17.01.21 Technická analýza LTC/USD a ETH/USD – Alty vyčkávají, kam se vydá Bitcoin

4.4
(11)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

V rámci dnešní analýzy se už nebudeme věnovat Bitcoinu (BTC), ale dvěma vybraným altcoinům jako je Litecoin (LTC) a Ethereum (ETH). Jak jste si jistě všimli, altcoiny zrovna nic moc převratného nepředvádějí, což bychom měli brát jako varování. Trochu se čekalo, že když začne Bitcoin konsolidovat, alty opětovně vystřelí, což se ale prozatím neděje.

Avizo k video analýze:

Během druhé poloviny odpoledne zase vydám video analýzu na Bitcoin. Jakmile k tomu dojde, budete samozřejmě upozorněni. Můžete se každopádně těšit na další analýzu plnou užitečných informací.


Objemy jsou navíc celý týden naprosto zanedbatelné, což rozhodně není bullish. Skoro to vypadá, že se alty chystají na další vlnu směrem dolů. Zatím bych však nepředbíhal, protože pro celý trh je rozhodující, kam se vydá Bitcoin. Leč pokud BTC padne pod 32 000 – 30 000 US, lze očekávat, že altcoinový trh zareaguje velkým výplachem.

Vlastně by velcí hráči naprosto vypláchli retail, který povětšinou nastupoval právě na přelomu listopadu/prosince. Ne, že by to dělali účelově. Jsme jim vcelku ukradení, ale když jsou donuceni okolnostmi, pošlou celý trh klidně do dalšího bear marketu. Tak to prostě funguje. A nepomůžou ani proklamace moon boys, jak instituce nakupují. Tihle lidi nemají totiž vůbec ponětí, jak trh funguje. Instituce kapitál „točí“ a „přelévají“ z jednoho aktiva na druhé. Nakupují, prodávají, nakupují, prodávají. Tím vydělají nejvíce.

Aktuální situace na 4H TF LTC/USD

Po tom posledním velkém výplachu Litecoin akorát předvedl částečný pullback up, čímž se nějaké ztráty umazaly. Nicméně další price action je tuze slabý a výsledná struktura bohužel nápadně připomíná medvědí vlajku. A target z patternu je vážně dost hluboký, až cca 73 USD, což by od vrcholu znamenalo celkovou ztrátu asi o 60 %.

To by byl docela bolestivý propad, který si nikdo nepřeje. Nicméně my nesmíme rizika ignorovat, ale brát je v potaz. A případně je využít ke svému užitku. Každopádně když by se cena opravdu z vlajky vylila, máme směrem dolů dost silných supportů. První je 124,4 USD, poté 112,81 USD a třetí 100 USD. I dle Volume profile máme na řečených hranicích silné likvidní clustery.

Bitcoin by musel vážně hrozně crashnout, aby kurz padl pod řečené hladiny. Takže žádnou paniku, medvědi to nebudou mít zase až příliš lehké. V každém případě objemy klesají na minimum. Ta nerozhodnost je tedy na trhu znát a hlavně zmíněný faktor indikuje, že bychom zakreslený bear flag měli brát vážně.

Indikátory

RSI je už týden dost neutrální, což je normální, když kurz konsoliduje v rámci nějakého patternu. V podstatě je trh stranový, což potvrzuje i vývoj křivek MACD. RSI a MACD je nám tedy dost k ničemu v netrendových podmínkách.

Aktuální situace na 4H TF ETH/USD

Na trhu s Ethereem byla podstatná část předešlých ztát umazána, ale technicky nedošlo k žádnému posunu. Vzhledem ke sklonu patternu bych si dovolil tvrdit, že na Ethereu není bear flag, ale obyčejný expanzivní kanál. Každopádně jsem toho názoru, že je struktura v podobě jakéhosi sideays pásma, což jsem i v grafu zaznačil.

Už jsem i zahlédl grafy, kde měli jejich tvůrci vyloženě mohutný bull flag. Zkusil jsem si pattern do grafu zakreslit, ale přišlo mi, že je to krapet lámané přes koleno. Tady tedy není, co řešit. Dokud jsme v rámci range, trh netrenduje. Zatímco průraz skrze horní hranici pásma by znamenal bullish breakout a určitě bychom se velmi rychle dočkali nového all time high.

Zatímco průraz spodní hranice by dost bolel a asi by nás čekal pokles až k 630 USD, což by znamenalo, že všechen ten extrémní růst z přelomu prosince/ledna by byl zcela smazán. Což zkrátka není nic překvapivého, čím agresivnější cenová expanze, tím větší pravděpodobnost, že se určitá část růstu úplně smaže.

Indikátory

Velmi obdobná situace jako na předešlém trhu. S tím rozdílem, že dle RSI je Ethereum o něco silnější. Respektive mělo silnější růstové momentum. Avšak i podle MACD trh neví, kudy kam. Alespoň prozatím.

Závěrem

Oba trhy v současnosti trpí nerozhodností a zatím nevypadají, že by byly schopny pokračovat v dosavadní expanzi. Po těch pumpách není ani divu, rychle se pak poptávka vyčerpá. Dle dostupných dat je poměr longy/shorty jednoznačně ve prospěch longů. Kdo ty coiny bude kupovat, když už všichni mají nakoupeno? Trh zkrátka není perpetuum mobile a čas od času se musí koupěschopná poptávka obnovit.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.4 / 5. Počet hlasujících 11

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
18 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Michal

Nejhorší je, že pumpují úplný shitcoiny. Tohle mi opravdu připomíná leden 2018.
Ale zas na druhou stranu by ani bear market nebyl špatný. S každým cyklem se cena posune logicky nahoru, takže by pravděpodobně Bitcoin nešel třeba pod 8k. Stejně jako minule nešel pod 3, dříve zas pod 1 apod.
Kdo nezpanikaří, má do několika let “jisté” velké zisky.

Poslední editace 3 let před přes Michal
Manius Curius Dentatus

Ano, přesně tak, když už začínají pumpovat poslední shity a starší hicapy celkem nic, tak je to zpravidla posledí fáze a někam se to vždy posune…teď je otázka kam, zda dolů nebo nahoru. Dnes je týdenní close, tak se rozhodne. Ale otestování zóny 20-24K by bylo pro trh naprosto ideální…

Michal

Já furt nechápu, co se děje s Litecoinem 😀 Stojim si za tim, že to je s Bitcoinem jedinej funkční projekt. Jinak je všechno v nějaký betě, jede to na testnetu apod.
Ethereum pořád neni na ATH, to je úplně divný.

Manius Curius Dentatus

No, já jsem BTC oportunista, čili ho držím a množím jen kvůli tomu, že je stále dominantní a pro dost lidí číslo 1, takže nejsem blázen, abych ho vynechal. Ale jinak dnes existují mnohem lepší projekty. Dříve jsem spíše dominantně akumuloval ETH, LTC, BCH a XLM. Dnes do hodl portfólia spíše pořizuju ADA, ATOM, XTZ a ALGO, než ty starší projekty. Momentální trendy nadšení pro DOT nebo LINK mě nechává docela chladným ;-)…

ryban.mark

XTZ je shi*t, ale algo este urobi poriadnu pumpu, cena by mala presiahnut 75 centov, ale nad dolar nepojde dohladnu dobu. Jedine zeby sa zmenila situacia na trhu, ale to sa nedeje. Takze by som ju za tieto smiesne sumy do USD nezamienal.

Petr 2

Souhlas, jen ETH mě znepokojuje je jako na gume pořád se vrací hned nahoru .

Libor

to pumpovani shitu je fakt, o kolik to uz nafouklo kruptotrh

ryban.mark

ja to vidim inak, praveze shitcoiny nezaznamenali ziadne pumpy.
EOS, XTZ, TRX, VET, XLM, XRP, vsetky stoja na mieste, ani LTC sa nepohol nijako.
Akumuluju, dominancia klesa BTC a to je len dobre.
Par shitcoinov vypumpovalo, ale ziadna slava to nie je teda.

Zas tu niekdo predpoveda pady -60 a viac percent pri high cap coinoch, to uz je fakt ak v cirkuse.

Cakajte pad LTC na 70, ja aspon krasne nakupim za nieco vyse 100.

BTC pod 32 100 nepadol, tak co ste posrani, nechapem, dokonca sme nesli ani pod 33K.

Za mna pod 32 000 nemusi ist BTC ani dokonca mesiaca, apropo, dokial neuzatovrime denku pod 30 000, nic sa nedeje a nemyslim si, ze sa tak stane do konca mesiaca, malo sledujete grafy, malo, velmi malo.

Dslsia vec, dominancia BTC je stale daleko od 62%, hranicnych je 61%, navyse nedava zmysel ak by sa teraz otacal trend, moze sa to stat, ale ja to hram do out aj tak.
Za mna ak by sla dominancia BTC k 62% bude to len dobre, zalezi ak to bude s prilevom investicii do trhu, ale na to je kazda analyza kratka, na to treba sledovat data a pohyby na burzach.
ak uz som spominal dominanciu, pokial ju drzime na 60% nic sa nedeje, zrovna prebieha mensia alt season, ja uz som pomaly do BTC zacal prelievat.
BTC musi vyklesat, najst si dno a az potom pride prudci odraz, teda pokial maju inst. investori rozum a ludi co maju trhy v malicku.
Pridu inekcie v mld. USD do BTC, akurat nevieme pri akych sumach to bude, ja to vidim najskorej niekde u 25K a vyssie, len treba vyvolat paniku a dari sa im to ak vidim ludi, ze zase prestavaju pouzivat zdravy rozum. :-)) ale tentokrat som priraveny.

Poslední editace 3 let před přes ryban.mark
Manius Curius Dentatus

EOS a XRP FUD. XLM stojí na místě? Jako 500% během 2 měsíců je stání na místě? Ano TRX, XTZ celkem přešlapují…

ryban.mark

ano stoji, lebo kapitalizacie XRP aj XLM je vyrazne nizsia ako par tyzdnov dozadu, nepomohlo ani prelitie z XRP do XLM.

Ale na to treba sledovat nie len cenu, ale aj marketkapitalizaciu a dominanciu.

Cena nehra absolutne ziadnu rolu, je to jeden z najmenej dolezitych faktorov vobec, nechapem preco sa vsetci tocia okolo ceny, mota sa Vam potom z toho hlava. Ja sa cenou neriadim, ale percentami a po novom aj chovanim institucii a akymi smermi prudi kapital.

Manius Curius Dentatus

Kapitalizace XLM je nižší než na začátku listopadu? Tak to asi oba sledujeme jiné grafy…a za další, odkdy cena není určujícím faktorem kapitalizace? Jinak dominance je důležitá zejména pro tradery, to bezesporu. Pro hodlery, kteří kumulují své oblíbené coiny, je k ničemu.

ryban.mark

A citas po sebe, asi nie, ked tu tocis o listopade, premietni si to na percenta. ETH vyrastlo o kolko percent a kolko vyrastlo XLM s XRP? vyrazne nizsie.

Pozri sa okolko vyrastlo DEFI, o kolko vyrastlo ETH, BTC a DOT ekosystem, zatienili uplne vsetko co mohli.
Este ADA, lenze ADA ide teraz na plne obratky.

NA vsetkych tychto konov som tavil a od listopadu som urobil ani neviem kolko percent, ale kupil by som si za to uz aj porsche, takze asi tolko k tomu…

Urobil som chybu, ze vacsiu polozku som dal do Linku, cize z DEFI projektov to bol LINK, ktory zaroven sa snazi riesit aj oracle a podcenil som prave coiny cdecentralizovanych burz, dalsia chyba.
Ale neviem o nikom, ktory by to tak genialne rozkadal vsade kde to ma zmysel…

Poslední editace 3 let před přes ryban.mark
ryban.mark

Tak ak nie si trader, tak aky zmysel ma podla teba citat akekolvek technicke analyzy?

Hodler ako hovoris, sa na cenu moze vysrat.

Hodl je za mna tazsi ako traiding, za tyzden musis mat v malicku fundamentalne analyzy a za mesiac precitat stovky a stovky clankov z tej vyse tisicky co su vo vacsom povedomi ludi.

Za dalsiem musis vyuzivat DCA metodu, vediet o aky trh sa jedna, ci sme v konsolidacii, v up trande, v down trande. Nakupovat pri prepadoch ak si v bull markete, odpredavat na vrcholoch ak si v bear markete. V prvom pripade longovat a v druhom shortovat.

Vediet ktore projekty ak si stoja a ktore naopak umieraju, ale mal by si sledovat aj marketkapitalizaciu a dominanciu, jedine co ta netrapi a to s tebou suhlasim je samotna cena. HOdler to nemusi riesit, on nespekuluje na trhu.

Petr 2

Xrp čeka na verdikt přeci

Lukes

Je nějaká šance že někdy ještě aspon trochu (tj na 20-30 USD) vystřelí ETC? 😀

ryban.mark

ETC je jeden z tych mrtvych shitcoinoch ako EOS, dal by som to do inych projektov… vyber je obrovsky, ale vzdy vyberaj tie najperspektivnejsie, je to najmensie riziko…

pan.karel

prekvapice ho ma myslim Grayscale v portfoliu,stejne jako BCH.Jako doufat muzes ze ho velryby pumpnou,ale proc mit kapital v takovym shitu,ber to tak ze shitcoiny co byly cool pred 4 rokama jsou dnes za zenitem,vystridali je jine a priste se to bude zas opakovat nejspis.

Poslední editace 3 let před přes pan.karel
ryban.mark

Grayscale investovala do hromady kryptomien, ale smiesne polozky pomerne.
A investovali aj do XRP a to nedavno urobilo skoro 80% prepad, takze si investujte do coho chcete. 😀

spot_img