26.10.20 Technická analýza BTC/USD – Týdenní svíce bullish, bohužel s divergencí

4.9
(12)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

V sobotu a v neděli jsme si dali tak trochu oddych od Bitcoinu (BTC) a zaměřili se na vybrané altcoiny jako je Ethereum (ETH) s Litecoin (LTC) a v neděli jsme měli Monero (XMR) s ChainLinkem (Link). Dneska se určitě vyplatí podívat na Bitcoin, neboť máme nový týden a to znamená uzavření svíce z minulého týdne.

Vzhledem k tomu, že se blíží i konec měsíce, tak je samozřejmě důležité close i na měsíčním grafu. Trhy na to rozhodně reagují, ale člověk musí počítat s tím, že čím větší časový rámec, tak tím opožděnější může být ta samotná reakce trhu. Co se každopádně týče weekly close, tak musím uznat, že to na týdenním grafu na první dobrou vypadá pozitivně.

Nicméně tam neustále straší ty divergence a to i na třídenním časovém rámci. Dále je pozitivní fakt, že se cena drží a prozatím se neprojevuje nějaká větší snaha to zase poslat dolů. Kladu si tedy otázku, opravdu chce jít trh nahoru? Mně to moc za současných okolností smysl nedává, ale dle grafu musím uznat, že je to nyní mnohem nadějnější. než v létě 2019.

Aktuální situace na 1W TF BTC/USD

Jak jsem říkal v textu výše, tak je ta weekly svíce z minulého týdne velmi bullish. A to nejenom tím, že je to velká zelená svíce. Nejdůležitější je, že ta svíce je téměř bez knotu, bez zamítnutí. Máme tedy solidní impulsní svíci, která prorazila přibližně polovinu toho rezistenčního pásma v intervalu 12 000 USD – 14 500 USD.

Když bych to měl říci polopatě, tak si to představte jako beranidlo zaklesnuté v napůl proražené bráně obránců, kteří nemají sílu beranidlo odrazit ven. Lepší analogie mě nenapadá, ale myslím si, že to úplně mimo není. Navíc je close svíce nad ročním pivotem R1, což se minulý rok vůbec nepovedlo.

Teoreticky je proto možné, že si trh z R1 udělá odrazový můstek pro odraz. Nicméně mě trápí ty objemy obchodů, neboť jsou na svíci o takové velikosti nic moc. Osobně to vnímám jako docela velký problém a proto tomu pohybu ne zcela věřím. Zkrátka to smrdí trochu bull trapem.

Dokud je Bitcoin uvnitř řečeného pásma odporu, tak je na území nikoho, kde si nemůžeme být vůbec jistí. Jsme v situaci, kdy cena může pumpnout/dumpnout o 2 000 USD během několika minut. A to je právě docela nejistá situace, do které vstupují rádi pouze gambleři. Skalperům to může být samozřejmě jedno, ale ti mě asi stejně nečtou.

Indikátory

Bohužel je na RSI stále ta medvědí divergence – musím ale podotknout, že je velmi malá a pumpa o nějakých 500 USD by ji zcela zneplatnila. Jinak úplně nevím, co si mám myslet o tom, že trh není schopen prorazit skrze hraničních 70 bodů.

Na jednu stranu to může být známka jistého váhání, ale na stranu druhou je tu hromada prostoru pro případný růst. Tyhle podmínky jsme právě v létě 2019 neměli. Co se týče histogramu MACD, tak zde je též středně velká divergence, ale bez bearish crossu se neuplatní.

Aktuální situace na 3D TF BTC/USD

Na třídenním grafu z pohledu price action též není moc co řešit – je to jednoznačně bullish. Bohužel, jak jsem zmiňoval v minulé analýze, tak ten trend klesajících objemů zůstal prostě nezměněn. Tohle se musí rychle změnit, jinak se ten tvrdý dump stane brzy skutečností.

Indikátory

I zde stále přetrvávají ty medvědí divergence a to jak na RSI, tak i na histogramu MACD. Nesmíme na to zapomínat, protože divergence na dvou vysokých časových rámcích nejsou pro trh nijak dobré.

Aktuální situace na 1D TF BTC/USD

Na denním grafu je to slušná parabola, takže je potřeba být nanejvýš opatrný. Všimněte si každopádně price action v rámci toho zakresleného svislého obdélníku (přelom července/srpna). Tento tržní fraktál mi přijde dosti podobný tomu, co lze na grafu sledovat v poslední době.

Pokud by se cenový vývoj měl opakovat, tak nás čeká hodně volatilní dva až tři týdny a to na obě strany. Možná by to i po technické stránce dávalo docela smysl, neboť ta nejistota z trhu jde cítit. Co se ještě týče pivotů, tak měsíční R2 zřetelně funguje jako rezistence. V případě proražení je možné očekávat atakování horní hrany broadening wedge.

Indikátory

A teď k indikátorům – RSI hodnoty jsou v přepálené zóně. Na základě historických dat je ale ovšem šance se dostat ještě nad 85 bodů. Kolem 90 bodů bych ale rozhodně kalkuloval už s dumpem.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Ta shooting star je nakonec úplně pasé, protože se povedlo jiné 4H svíci mít close nad jejím knotem. Jinak se tu opravdu vytvořil býčí praporek, ale ten samotný breakout moc úspěšný nebyl. Ale nebyl to ani totální fail, protože to trh mohl brát jako signál k tvrdému pádu. Nestalo se a u 13 000 USD se pokles hned zastavil. Nyní ta struktura má podobu expanzivního kanálu.

Závěr a bonus

Na úplný závěr ještě přikládám denní graf s patternem, který jsem zahlédl kolovat po sociálních sítích. Jak jste si jistě všimli, tak je to bullish inverzní Head & Shoulders s targetem na 20 000 USD. My jsme nyní u jeho neckline. Abych byl upřímný, tak na první dobrou to opravdu vypadá jako H&S, ale v celkovém kontextu mi to nedává smysl.

Je to především reverzní (obratový) pattern a proto by měl větší logiku v závěru bearish trendu. Ovšem H&S v grafu se vytvořilo během střednědobého uptrendu a s tím mám docela problém. Potom mám ještě problém s tím, že u dna levého ramene nejsou větší objemy.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Počet hlasujících 12

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
10 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
ppetr1

grafy tedy rikaji co??to jsem se nikdy nedozvedel – tedy dozvedel – vesteni z kristalove koule :-(( – bohuzel.
muj odhad je do konce roku 15K a vas odhad je kolik?pristi rok do konce roku na 20k – vas odhad je kolik?

ryban.mark

Vsetko nad 14K by potesilo. Inak sa ti na odhady mozem vykaslat.
Ale ak uz by som si musel tipnut: tak do konca roka to moze ist (10,2 az 14,6K)

Nevyzera to moc bullish momentalne. Uz teraz je ta cena trosku prepalena.
Ale u BTC je mozne vsetko, takze este nedavno by som nebol povedal, ze mozeme zdolat 13K, takze mozeme ist aj cez 14K, i ked momentalne to moc zmysel nedava.

Ta mierna konsolidacia nad 13k je umela, ale nemusela by nas podrzat ani 12ka.
Takze zatial to drzia na 13K a premyslaju ci to poslu k 11K alebo k 15K, ale maju este dost casu.

Poslední editace 3 let před přes ryban.mark
E15

Obávám se, že předpovídat budoucnost uměl pouze astrolog Hampl v Pane, vy jste vdova! Ostatní to jen předstírají 🙂

Spaik

myslim ze cena muze jit taky klidne jen do strany v urcitem pasmu …treba 10-13k a to klidne delsi dobu nez jen par tydnu… byl bych oparty s tvrzenim ze pokud nepujdem do urcite doby na 14,5k tak nas to ceka nejdriv za rok- dva…muze se to stat zitra nebo taky za 5 let…casove predikce jsou v techto cenovych tipech zcela k hoUnu…btc je momentalne dost centralizovany, tzn ze o jeho cene nerozhoduje technicke analyzy ani fundamenty ale ti jenz drzi majoritu…

krocan

Prosím tě ty jsi též centralizovaný největší podíl velryb má Ethereum , Bitcoin je o proti manipulaci či počtu velryb adres se srovnáním z ETH úplně maličký .

Spaik

dik za vysvetleni, takze teda neni nijak manipulovatelny? pak tedy nechapu ty propady cen ve chvili kdy se nejaka stara adresa pohne. Nebo co by se stalo kdyby se dala do pohybu domnela penezenka satoshiho… par kliku a premeni trh k obrazu svemu… navic kolik lidi ma jednu penezenku? ani bezny maly investor nema jen jednu… zkus se nejdrive podivat kolik % adres vlastni kolik % btc a pak neco mluv…

Poslední editace 3 let před přes Spaik
krocan

Kdyby byl BTC tak lehce manipulovatelný tak mi vysvětli proč už dávno není dole pod 10K , plno traderů spekulantů či pár velryb už dávno prodalo mezi 12-13 K tak tu ze sebe nedělej chytráka Lojzo proč většina traderů tlačí BTC dolů ve ve svých predikcích či analýzách protože dávno prodali , jak tu jeden týpek psal týden a něco na zpět pod Jarolimovou analýzou kde se BTC pohybovalo lehce nad 12K a týpek prodal na 10 900 usd protože pan Jarolim psal že BTC sletí někde k 7-8K a ejhle BTC letěl opačně a drží cenu 13K

Spaik

lidska blbost a selektivni vyhodonocovani informaci u tebe nezna ocividne mezi…
nevim kde vidis ze bych psal “snadno” , zkus znova slabikar kdyz neumis cist…hovorim zde o schopnosti a moznosti manipulace ne o jeji obtiznosti, o tom ze male % adres drzi velke % btc , o tom ze staci pohyb byt 1 btc z nekolika prvotnich btc adres ktere jich maji desitky tisic a na trhu zavladne panika ktera se bude ihned reflektovat v cene…. jinak receno pokud se treba satoshi rozhodne prodat domnely 1milion btc u ktereho se predpoklada ze patri jemu/jim , myslim ze tim nezmanipuluje/neovlivni trh? (doporucuji si text precist pomalu a dvakrat abys tentokrat chapal)

spot_img