23.10.20 Technická analýza BTC/USD – Riziko neustále roste, pád nebo stranový pohyb?

4.6
(14)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Po úterní, středeční a čtvrteční analýze na Bitcoin (BTC) jsem si pro vás připravil (ne)překvapivě hned další analýzu právě na BTC. Co se týče té dynamiky na trhu, tak předešlých 24 hodin bylo už o něco klidnějších a pomalu se zdá, že by se prodejní signály na týdenním, 3D, denním a 4H časovém rámci  mohly brzy uplatnit.

Podmínky pro to jsou, neboť Bitcoin zatím selhal při snaze překonat středeční high, což je zároveň knot extrémně bearish svíce shooting star. Ta situace na grafu je nyní velmi riziková a každou chvíli to může tvrdě crashnout. Jediná šance na růst spočívá v tom, že dojde k nějaké krátké konsolidaci do podoby třeba býčího praporku. V tom bych osobně viděl nějakou šanci na pokračování v expanzi.

I tak jsem ale vůči dalšímu parabolickému růstu hodně skeptický, protože všichni jsou zase hrozně greedy. A nejrůznější moonboys té chamtivosti u retailu ještě přidávají pod kotel, protože věští all time high do konce roku a podobné nesmysly. Jak to mohou vědět? Znova upozorňuji, že dokud nejsme nad 14 500 USD, tak jsme se za posledního 2,5 roku razantně nikam neposunuli. Vždyť se stačí podívat na týdenní graf a vidíme to.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Prvně si v rychlosti rozebereme 4H graf, kde se stala vcelku častá věc – vrchní část knotu shooting star (lze vztáhnout obecně na reverzní svíce) totiž funguje sama o sobě jako rezistence. To, že se kurz v oblasti „špičky“ knotu této svíce odrazil, je jedno z potvrzení, že trh tu svíci zkrátka respektuje. Podotýkám ale, že stále není potvrzená.

Někteří jsou určitě toho názoru, že se nám zde rýsuje double top. Mně to ale teda jako dvojitý vrchol upřímně moc nepřijde. Každopádně jsem do grafu zakreslil býčí praporek, ale upozorňuji, že na to je ještě brzo. Je to tam pouze proto, abych ukázal, že jakási šance na expanzi tu ještě v nějaké podobě existuje. Možná by se dalo uvažovat ještě o bull flagu, ale to už by mohlo znamenat close pod shooting star – tím by se potvrdila.

Indikátory

High RSI je na cca 87 bodech, takže jsme se na indikátoru dostali tam, kde se udělal srpnový vrchol. Aktuálně jsou hodnoty nad 70 body, takže teoreticky tu prostor je. Na MACD se chystá bearish cross.

Aktuální situace na 3D TF BTC/USD

Nyní máme před sebou třídenní graf, kde už lze taky poznat, že současná situace není vůbec kdovíjak bullish. Za prvé znova připomínám, že struktura trhu je od května rostoucí broadening wedge (slabě čerchovaná žlutá). Můžete se stavět klidně na hlavu, ale to je prostě bearish struktura. A je to taky zároveň struktura, kde je velmi snadné se chytit do pasti, protože na rozdíl od klasického rising wedge tu volatilita naopak roste.

Za další pozorně sledujte vývoj objemů obchodů od března až po současnost. Máme tu soustavný pokles a to je též bearish. Sice má nynější svíce ty objemy úctyhodné, ale nijak to nepřevyšuje to, co jsme mohli vidět u předešlých impulsních svící. Jinak jeden z důležitých supportů je pro nás křivka 20týdenního klouzavého průměru (MA 20).

Každý propal té křivky znamenal těžký drop. Když by tedy tento support padl, tak je skutečně reálný pokles po 7 000 USD. Chápu, že to nyní zní jako nesmysl, ale tohle se může stát klidně v rozmezí dvou týdnů. Zároveň by průraz MA 20 znamenal i průraz spodní stěny toho broadening wedge.

Indikátory

Na RSI je identifikovatelná středně velká medvědí divergence. Navíc je to už v překoupené oblasti, takže to má mnohem větší váhu. Nicméně není tahle anomálie ještě potvrzená a pokud Bitcoin pumpne alespoň o 500 USD, tak riziko uplatnění je nulové.

Leč na druhou stranu nejsou hodnoty vysoko a teoreticky je tu prostoru pro expanzi dostatek. Na histogramu MACD je ovšem taky medvědí divergence a je docela velká. Potvrzením by byl v tomhle případě bearish cross křivek indikátoru.

Aktuální situace na 1W TF BTC/USD

U minulého grafu jsem řekl, že je v případě dumpu šance na pokles po cca 7 000 USD. Řekl jsem to proto, že je tam support ve formě křivky 200týdenního klouzavého průměru (MA 200). Trh nemá historicky vůbec tendenci propadat pod tento klouzák. A když ano, tak dlouho se cena pod ním neohřeje, což jsme viděli i v březnu.

Akorát ještě doplním, že se postup kurzu zastavil na ročním pivotu R1 a nejsem ani v polovině cenového rezistenčního pásma 12 000 USD – 14 500 USD. U některých právě plyne tak nesmírné pozitivum z toho, že jsme překonali těch 12 000 USD. Ale když se zhlédneme ty dlouhé knoty u předešlých týdenních svící, tak si uvědomíte, že není úspěch ani atakování těch 13 000 USD.

Indikátory

Na RSI nám logicky pořád straší ta malá medvědí divergence. Aby „zmizela“, tak by jednoduše cena Bitcoinu musela propálit alespoň ten roční pivot R1. Musím však doplnit, že ta divergence není v překoupené části indikátoru – má to tedy menší váhu oproti létu 2019. Na histogramu MACD se taky nepřekvapivě vyskytuje divergence, ale bez bearish crossu není platná.

Závěr

Bezesporu jde uznat jedna věc a to jest, že podmínky na trhu s Bitcoinem jsou takové, že můžeme během hodiny sledovat růst/pád klidně o více jak 2 000 USD. Ty pohyby jsou hrozně nepředvídatelné a v tom tkví ten kámen úrazu. Akorát tedy zopakuji, že dokud nejsme nad 14 500 USD, tak jsme technicky drasticky nikam neposunuli.

Proto berte ty všudypřítomné moonboys s rezervou a jako takový živoucí indikátor, že máte být opatrní. Těch signálů, že jsme na topu, je tu víc než dost. Nebuďte proto emotivní a situaci kriticky analyzujte, nepřijímejte informace pouze pasivně. Navíc tihle lidi zcela ignorují špatnou makroekonomickou situaci ve světě a to je základní chyba.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.6 / 5. Počet hlasujících 14

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
5 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
ryban.mark

Len styry ceny BTC, ktore su za mna najdolezitejsie k ceste na nove all-time high.

12,1K, potom 14,0K, 16,1K a nevyplneny gap niekde u 17,5K.
Naozaj by som neuvazoval o prekroceni 20K.

A co sa tyka pasiem, pasmo 12,1K az 14,1K
Mozno to niekoho prekvapi, ale dalsie vidim medzi 16,0 az 17,5K.

A co sa tyka 3 psychologickych hodnot.
Zasadna je 12K, dalsie je 14K a psledna je 17K.

Ak budeme chciet ist na nove maximum a prekrocit ho aspon o 3K, budeme musiet dost mozno uzavriet mesacny graf az na 17K, s tym ze cena by sa pohybovala niekdev okoli vyplneneho gapu a to 17,5K…

Ak by sme nesli tak vysoko, mozeme sa zastavit pokojne aj u 19 a zamierit si to aj o 40 % dolu sledujte aspon tie tyzdnive a denne grafy a majte rozum, pekny den.

ryban.mark

v pripade bearish nie je vylucene, ze sa pozrieme niekde medzi interval (8,59K az 6,1K).
Ale ja to vidim v pripade zeby sa S&P 500 prepadol niekde medzi 2630 az 2930 bodov, tak mi to vychadza, ale BTC si robi co chce a takyto prudky prepad u S&P 500 by nastat nemal.

Moj nazor.

Zee Prime

Bude víkend a tedy malé objemy obchodů, BTC je téměř na ročním maximu – ideální situace pro brutální dump…

ryban.mark

pokial sa S&P 500 drzi cirka nad 3330 a Dow Jones nad 27 500 a takto by som mohol pokracovat este dlho, tak ziadny vyrazny prepad sa konat nebude ty tlk.

Libor

muzete si kreslit v grafech co chcet, BTC si udela co chce, respektive asi tech par velkych v pozadi co chce, vetsina analyz je ted spis pro korekci, tak ja budu v opozici, jedeme na 14

spot_img