Digital Currency Group chce nakoupit akcie Grayscale Bitcoin Trustu za 750 milionů USD

4
(3)

Společnost rizikového kapitálu zaměřená na kryptoměny, Digital Currency Group (DCG), a také mateřská společnost Grayscale, se rozhodla nakoupit akcie Grayscale Bitcoin Trustu za 750 milionů USD.

Digital Currency Group, významná kryptoměnová investiční firma vedená generálním ředitelem Barrym Silbertem, oznámila, že mají v plánu koupit za dalších 557 milionů dolarů akcie společnosti Grayscale Bitcoin Trust. Jde o investiční nástroj provozovaný společností Grayscale, jednou z mnoha dceřiných společností DCG.

Skok z necelých 200 milionů na čtvrt miliardy USD

To by znamenalo, že celková hodnota investice DCG do Bitcoin trustu Grayscale (k 30. dubnu činila 193 milionů dolarů) by se zvýšila na cca 750 milionů $. Tady je třeba ale upozornit, že společnost DCG není povinna tyto akcie koupit a může kdykoli z tohoto obchodu vycouvat. V dnes zveřejněném oznámení uvedla, že načasování a velikost jejich investice bude záležet na množství hotovosti, kterou budou mít k dispozici, ceně akcií a dalších tržních podmínkách. V tiskové zprávě se píše:

“Autorizace nákupu akcií nezavazuje DCG k získání jakéhokoli konkrétního počtu akcií v jakémkoli období a může být kdykoli rozšířena, upravena nebo ukončena. Skutečné načasování, výše a hodnota nákupů akcií bude zcela záviset na řadě faktorů, včetně úrovní dostupné hotovosti, ceny a převládajících tržních podmínek”

Proč vůbec Grayscale Bitcoin Trust?

V době psaní tohoto článku spravuje Bitcoin Trust společnosti Grayscale aktiva ve výši 36 miliard dolarů, což je více než 3 % všech bitcoinů v oběhu. Jedná se o uzavřený trust, což znamená, že Grayscale zve soukromé investory k vložení BTC nebo k nákupu dolarů a na oplátku jim poskytuje akcie jejich trustu. Tyto akcie se obchodují na veřejné burze cenných papírů. Společnost Grayscale pak všechny tyto peníze, které obdrží, použije na nákup bitcoinů a za tuto službu si účtuje 2% poplatek za správu.

Tyto akcie se snaží kopírovat cenu BTC. Výhodou oproti například kryptoměnové burze je, že institucionální investoři mohou obchodovat prostřednictvím nástroje regulovaného SEC. Historicky se tyto akcie obchodovaly s přirážkou (premium) k ceně Bitcoinu. To znamená, že investoři platili více za možnost si koupit Bitcoin prostřednictvím tohoto trustu. Poslední dva měsíce se ovšem tyto akcie nakupují naopak se slevou (oproti obvyklé ceně BTC).

GBTC premium
Zdroj: ycharts.com

Závěr

Je třeba připomenout, že tento trust aktuálně čelí nemalé konkurenci bitcoinových ETF (Exchange Traded Funds je označení moderního investičního produktu a lze jej přeložit jako burzovně obchodované fondy). Ty nabízí levnější způsob, jak investovat do BTC prostřednictvím akciového trhu. Přestože zatím žádný nepůsobí na území Spojených států, v sousední Kanadě jich letos vláda několik schválila a těší se velkému zájmu investorů. Dá se tedy očekávat,  že regulační úřad USA jej brzy schválí i na svém území. A i samotná společnost Grayscale již zveřejnila své plány na co nejrychlejší převedení jejich trustů na ETF.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasujících 3

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img