 60 000 USD. Leč prozatímní reakce na zamítnutí není kdovíjak hrozivá a momentálně testujeme shora EMA 55, kde můžeme vidět, že zrovna došlo ke slabší pozitivní reakci. Jestli klesneme pod S/R pásmo 52 500 USD, tak určitě otestujeme low z 25. dubna.

A když padne low, 42 000 USD je příští zastávkou. Jinak objemy pořád soustavně klesají, takže bychom se snad brzy mohli dočkat dynamičtější akce na trhu. Čím nižší volume, tím větší pravděpodobnost, že se pomyslná kolečka brzy pořádně roztočí.

Indikátory

Na základě RSI můžeme konstatovat, že momentum krapet zesláblo a otestování hraničních 70 bodů je v nedohlednu. Na MACD platí, že je momentum pozitivní, ale slábne.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Nyní přejděme graf na 4H graf, kde byla rostoucí struktura v podobě obyčejného kanálu. Dostali jsme se velmi blízko k psychologické hladině 60 000 USD, což je zrovna úroveň, která relativně dlouho znamenala nepřekonatelnou zeď. Jestli si vzpomínáte, tak asi čtyři týdny bylo docela bizarní sledovat, jak trh u této úrovně reaguje.

Každopádně se ceně sice povedlo na chvíli překonat S/R level 58 189 USD, ale pak nastalo docela nečekané zaváhání a výplach z expanzivního kanálu. Škoda, vypadalo to docela nadějně. Pokles trval až po S/R level 54 530 USD, kde je i dle Volume profile Point of Control.

Reakce byla tudíž opodstatněná a nakupující se trochu snaží odrazit. Leč žádný impulsní odraz v grafu nemáme a ani objemy nejsou kdovíjaké. Naopak prodejní tlak během toho krátkého poklesu postupně stoupal. Avšak žádný terno to též nebylo. Nyní si musíme počkat, zda se trh pokusí o druhý průraz S/R levelu 58 189 USD, anebo budeme pokračovat v poklesu.

Indikátory

Indikátor RSI vygeneroval větší medvědí divergence, kterou lze pokládat za uplatněnou. Ta divergence se ovšem objevila dost brzy, což též nevěstí nic dobrého. Každopádně hodnoty propadly pod 50 bodů. Co se týče MACD, tak to generuje jeden falešný signál za druhým.

Závěrem

Vzhledem k té strmě klesající BTC dominanci je zřejmé, že se blížíme rychle do finále. Nikdo ovšem nedokážeme přesně odhadnout vrchol celého bull runu, takhle to bohužel nefunguje. Může to vydržet několik týdnů, ale může se nám to už zítra sesypat jako domeček z karet. Proto je nesmírně důležité kalkulovat s prostředím, kde je finanční riziko obrovské. A nedivit se, když nám trh udělá bum, bác.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasujících 10

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
15 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Michal
Hodnocení článku :
     

10/10, jen to neustálé hledání podobností s přelomem 2017/2018 mi už přijde na palici. Čtu to všude asi od překonání 20k.

Jan

No ono tady opravdu skoro každá analýza předpokládá buhví ne konec BTC. Na druhou stranu čtení z grafů asi snese vše… když budu dostatečně dlouho “předpovídat” konec, tak nakonec se dočkám 😉 Na každou negativní analýzu na internetu najdu na jiných webech zase jednu pozitivní… tak si pak vyberte.. Nejčastější jsou typu : “Bud půjde nahoru, dolů, nebo do strany, uvidíme za týden….”

Jan

No proti tomu nic nemám, ale pokud se podívám na analýzy do minulosti a řídil se dle nich tak by to nebyla žádná sláva.

Michal

Jenomže ty analýzy nejsou proto, aby ses podle nich řídil…… To je máš stejný, jak kdyby ses řídil podle zpráv z televize 😀

Já akorát upozornil na to, že prostě signálů, že končí bull run, tu bylo hrozně moc a nic z toho. Ale ten pád dominance je do očí bijící signál. Každopádně si myslím, že bude ještě chvíli padat, rozhodně to neskončí zítra.

Pavel
Hodnocení článku :
     

Žádná velká ryby, co vrazila prachy do Bitcoinu si nepřeje aby rychle zkolaboval, nepřeje si to ani těžařská oligarchie. Konec bude velmi pozvolný aby bylo dostatek času postupně opustit pozice a přitom nevyplašit retail. Budoucnost budou psát už jiné kryptoměny.

Magister peditum

Tohle už jsem slyšel pár let zpátky.

Pavel

To těžko, tehdy jeli v kryptoměnách jenom nadšenci a to i v těžbě, nyní je situace úplně jiná, právě proto bude i jiný pád dolů.

E15

Tady je holt přání otcem myšlenky… ;-)))

Daxti

Co to je za úvahu? Tys někdy do něčeho vrazil prachy a přál sis, aby to zkolabovalo? Myslíš si, že velké krize a krachy, kde měli ty největší korporace a magnáti biliony dolarů, si někdo přál?

Za každou korporací, každým rozhodnutím, jsou lidi z masa a kostí. Ti dělají spoustu rozhodnutí, někdy racionální, jindy iracionální, ale vždy s rizikem. Někdo uspěje, někdo udělá chybu. Ty investuješ 1000 Kč, oni miliardu dolarů. Když to krachne, ty přijdeš o 500 Kč, oni o půl miliardy, oba si to nepřejete úplně stejně, ale stát se to může.

Že miliardář nebo korporace do něčeho investují, neznamená, že to nespadne.

Poslední editace 2 let před přes Daxti
Pavel

Nechápete myšlenku. Bitcoin je jako povoz tažený koňmi, ve své době plnil svoji funkci dobře ale teď už máme parní stroj a tak to staré pomalu odstavíme a přejdeme na to moderní – pomalu, protože nechceme aby zkolabovala doprava a s ní náš byznys. Jinými slovy jde o to odstavit Bitcoin tak aby nespadl celý kryptoměnový trh, který je bohužel na něj cenově navázaný.

Magister peditum

Jj, btc je zastaralý a měl by uvolnit prostor novým progresivním coinům. I to už jsem slyšel. A většina těch progresivních coinů skončila v propadlišti dějin.

Pavel

To jako myslíte, že lze pálit neustále narůstající TW donekonečna s nulovým přínosem :-)). Nové coiny nabízejí praktické využití v denním životě a o tom to je.

E15

Na to, k čemu má sloužit, slouží dobře a přecházet na “to moderní” není imho vůbec potřeba. Byť je jasné, že nejrůznější chytrolíni by si přáli, aby byl BTC nahrazen právě jejich hypermoderním coinem s bambilionem smart funkcí. Jinými slovy říkají: “A teď udělejte dolarové multimiliardáře z nás” :-)))

pietro

Žádné velké bum-bác nebude. Tohle není konec letošního bullrunu..

spot_img