28.11.20 Technická analýza BTC/USD – Bitcoin nabírá dech, je to konec korekce? (Update)

4.2
(18)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Dnes se po 48 hodinách opětovně podíváme na trh s Bitcoinem (BTC) a nevím teda, jak to vnímáte vy, ale nyní je ten trh nesmírná zábava a člověk se u toho vůbec nenudí. Trh si totiž drží svoji dynamiku a z hodiny na hodinu se Bitcoin někam posouvá. Je s tím ovšem spjatá nevýhoda, že co platilo nyní, tak nemusí platit za dalších několik málo hodin.

Update 17:05

Tak tam nyní solidně šťouchli do shortů. Uvidíme, zda se ten nákupní tlak u té horní hrany bear flagu zastaví, nebo cena bude pokračovat v expanzi. Nepodléhejte každopádně FOMO, protože to klidně mohou ještě tvrdě srazit.


Co se týče sentimentu, tak ten je pořád dobrý – sice si pár nováčků stěžovala, že jak nakoupili, tak to hned spadlo, ale o tom jsem už nějakou dobu hovořil. Holt si v novém býčím cyklu na tyhle reakce musíme zvyknout. Leč to je též i ten důvod, proč je ta volatilita na trhu tak extrémní. Je to právě popoháněno těmito retailovými investory, kteří na základě emocí nakupují a hned prodávají, protože začnou mít strach.

V průběhu času se to samozřejmě bude zhoršovat a zhoršovat a je potřeba počítat s pumpami o několik stovek procent a pak během jednoho dne klidně s dumpem o 50 %. Prostě panuje odlišné prostředí, ale pokud jste zoceleni z toho tvrdého bear marketu, tak by vás tohle nemělo rozházet. Leč je nutné s tím kalkulovat.

Aktuální situace na 3D TF BTC/USD

Začneme každopádně s třídenním grafem Bitcoinu, kde chci pouze zopakovat, že korekce začala v podstatě u ATH levelu z konce roku 2017. Byla zde i konfluence, protože je blízko roční pivot R2 a horní stěna mohutného broadening wedge.

Co se týče toho propadu, tak zatím to vypadá, že těch 17 163 USD to minimálně krátkodobě ustálo. Z počátku tím kurz projel jako nůž máslem, ale nakupující projevili dost velkou iniciativu a cena se díky tomu vrátila zpět. Zatím ta korekce teda nic moc, a pokud to přece jenom shodí až na 12 000 USD, tak to dost lidí asi překvapí.

Indikátory

Je ovšem potřeba upozornit, že z pohledu indikátorů se trh absolutně vůbec nedokázal pročistit. Hodnoty RSI indikátoru jsou stále v překouepných hodnotách a bodově je i MACD dost přestřelené. I přesto, že je Stoch RSI dost volatilní indikátor, tak zde též křivky setrvávají v překoupené oblasti. To je jednoduše špatně, protože trh by se měl kvůli udržitelnosti pročistit.

Aktuální situace na 1D TF BTC/USD

Z denního grafu je poznat, že nakupující jsou ochotní bránit zakreslenou trendovku a zatím se jim to docela daří. Počítal jsem s rychlým průrazem, ale když jsem viděl tu inciativu býků, tak bylo jasné, že kurz hned napoprvé diagonálu neprolomí. Avšak to neznamená, že nedojde dynamicky k jakékoliv změně, která kurz srazí k dalšímu supportu v pořadí.

Indikátory

Na RSI se uplatnila medvědí divergence a ten drop tomu nepochybně odpovídá. Aktuální hodnoty jsou cca 55 bodů, takže z pohledu denního grafu se trh již dostatečně pročistil. Nicméně na kdovíjakou jízdu je podmínkou pročištění trhu i na vyšších časových rámcích. Jinak roste riziko, že expanze nebude zrovna udržitelná a to nechceme. Na MACD byly taky medvědí divergence, takže se uplatnily. Plus k tomu proběhl i bearish cross – což bych nebral na lehkou váhu.

Třetí indikátorem je DPO (detrended price oscillator), kde bych chtěl poukázat na něco dost důležitého. Jenom na úvod uvedu, že DPO negeneruje žádné nákupní/prodejní signály jako například MACD, RSI a Stoch RSI. Je to jeden z nejvíce doplňkových indikátorů, ale my jsme z něj schopni identifikovat jednotlivé cykly vývoje ceny. Jestli chcete o tomto indikátoru vědět více, tak vás musím odkázat na samostudium.

Vizuálně je to ovšem jednoduché – všimněte si, že více jak dva roky každý cyklus (ode dna ke dnu) končil v zaznačeném rozmezí. Navíc jsme se před pár dny odrazili na stejné úrovni jako vrchol cyklu, který trval od podzimu 2018 do července 2019. Předpokládám, že nyní asi většina z vás z grafu chápe, že by se technicky křivka indikátoru měla vrátit do zvýrazněné oblasti. Respektive by to mělo logiku.

Aktuální situace na 15m TF BTC/USD

Poslední graf je patnáctiminutovka, kde se velmi rychle vytvořil medvědí praporek. Ten se ovšem několikrát rozšířil, takže nebylo úplně jasné, zda průrazy brát vážně. Nicméně se u horní stěny praporku „nakreslil“ bullish falling wedge, takže jsem to bral jako přípravu na breakout. Skutečně se to pak povedlo a po otestování horní stěny praporku jsem věděl, že jsme defintivně venku.

Avšak to není vše, protože je stále ve hře zakreslený bear flag. I když jsou tedy býci aktivní, tak to neznamená, že jdeme pokořit all time high. Když si trh usmyslí, že je medvědí vlajka směrodatná, tak jde Bitcoin dolů. Proto není absolutně důvod nějakým „oslavám“, protože díky dynamice trhu se vše rychle může posunout k horšímu.

Závěrem

Po technické stránce dává větší smysl jít na těch 12 000 USD a tím otestovat dostupné S/R hladiny. Trh se tím dokonale pročistí, čehož okamžitě začnou využívat především velcí investoři. Ti nikdy neakumulují v parabolách, ale prodávají – paraboly vykupuje opravdu pouze retail, který právě institucionálním investorům dodává likviditu.

Dovolím si ještě na závěr takovou krátkou vsuvku – menší část čtenářů evidentně moc nechápe, že tyhle analýzy jsou pouze informativní a edukační. I přesto, že jsem to mnohokrát zmínil a je to i napsáno pod každým článkem, tak tuhle skutečnost někteří stejně nechápou. Tím chci říct, že si cením všech těch, kteří dokáží přemýšlet svoji vlastní hlavou, k čemuž vás mají právě tyto analýzy povzbuzovat.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasujících 18

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
34 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Dariusz Matuszyński
Hodnocení článku :
     

Díky za fajn analýzu i vysvětlení některým šťouralům. Osobně mi taky dává smysl pročistit trhy, ale BTC je jako malej spratek, který se chová jak se mu zachce 😀 Tak nezbývá, než to sledovat.

ppetr1

vzdy se tak bude chovat nezavisle na zlate a akcii – kdo si toho jeste nevsimnul a nevenuje pozornost vyvoji zprav – hlavne politiky je to jeho smula – bohuzel,ale takova jsou fakta a TA tomu ani nahodou neprispeje – maximalne traderum s dennim obchodovani.ve finale ale prodelaji kalhoty!!

ppetr1
Milan

S tím článkem souhlasím, nakupující jsou rozhodně více na straně institucí, to chování trhu je teď jiný. Ale jedno zůstane, každej bude chtít vybrat zisky a u těch institucí to může být v masivnějším měřítku. Takže to ve výsledku klidně ty dumpy okolo 30% udělá.

ppetr1

a proc by instituce prodavaly :-)) – predpokladam ze budou chytrejsi nez nejaky retail :-))
jen oslové prodavaji btc a mysli se ze nad intradennimi obchody zvitezi a zbohatnou – no ja jim to hlavne preji.
jen obecne – retail pri obchodovani prodela vzdy z 80% !!! to jsou hola fakta!

KarelK
Hodnocení článku :
     

Také se připojuju a děkuju za super analýzy. Nenechte se odradit diskuznim klubem pod články 🙂

Martin

někdo bude překvapen z 12k, jiní zase z toho,že tam nepůjdem.. 😀 za mně teď jdeme nad 18 a buď tam prodám v zisku nebo jdeme na ath a alty to pěkně rozjedou (tenhle výplach jim posloužil jako retest překonaých downtrendovych struktur z kterých si teď udělaly suporty..)
a jeslti se to ma sesypat tak si dole dokoupím znova,tak jak sem to udělal na 16,5 už v pátek (blackfriday na LTC -20% ,kdo by odolal kor když indikatory jasně značily obrat..) 🙂

Poslední editace 3 let před přes Martin
ryban.mark

Nie je dovod ist k 18-18,5K a otocit to, to by bol bearish scenar a otvorila by sa tym cesta otestovat 15K.
Ak mame byt bullish, musime otestovat ci uz sa to niekomu paci alebo nie tohtorocny vrchol a ist si aspon papierovo na 19,9K.

Poslední editace 3 let před přes ryban.mark
Martin

jen si minuskujte,žadny levny nakup už mit nebudete! jdeme na 21…

ppetr1

jeslti se to ma sesypat tak si dole dokoupím znova,tak jak sem to udělal na 16,5 už v pátek (blackfriday na LTC -20% ,kdo by odolal kor když indikatory jasně značily obrat..) – k tomu neni co dodat :-)))))))))))))))))))))
s kolika btc a ltc obchodujete?? at mame jasno :-))))
doufam,ze to nejsou opce na paku :-)))

Mirecek
Hodnocení článku :
     

No jelikož dost lidí čeká na příznivější cenu, tak možná jím jí Bitcoin zatím nedá, nebo to sestřelí a jedeme o patro níž. Spíše se to bude asi ještě nějaký čas cukat, ATH jen tak rychle překonat nemusí, ale člověk nikdy neví. Kdyby měly přijít skutečně regulace v USA a bylo to potvrzené, tak jedeme na jih.

ppetr1

spis je otazkou jak se tu bude krafat o TA za rok kdyz to bude na 50 – 100k . to bude hodne zajimavy :-)))))))))))))

ryban.mark

Hlup*ci vedia len pindat, ale sami by nedokazali zosmolit ani jeden prodiadny clanok, ktory ma hlavu a patu.
To by som si k srdcu nebral, city do kryptomien nepatria a hlupa-i budu vzdy tvorit vacsinu. 😀

Ja poviem len v kratkosti, mam v zalohe variantu prepadu BTC k 13,5 az 14,4K, ale nepoviem kedy sa tak moze stat, bude to prekvapko. 😀
Nehovorim, ze sa tak stane, ale ani netvrdim, ze by sme mali klesnut pod 12 500 alebo nizsie, tolko k tomu.

ryban.mark

BTC sa 10.2020 odtrhol, presny den neviem, odtrhol sa po prerazeni 13,8 az 14,5K.
Ten pokles na 13,6-13,9K by mohol s ludmi zamavat,otazka znie ktorym smerom by sa BTC vybral, ale to vsetko zavysi od toho ci otestujeme v najblizsich dnoch vyse 18k az 18,5K alebo nie, ak nie, bude tvrdy dump a pravdepodobne az potom otestovanie aspon tych 18K az 18,5K. Uvidime, spocitajte si to sami, je to na Vas varianty su rozne.
Jedna z moznosti bola odpredat cast BTC za 13,8K, moj pripad aby potom clovek dokazal urobit na altoch 30-100%, asi tak.

Poslední editace 3 let před přes ryban.mark
mattczsk

Hezký a úspěšný den přeji všem 😂
Vánoce se blíží, pořídit dárky se měly už před časem …

hal

A čo keď žiadna väčšia korekcia nepríde?Čakatelia utrú hubu a ide sa ďalej.Bitcoin vie prekvapiť práve tých,čo si myslia,že market je tu pre nich.

E15

Souhlasím. Někteří si to totiž představují jako Hurvínek válku, spočítají si Fibonacciho koeficienty apod. a čekají zisky (protože všichni okolo nich jsou zřejmě totální hlupáci, kteří rádi draze nakupují a levně prodávají ).
Jinak ona nějaká korekce nakonec přijde, ale taky to může být z 23tis na 18tis apod. Snění o 12tis se může a nemusí naplnit. Já sázím třeba na to, že pod cca 16tis už nepůjdeme.

ryban.mark

Ked ohybas zlaty rez, lepsie povedane ak ho umocnujes lubovolnymi koeficientami, mozes dostavat intervaly od vymyslu sveta.
Na to, aby si dokazal tym intervalom urcovat percenta, potrebujes ale pocitat s celou radou premien, ale takto do hlbky na to trajderi nepozeraju.

Oni nevedia vyuzivat fibonacciho postupnosti, ak by ano, ich obchody su ine, su velmi primitivne a preto je len otazka casu kedy odidu z trhu.
BTC je ovela viacej flexibilny a na to obycajne primitivne znalosti o zlatom reze nestacia.

Lakatosh(i)

To zas bude brekotu,jestli to spadne nebo naopak radosti,protoze ted zase hnednou trenky tem co cekali nizssi ceny :)))

ryban.mark

Ja som mal order na 16,4k ale zrusil som ho, otazka znie, ci dokazeme ist az na 19k, alebo budeme testovat 14,9K.

Petr 2
Hodnocení článku :
     

Opět velmi dobrý článek ktery hovoří za vše, za mně na víc je to víkendový růst a ten se neudrží to za prve a za druhé krypto vždy jde na 2 štíty než spadne a vikend k tomu byla dobrá příležitost .
A ten kdo si myslí že jedem na 50k ten je nepoučitelný.

ppetr1

Podle Nouriela není Bitcoin Store of ValueProfesor ekonomie na univerzitě v New Yorku opět zopakoval, že Bitcoin nemá žádnou vlastní hodnotu, protože není podložen žádným aktivem. A aby se jen neopakoval, dodal, že tato hlavní kryptoměna není zákonným platidlem a ani ji nelze použít jako prostředek k placení daní.
uz i profesor blbne – zrejme si mysli ze fiat meny (maji nejakou hodnotu – NEMAJI) jsou super se ztracejici hodnotou :-))))))))))
ti co premysli pochopi.

John

Podle tvé “logiky” ti co nevěří BTC nepřemýšlí. Já mu zase hodně věřil v době kdy ho zase nikdo neznal. Dnes ale mou podporu již nemá, takže také nepřemýšlím ? Podporuji jiné krypta a to právě proto že přemýšlím. 🙂 Bez inflace by ekonomika nefungovala.
Přečti si publikaci níže je zdarma v  EPUB | MOBI ať se trošku poučíš.
https://www.eknihovna.cz/inflace-a-hospodarsky-cyklus/

Fantom

Můžu se zeptat jaké alty podporujete?

Manius Curius Dentatus

Tak to se snad dalo čekat, že po větším pádu následuje ustálení a poté menší růst dle FIBO. No, ve hře je stále pěkně hnusná týdenní svíce…a dost možná i měsíční, pokud půjdou v pondělí zavřít GAP. Aby se moonboys ještě nedivili. Růst s objemy na nule… 😀

Petr 2

Presně ty malé objemy jsou zarážející pro tak velky dnešní růst, rad bych kdyby mi tu myšlenku někdo vyvrátil , myslím to vážně.

SwingTrader

O vikendu se jedou swingy, zatim to nevypada, ze by trh chtel prorazit 18 000, kupci co kupovali na teto hladine a vyse dostali pres drzku a novy retail se asi nenajde tak rychle, ale v pondeli mozna uvidime. Nyni zase pojedeme k 17k pote nekam doprostred a pote asi down. Velky hosi to musi jeste trosku vyluxovat.

Jan

TA jsou dobré na zmatení nepřítele. Na základě TA a dalších faktorů jsem prodal Teslu za $570. Kamarád ji na základě své víry v Muska prodal za $2500. Vstup jsme měli stejný.

ppetr1

a je duvod prodavat btc dle TA soucasnosti?

Manius Curius Dentatus

Z dlouhodobého hlediska na hodl určitě ne a pravidelně dokupovat široké portfólio z TOP30 s dominantním BTC. Z krátkodobého na intraday trading z části zcela určitě a spekulovat na nákupy níže. Double top na ATH se zamítnutím, 2000 dolarový víkendový GAP, greed kolem 90 už měsíc, ideání retracement po pádu o 20% …ale je to krypto a to často vyjebává nejen s logikou.

ryban.mark

Naopak, podla znalosti o zlatom reze v kombinacii na akom BTC pracuje, tak BTC nemusel prekonat ani 15,9K, ale to by znamenalo zeby mohol padnut opat na 9,9K cca na 4H grafoch pokial su moje prepocty spravne.
Dalsia zaujimava hodnota bola az 17,5K. a posledna bola na 19,4 az? To je tazke presne urcit, okolo 23K, presne to nevypocitam.

BTC siel cez 12,4K, siel cez 14K a siel i cez 15,9k aj cez 17,5K a dokonca aj cez 19K a trvalo mu to pomerne dlho.
Teraz sa to bude lamat okolo 18,6K, ak sa zastavime tesne pred mozeme si otestovat 14,9K.
Ak nepadneme.

Ak prerazime 19K, pod 15K uz tak rychlo padnut nemusime, uvidime predajny tlak.

Cize tazko povedat ci si nastavit limitny prikaz na 18 620 na odpredaj a dalsi potom na 14 920, ale momentalne k tomu nehraju okolnosti, lebo dominancia BTC je na nepriaznivych cislach len tesne nad 60%.
A znamenalo by to bearish signal.

Viacmenej by bolo zaujimave ak by BTC pendloval medzi 15K-18K, ale chce to minimalne este tyzden k dobru.

Poslední editace 3 let před přes ryban.mark
ryban.mark

16K je mimochodom klucova hranica, aspon ja ju tam vidim od ktorej sa budeme odrazat desiatky percent, ak nahor, tak nadol.
Vsetko bude zalezat od toho ci vyhraju medvedi alebo bici.

ppetr1

ocekaval jsem odpoved pana comment image
Ing. Jaroslav Jarolím

spot_img