03.03.21 Technická analýza BTC/USD – Nahoru, dolů?

4.8
(9)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

 Včerejšek byl pro Bitcoin (BTC) trochu zvláštní, protože po silném pondělí jako by býci trh úplně opustili. Respektive se ta předešlá aktivita z trhu výrazně vytratila. Naopak medvědům se povedlo postup zbrzdit a na chvíli se i zdálo, že je konec. Tohle je právě též zvláštní, protože v mžiku prodávající přestali být zase aktivní.

S nízkými objemy Bitcoin na nové ATH?

Což vyvozuji z toho, že během růstu BTC z posledních cca 12 hodin je nákupní tlak vyloženě marginální, až se divím, že to stačí na solidní cenový růst. Respektive, když je prodejní tlak v podstatě neexistující, teoreticky stačí i pár dolarů pro vypumpování ceny.

Likvidita je každopádně dost hrozná, na což by každý měl myslet. Je však možné za řečených podmínek vytvořit nové all time high? Určitě, ale následovat cenu, která je poháněna chabým motorem je jaksi riskantní. I když zpočátku zmíněný motor fungoval docela dobře a třeba se jeho výkon zase zlepší.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

BTC

V pondělí bylo price action BTC fajnové, neboť se podařilo překonat křivku EMA 55 a zároveň S/R level 48 183 USD. Posléze však došlo k zamítnutí na S/R levelu 49 800 USD, což se jevilo jako výborná příležitost pro krátkou konsolidaci s dalším breakoutem up. Nicméně na ještě nižších časových rámcích šlo seznat, že býci se snad zahrabali do země a medvědi naopak vylezli z jeskyní.

Nakonec byli medvědi krapet úspěšní, neboť cenu Bitcoinu vylili ze zakresleného obchodního pásma, čímž vlastně prorazili S/R level 48 183 USD a EMA 55. Ovšem jenom na pár okamžiků, neboť cena ihned zarotovala a šla nahoru. Jediné technické opodstatnění vidím v Point of control na Volume profile z předešlé rostoucí struktury.

Otočka se ovšem odehrála v doprovodu velmi nízkých objemů a s pozdějším růstem se řečený faktor nijak nezlepšil. Tedy pro úplnost, poslední dvě hodiny nákupní tlak sílí, ale v celkovém kontextu to nic moc nemění. Kurz je zrovna v těchto chvílích velmi blízko od S/R levelu 52 000, který asi během několika okamžiků atakujeme.

V blízkosti řečené hranice je i Fibonacciho hladina 61,8 % a samozřejmě i tzv. golden ratio na 65%. V podstatě nad nejbližší rezistencí by se mělo rozhodnout, zda BTC zkusí otestovat ATH úroveň. Jestli zde proběhne významnější zamítnutí v doprovodu markantního prodejního tlaku, asi celá tato expanze byla pouhým retracementem v rámci komplexnější korekce.

Indikátory

Křivka indikátoru RSI využila zakreslenou úroveň zase jako support, což bylo dříve normální. Tudíž máme vlastně druhé technické opodstatnění pro rotaci kurzu, i když na chvíli BTC vypadalo na pokračování v poklesu. Momentum je tedy dle pohybu křivky RSI pozitivní. Až cena atakuje zmiňovanou S/R hladinu, hodnoty indikátoru budou u hraničních 70 bodů. Zde se trh může předvést.

Závěrem

Bitcoin je zase na té pomyslné křižovatce, kdy se celý trh musí rozhodnout, kam se vydá. Negativní bude, když cena skutečně půjde nahoru, ale bez doprovodu úměrného nákupního tlaku. Pak totiž vyvstává dilema, zda postup ceny vůbec brát vážně. Samozřejmě gamblerům jsou nějaké objemy ukradené, ale pokud dodržujete nějaká pravidla, pro vás to znamená, že je vlastně musíte porušit, když chcete do trhu vstoupit.

Osobně i pořád netrpělivě očekávám, zda dojde k short squeezu na dluhopisovém trhu. Těch shortů (short interest) je dle posledních dat stále ve hře docela dost. Zmáčknutí těchto medvědů by samozřejmě zahýbalo s celým finančním trhem.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasujících 9

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
4 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Tomáš

Kdo už máte držte, kdo nemáte kupte a držte. Pokud se Vám vysype pračka
a musíte prodávat protože nemáte 10.000,- tady buďte opatrní.

Michal

Já si taky myslim, že to teď nemá cenu prodávat. To jsou furt některých řeči, že to mele z posledního, bla bla bla. To hodlera nemusí vůbec zajímat.

Tomáš

jsem zvedavy kdy vylezou další velké společnosti, že na tajňačku (právě teď) nakupovali btc nevěřím, že Tesla zůstane sama na to jsou moc velké ega na WS

Jarda

Uz se davno vi, ze nakupuje nekdo vetsi nez tesla

spot_img