27.11.20 Technická analýza ETH/USD a LTC/USD – Po poklesu konsolidace

4.3
(7)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Včera jsme si komplexněji rozebrali trh s Bitcoinem (BTC), kde jsem opomenul jednu zásadní věc a to jest, že pod 10 000 USD stále straší ten CME gap. Dokud tedy jde cena dolů, tak je ta mezera zase jako ostře sledované vlaky. Proto jsem dříve tvrdil, že je pro trh mnohem lepší, když se gap zaplní rovnou. Nestalo se a proto je potřeba počítat i s touto možností.

Dneska se ale Bitcoinem zabývat nebudeme, protože cílem zkoumání je nyní trh s Litecoinem (LTC) a Ethereem (ETH). Na tyto trhy jsme měli poslední analýzu asi před týdnem a za tu dobu se toho odehrálo požehnaně. Korekce začala a altcoiny to samozřejmě vypláchlo – jsme zvyklí na to, že když se Bitcoin zatřese, tak to alty schytají dvojnásob.

Jestli tedy Bitcoin bude pokračovat v regresi, tak je dost racionální kalkulovat s možností, že altcoiny smažou většinu svých předešlých zisků. Proto jsem varoval před těmi emocemi, které u lidí vzbuzují nutkání skákat do trhu, protože ta parabola přece pořád roste. No, a pak je lusknutím prstu třeba z 25% zisku hluboká ztráta. Zmíněné jednání je u retailových investorů bohužel standardem, čímž dotují zisky těm bohatým.

Aktuální situace na 1D TF LTC/USD

Začneme napřed s Litecoinem, kde celkově pokles činil 31 % a vypláchlo to v podstatě každého, kdo nakupoval během předešlých jedenáctí dní. Všimněte si každopádně podoby high svíce, která má podobu doji – není to sice bearish svíčka, ale v kontextu tehdejšího stavu trhu stačí i taková, která je odrazem sebemenšího zaváhání. Což doji svíce reprezentuje.

Že propad činil 31 % jsme si už řekli, takže přejdeme k S/R levelům. První level, se kterým se dalo jakkoliv počítat byl teprve ten na 68,69 USD. Sice bychom výš něco určitě našli, ale předešlá swing high mají asi největší váhu (hned vedle swing low). Nakupují tedy úroveň ochotně bránili, ale je otázkou, zda jim ta iniciativa vydrží. Když by support tento support ubránili, tak by to bylo samozřejmě hodně bullish.

Jestli však prodejní tlak na trhu neustane a nenajdou se další ochotní nakupující, tak otestování S/R levelu 51,38 USD se jeví jako proveditelné. Leč podle ročního Volume profile je horní hranice oblasti hodnoty na 59,28 USD, což funguje též jako potenciální support.

Leč u těch 51,38 USD je na Volume profile mezera před cenovými oblastmi, kde je historicky likvidita mohutná. Každopádně pokud kurz padne až k řečeným 51,38 USD, tak to automaticky znamená veškeré umazání předešlého růstu od začátku nynějšího měsíce.

Indikátory

Na RSI byl identifikovatelný růstový trend, který byl zjevně proražen. A nyní bude zajímavé, jak hluboko indikátor bodově klesne, protože od března jsme přeprodanou oblast vůbec nenavštívili. Dokonce nedošlo ani k otestování hranice 30 bodů. Co se týče MACD, tak zde je čerstvě po bearish crossu.

Aktuální situace na 1D TF ETH/USD

Ethereum je relativně dlouho už silné, takže cena vzrostla až na cenovou úroveň, na které trh naposledy byl v létě 2018. Co se týče toho dropu, tak ten nebyl oproti jiným coinům tak masivní – celkový pokles je pouze 23 %, což není vůbec hrozné. Propad se každopádně zastavil o S/R level 481,93 USD, což je level zářiového swing high.

Jestli se ale Bitcoin znova vyleje, tak jako magnet funguje úroveň 363 USD. Navíc tu máme konfluenci v podobě horní hranice oblasti hodnoty na Volume profile. Zmíněná úroveň by byla fajnová příležitost, ale třeba se sem cena vůbec nedostane. Historicky je též dost silný cenový support na 418 USD. Poté jsou k dispozici ještě lokální levely, ale ty nás na 1D grafu nezajímají.

Indikátory

Stejně jako na předešlém trhu, tak i zde byl na RSI slušný trend, který se doteď držel. Trendová čára je čerstvě proražená, takže nám v současnosti nezbývá nic jiného, než čekat na úroveň, kde se momentum překlopí. Ethereum bylo od března dost silné a nejnižší low bylo na 37 bodech z konce září. U MACD ještě ani neproběhl bearish cross – Ethereum je zkrátka pořád dost silné oproti jiným altům.

Závěrem

Pokud trh bude chtít dolů, tak ten výplach bude ještě obludný a pravděpodobně dojde k smazání většiny listopadového růstu. Někde to samozřejmě bude lepší (Ethereum) a někde horší (Litecoin).

Bitcoin se každopádně už 24 hodin docela drží – čekali jsme trochu větší dynamiku toho poklesu, takže jestli cena ještě klesne níž, tak to není až tak dynamické, jak by člověk k výchozí pozici předpokládal.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasujících 7

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
7 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Milan
Hodnocení článku :
     

Někde to samozřejmě bude lepší (Ethereum) a někde lepší (Litecoin).
Ten konec si myslel asi jinak ne? Jinak souhlas, čekal jsem že to bude dropovat víc, ale
myslím, že si jen velcí hráči počkají na trochu lepší cenu, pak to pojede.

ppetr1

tim si nejsem jistej. – uvidi se za 1/2 roku.
jistej jsem jen tim ze obe meny pujdou nahoru.
lepsi cena uz se nevrati.

Milan

“lepší cenu” = vyšší (na prodej, pak to pojede víc dolů)

Petr 2

No ono tam nemusí být vyšší, cena stači zvýšit objem .

ppetr1

ltc je podhodnoceny vuci btc.
malo lidi to pochopi.

Michi

Ten, kdo se více zajímá o LTC, tak ví….

Petr 2
Hodnocení článku :
     

Opět velmi dobrý článek, až k zamyšlení nad vaši reakci na chatu ale tj jedno tohle nechci dále rozpitvávat . Vrátím se k btc, nešlo by rozvést více ten nevyplneny gap na btc. Jsem tady jen občas když se něco děje a rád bych znal nazor .

spot_img