Bitcoin analýza: korekce není ještě brutální, přeskupují se síly

Druhá korekce bull marketu v plném proudu

Po dalším raketovém růstu přišla druhá korekce nového bull marketu. Jedná se opět o předpovídatelnou korekci, protože trh s bitcoinem a kryptoměnami obecně se nachází již několik měsíců nejen v extrémních číslech, ale také investoři jsou velmi chamtiví.  bitcoin korekce únor 2021 Jak je vidět na předchozím grafu, tak za sebou máme v tomto bull marketu druhou, výraznější korekci. Na rozdíl od předchozí korekce se jedná o rychlejší a větší pohyb. Pro předchozí bull markety bylo běžné, že korekce dosahovaly k hranici 20 WMA.  Pokud bychom se však měli k hranici 20 WMA opravdu podívat, tak by nás čekal ještě propad o 38% od nynějších hodnot. Ačkoliv jsou korekce prozatím mírnější, tak je nadále potřeba počítat i s touto variantou Důvodem pro relativně mírné korekce je velký tlak na nákup ze strany nových investorů a ze strany institucí. V praxi se to projeví tak, že trh v podstatě nedostane prostor pořádně vydechnout a korekce jsou skoupeny rychleji, než tomu bylo běžné v předchozích cyklech.  bitcoin denní graf únor 2021 Pokud se podíváme na denní detail grafu, tak zjistíme, že první korekce měla velikost 31% poklesu od předchozího ATH a nynější korekce prozatím dosáhla 26%. Prostor pro další pokles tak jednoznačně existuje.  Zatímco v předchozích bull marketech byly normální korekce k hladině 20 WMA, tak ty nynější se zastavují (alespoň prozatím) u hranice 50 daily moving average. To opět ukazuje, že tlak na nákupy je nyní velký a proto jsou korekce mírnější.  bitcoin graf RSI Předchozí graf ukazuje další možný pohled na nynější trh. Jedná se o graf RSI (Relative Strength Index). Tento sekundární indikátor v podstatě vypovídá o tom, zda je trh v daném časovém období tzv. překoupený či přeprodaný.  Graf na obrázku je vývoj RSI na týdenním grafu, a to po celou cenovou historii Bitcoinu. Na grafu je vyznačena hladina RSI (Přibližně 54), která slouží jako support pro bull markety a zároveň proražení této hladiny indikuje konec bull marketu.  V minulém runu jsme byli svědky hned 4 odrazů od hranice 54 RSI. Nynější run ovšem zažil pouze první odraz a nyní se nadále cena drží ve vysoce exponovaných číslech. To v podstatě opět značí dvě věci. Jednak je možná ještě větší korekce a jednak se nynější bull market jeví, že je na svém počátku. 

Altcoiny vstupují do nové éry, ale předtím testují support

Celková tržní kapitalizace altcoinů vystoupala v posledních týdnech nad svoje předchozí ATH. Předchozí TOP byl na úrovni 472 miliard dolarů. Ten byl překročen a altcoiny se tak oficiálně dostaly do bull marketu.  crypto market cap únor 2021 Jak je vidět na obrázku, tak je to teprve 3 týdny, kdy uzavíráme svíce nad hodnotou předchozího ATH. Růst u altcoinů je primárně způsoben přísunem nových retail investorů, kteří nakupují altcoiny, protože jsou “levnější” než Bitcoin.  Retail investoři a obzvláště pak nováčci na trzích obvykle nemají větší zkušenosti s investováním a tudíž se nebojí extrémně riskovat. To žene cenu altcoinů nahoru jako celku a zároveň tento trend povede k vysoké volatilitě u altů.  Zvýšená volatilita vychází z následující logiky. Nezkušení investoři hledají možnost rychle zbohatnou a tak bezhlavě nakupují altcoiny. Altcoiny mají nižší tržní kapitalizace a jejich ceny tak rostou snáze, což vede k velkým pohybům. Při propadech ovšem noví investoři panikaří a snáz prodávají, což pak vytváří větší korekce u altcoinů.  altcoiny korekce únor 2021 U altů můžeme vidět korekci ve výši 35% za posledních deset dní. Překročení předchozího ATH z konce roku 2017 nicméně staví altcoiny do podobné pozice jako Bitcoin a tedy do pozice nového období price discovery.  Období price discovery je v podstatě hledáním nové ceny. Jelikož nejsou nad ATH žádné další rezistence, tak se ceny jednotlivých mincí obvykle rozletí podstatně rychlejším tempem. To je opět dáno přísunem nových financí. Nynější pokles tak v podstatě testuje hranici předchozího ATH.

[feature_box style="10" only_advanced="There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style" alignment="center"]

Obchodujete na burze? Chytáte také altcoin sezónu?

Největší výběr altcoinů a nejlepší podmínky najdete na burze Binance – na tomto odkazu získáte při NOVÉ registraci VIP stálou 20% slevu na poplatcích!

[/feature_box]

On-chain analýza

On-chain analýza se nese ve znamení korekce. V podstatě všechny on-chain indikátory vypráví stejný příběh. Příběh o extrémním růstu a aktivitě na síti. Tento příběh je z krátkodobého hlediska u konce a vidíme restart prakticky všech on-chain ukazatelů.  prodej bitcoinů těžaři V poslednich týdnech jsme mohli vidět nepřetržitý tlak ze strany těžařů na prodej. Těžaři v bear marketu většinu času akumulovali bitcoiny a až v nedávné historii přišla větší prodejní aktivita.  Prodeje těžařů jsou nicméně prozatím u konce a opět vidíme mírnou úroveň akumulace. To značí, že těžaři jsou optimističtí k dalšímu vývoji.  bitcoin futures Celkové ochlazení trhu ilustruje i výrazný pokles otevřených pozic na futures burzách. Celková hodnota otevřených pozic klesla o 4 miliardy dolarů, což je 20% pokles od topu. Tento pokles je nicméně dán i klesající hodnotou pozic.  U futures burz ještě chvíli zůstaneme a podíváme se na funding rate, který vypovídá o počtu pozic longů a shortů. S cenovým poklesem výrazně ubylo long pozic a funding rate tak klesl téměř k nule.  bitcoin funding rate Stejně jako ostatní indikátory, tak i funding rate vypráví příběh o resetu jednotlivých indikátorů a krátkodobém ochlazení trhu. Dle Glassnode je nicméně prostor stále plný pákových pozic, i když největší gamblery již trh semlel.  Za zmínku také stojí, že jsme se ještě nedostali na nulové hodnoty funding ratu, kdy by byly pozice shortů a longů vyrovnané. Potenciál pro pokles tak nadále existuje, ale jak se zdá, tak skutečně větší pokles momentálně není pravděpodobný.  grayscale premium Zajimavý obrázek také přineslo sledování dat z Grayscale. Zde je ovšem interpretace dat složitější. Grayscale je v podstatě reprezentací pohybů institucionálních hráčů. Grayscale BTC se obchodovalo prakticky vždy s cenovým prémiem. To se nyní změnilo a institucionální hráči nakupovali BTC u Grayscale levněji než na klasických burzách.  To značí, že pro instituce je BTC na těchto hodnotách prostě drahý. Zároveň je ovšem také možnost , že část institucí přechází k nově vzniklým překupníkům BTC. Grayscale neměl až do nedávna prakticky žádnou konkurenci. Jak ale vznikají nové fondy na obchodování BTC, tak se konkurence zvyšuje a tím se také bude snižovat cenová prémie u institucionálních nákupů . bitcoin adjusted SOPR Poslední metrikou, na kterou se podíváme, je aSOPR. Jedná se o metriku, která vypovídá o tom, jestli se pohybují mince se ztrátou či ziskem. A po delší době zde máme situaci, kdy se většina pohybujících mincí nachází ve ztrátě oproti poslednímu nákupu. 

Závěr

Trh prochází druhou korekcí. Jedná se o opět o velmi mírnou korekci, což indikuje, že tlak na nákup je pořád extrémně silný a nedovolí cenám kryptoměn hlubší pokles.  O stejném obrázku vypovídá i on-chain analýza. Exponované období střídá období uklidnění situace. Jako nejdůležitější se jeví dva fakty. Konec výprodeje ze strany těžařů je poměrně optimistickou zprávou, zatímco fakt, že instituce na těchto cenách omezují nákupy je zpráva negativní.  Trh se nicméně celkově jeví jako nadechující se obr. Indikátory značí, že se jedná spíše o další mírnou korekci před postupem dále. Tlak na nákupy prozatím neslábne a vše koreluje s tím, že se nacházíme v brzkých týdnech bull marketu.  Zajímavá situace bude obzvláště u altcoinů. Ty mají potenciál pro silný růst. Tomu nahrávají dva hlavní faktory. Jednak altcoiny jako celek překročily předchozí ATH a nyní jej testují jako support. A také je BTC dominance vysoko a tedy na úrovni mezi 60-63% již delší dobu. Pokles BTC dominance bude značit další altcoinovou sezónu.  [twitter-follow username="btctip_cz" scheme="dark"]. [easy-social-share buttons="facebook,twitter,linkedin" counters=1 counter_pos="inside" hide_names="no" template="tiny-retina"]
5/5 - (5 votes)

Komentáře (0)

Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Připojte se k diskuzi

Zde napište svou odpověď
Vaše jméno
Váš e-mail
Odeslaním komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Buďte v obraze a
nenechte si ujít novinky z krypto-světa.

Relevantní články, dvakrát měsíčně do vaší emailové schránky.

Váš e-mail
Ukládám..
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.