Nouriel Roubini alias Dr. Doom se opět obul do Bitcoinu

4.3
(6)

Dr. Nouriel Roubini, ekonomický analytik a notorický kritik BTC znovu varoval instituce a maloobchodníky před investováním do digitálních měn. Jako munice mu nyní posloužil nedávný propad ceny BTC. Podle něj je Bitcoin příliš volatilní, než aby se dal použít jako úložiště hodnoty.

Toto jeho prohlášení se zdá být v rozporu s tím, jak se o bitcoinech vyjádřil na počátku tohoto měsíce.

Podle Nouriela není Bitcoin Store of Value

Profesor ekonomie na univerzitě v New Yorku opět zopakoval, že Bitcoin nemá žádnou vlastní hodnotu, protože není podložen žádným aktivem. A aby se jen neopakoval, dodal, že tato hlavní kryptoměna není zákonným platidlem a ani ji nelze použít jako prostředek k placení daní.

Podle Roubiniho mají bitcoiny tendenci ztrácet hodnotu pokaždé, když dojde k poklesu hodnoty akcií. Když například letošní americký akciový trh poklesl o více než 35 %, Bitcoin se zachoval podobně a ve stejném období také poklesl o více než 50 procent.

Investici do bitcoinů přirovnal poté k hazardu v nelegálním a zmanipulovaném kasinu a uvedl, že šance jsou proti retailovým investorům, protože směnárny jsou těžce manipulovány společností “Tether & whales“.

“Je to čistě spekulativní manipulované aktivum a bublina bez zásadní hodnoty.”

Jako příklad uvedl dvě burzy, Bitfinex a BitMex, které byly v nedávné době vyšetřovány americkými úřady. Roubini také citoval vědeckou práci o kryptoměnách, která dokazuje, že Tether se používá k manipulaci ceny BTC a důrazně reatailovým investorů doporučil, aby se Bitcoinu zdaleka vyhýbali, protože by mohli přijít o své úspory a investice.

Po krátké epizodě znovu tvrdá kritika

Většina lidí v kryptoměnovém světě si je vědoma, že to není poprvé, co Roubini spustil palbu na bitcoiny. Často se připomíná jeho prohlášení, že digitální měny jsou “matkou a otcem všech bublin” a na adresu blockchainu poznamenal, že není “o nic lepší než tabulka v Excelu.” Za toto otevřené nepřátelství si dokonce vysloužil přezdívku “Dr. Doom”.

Na začátku tohoto měsíce se ale objevila zpráva, že tento profesor ekonomie konečně připustil, že Bitcoin může být přece jen něco víc než pouhá “bublina”. Zpráva, zveřejněná na webu bitcoin.com, tvrdila, že Nouriel sice stále odmítl označit Bitcoin za měnu, ale přiznal mu nejen částečnou funkci uchovatele hodnoty, ale souhlasil i s tvrzením, že Bitcoin nemůže být jednoduše znehodnocen kvůli přítomnosti algoritmu, který určuje, o kolik se v průběhu času zvýší nabídka nových bitcoinů.”

Závěr

Bitcoin si prošel očekávanou korekcí, hlasy nevěřících se znovu ozvaly a Nouriel Roubini je zpět ve své roli kryptoměnového kritika. Když to vezmu kolem a kolem, svět kryptoměn je prostě v naprostém v pořádku.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasujících 6

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
26 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
DFS

A má pravdu… Do Bitcoinu je pumpován tether o 106, který tam pumpují bitcoinové velryby a sami si takhle pumpují cenu, něčím co je bezcenné.
Tím okrádají všechny investory do altcoinu. Jediný na koho nemají dostatečnou páku je XRP, proto ho nesnášejí…. Jak funguje trh s kryptoměnama od příchodu Tetheru, ví snad každý…

hal

myslíš scam shitcoiny?Investori do shitcoinov si zaslúžia byť okradnutí.

Poslední editace 3 let před přes hal
DFS

Jasně, je spousta SCAM shitcoinu . A jedním z nich je Bitcoin .. to je takový shitcoin, který nemá likviditu , ze se musí vytvářet falešná likvidita na Tether, protože ten shit nikdo nechce … naštěstí to vypadá ze si SEČ konečně posvítila na kryptopodvodniky a ze Tether pomalu konci … jsem zvedavej až se ukáže kolik peněz je reálné v BTC, kam ta cena poletí … tipuju někam k 3000 možná bude i lip a dostanem se pod 1000 .. tam to možná konečně bude stát za nákup

Fantom

Jak by to mohlo stát za nákup na 1000, když je to takovej shitcoin? Tedy alespoň podle tebe.

DFS

Nechepej to špatně . Bitcoin je užitečná technologie .. stejně jako rada altcoinů . Problém je ze si Hl Bitcoinove velryby, které si tisknou Tether sami sobě pumpuji . Do bitcoinu nejde ani z daleka tolik reálných peněz ( myšleno fiatu ) jak se tváři .. až bude jeho cena reálnou tržní hodnotou , oceněnou reálně v dolarech eurech atd a bitcoinove velryby, které okrádají každého na trhu na nej přestanou mít vliv, bude stát opět za nákup … v roce 2017 jsem je všechny prodal, nebo vyměnil na ATH, když začlo prosazovat podvody s Tetherem a nelituji ani minutu..

Spaik

podle tebe je to az moc cernobile. Tether je do jiste miry problem to ano. Ale je treba si polozit otazku kdo je tim jenz uvolnuje tether na trh? Jsoiu to burzy. Mluvis tady o velerybach ktere si “tisknou” tether. Jak konkretne si retailovy nebo institucionalni (burzy nepocitam) investor s dostatecnym kapitalem “natiskne” tether?

DFS

Každý Tether má být krytý 1:1 k dolaru . Ale Tether neumožňuje nezávislý audit toho, jestli opravdu kryje nabídku…

Petr 2

Ty jsi uplně mimo kolego ….
Okradaji tím že pumpuji všem cenu ? Tsk si kup btc
A na xrp není páka ? 🤣🤣🤣🤣kolego vlastník drží 55 miliard ks xrp pokud by to hodil na trh celé hodnota xrp je po propadu 0,0000000000000001

ppetr1

lepe bych to nerekl hal a petr2 – vystihli jste to naprosto presne.

DFS

Samozřejmě že okrádají … na to musíš mít ale IQ alespoň 90, aby si viděl co se děje a nebýt hlupák . Samozřejmě že když něco oceňuješ ve falešných penězích tak to nemá tu hodnotu, která se udává .. že jsi typický krypto noob ukazuji i ty kecy ohledně XRP .. oni narozdíl od bitcoinovych velryb nemohou vysypat XRP na trh , protože je uzavřeny ve smart kontraktech

Petr 2

Hlupák jsi ty, proč by vlastník Ripple chris larsen před spuštěním na trh měl řešit jakekoli kontrakty ? Vysypal na trh 45 miliard xrp a drží ještě 55 miliard může tam hodit jakoukoli a kdykoli sumu která položí xrp na minimální částky !!!!
Mimo jiné se soudi s onchodnikem který časový i cenovy kontrakt měl a světě div se stejne to pustil na trh !!!
Když chceš psat nesmysly tak si alespoň něco nastuduj , xrp dělám 4 roky….

DFS

Larsen žádných 55 miliard XRP nedrží ty pitomče … Jsou v Escrow a časový zámek … každý měsíc odemkne miliardu z t toho zhruba 100 milionů prodají jako ETF .. poslední rok jich na trh posílali dokonce míň než těžební pooly bitcoinu a etherea a XRP tak mělo nižší inflaci než Bitcoin. Bitcoin měl dokonce vyšší inflaci než česká koruna ( a prej že to má být zajištění proti inflaci ) LOL . Larsen se nesoudí s nikým ty jelito jedno ! To žalovali Ripple a ten co já vím už 2 žaloby ze 3 vyhrál . A vůbec v té žalobě nešlo o to o čem mluvíš ! Ty si normálně úplně mimoň, který absolutně o XRP nic neví .. Jsi zpracovanej bitcoinovejma velrybama a největší lží v kryptu, protože mas příliš nízké IQ, aby sis zjistil fakta ! Hlupáku ! Mimochodem ten důvod proč bitcoinove velryby tak hejtí XRP je ten , ze na nej mají zdaleka nejmenší vliv .. je to v podstatě válka mezi BTC ( komunistickou Čínou ) a XRP ( americkými bankéřema )a tvůrci trhu kteří za nimi stojí .. možná ještě ETH ( to stojí trochu stranou, ale i to BTC velryby nenávidí a manipulují )

Alfréd

DFS má v tomto pravdu. Pokud Tether tiskne ničím nekryté dolary, tak je cena nafouklá a je hrozně málo lidí, kteří ho mohou vyměnit za reálné peníze. Kdyby nastal výprodej bitcoinu a lidi by ho prodávali za dolary, nebo eura místo Tetheru, tak by to byl obrovský crash s cenou. Nikdo neví, jestli Tether švindluje nebo ne. Každopádně to ukazuje, jak lze navázat centralizovaný stabel coin na Bitcoin a to je problém.

hal

Trpí nejakou perverznou úchylkou,alebo je za to platený?!Fakt nechápem toto.

DFS

Zřejmě to bude narozdíl od tebe slušný člověk, který si nemyslí, že by měl být někdo okraden. Asi proto ho nechápeš. Jinak ta poznámka o tom že je někdo za něco placený je perfektní! To ty jsi placený za to ( v podobě růstu ceny ) aby si byl součástí podvodu .

pietro

V čem tkví vnitřní hodnota dolaru, pane profesore?

ppetr1

v hodnote nekonecneho papiru :-)) – otazkou je kdy dojde 🙂

DFS

Dolar je z bavlny ty tupče … dovzdělej se …

ppetr1

venezuela jine staty maji bankovky s mensi hodnotou nez je toaletni papir :-))))
vite k cemu je urcen :-))

Apin

Dollar kryjí lži, korupce a podvody. Bitcoin je krytý výpočetním výkonem, transparentním blockchainem a nemožností podvádět. Když bychom mluvili o důvěře v eminenta, sledujete někdy zprávy, co ta banda idiotů provádí poslední dobou? Opravdu chcete mít důvěru k někomu, kdo neustále lže?

DFS

Nemožnosti podvádět .. LOL na bitcoinu pravé probíhá podvod tisíciletí .. je do nej pumpovat ničím nekrytý Tether .. je komické jak se bitcoinoví idioti snaží prezentovat Bitcoin jako technologii která má zbavit svět finančního otroctví a přitom bitcoinove velryby dělají s bitcoinem skrze Tether ještě horší věci než centrální banky a okrádají každého na trhu ! Tvl tak aspoň ze sebe nedělejte nějaký miliuse a řeknete : jsem tu kvůli prachum a ze jsem součástí největší krádeže století mi vůbec nevadí 😀 chováte se stejně jako Babiš .. 😀

Fantom

Tisíciletí? Je tu 10 let. Podvodem tisíciletí je náboženství 🙂

DFS

Ok to nemá cenu řešit. Ale pro info nové tisíciletí začalo 1 ledna 2001 a náboženství je podstatně starší. Takže náboženství je největší podvod předchozího tisíciletí

DFS

V tom že je obecně přijímány po celém světě .. narozdíl od bitcoinu, kterým nikdo neplatí …

Rob

Prosím, nerad bych se někoho dotknul, ale proč se zde cituje někdo, kdo přirovnává blockchain k tabulce v Excelu?

Fantom

Protože to je uznávaný ekonom a trefil poslední finanční krizi. V otázce nových technologií je ale úplně mimo. Jestli si dobře vzpomínám tak to byl on, kdo tvrdil že internet je dobrý jen jako zábava pro technologické nadšence a nikdy se na něm nebudou moci vydělávat peníze. Co na to asi tak říkají Google, Facebook a Amazon 🙂

spot_img