22.10.20 Technická analýza BTC/USD – Na týdenním grafu medvědí divergence, velké riziko?

4.7
(22)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Vzhledem k tomu, že se včera Bitcoinu (BTC) povedlo překonat sprnové swing high, tak jsem se rozhodl místo krátkého updatu ve včerejší analýze raději zpracovat zcela novou. Trh je nesmírně dynamický a situace se v podstatě z hodiny na hodinu radikálně mění. Není divu, vždyť i na denním grafu už máme parabolu.

Nižší časové rámce jsou dost přepálené a už i denní graf by si možná zasloužil korekci. A jak titulek dnešní analýzy napovídá, tak na týdenním grafu je spíše menší medvědí divergence. Vzhledem k tomu, že je malá a zároveň není ještě konec týdne, tak je dost možné, že se zneplatní. Leč je potřeba si uvědomovat, že to tam je, protože při uplatnění by to znamenalo tvrdý propad.

Ještě menší medvědí divergenci jsme měli v grafu minulý rok v létě a vzešel z toho pokles o více jak 50 % na swing low 6 425 USD z 13 880 USD. Jinak i docela dost vnímám to šílené FOMO, které je zase poháněné těmi různými youtube moonboys, kteří tvrdí, že je tu bull run. Je tu leda kulové – bull run se napřed musí vícero signály potvrdit a dokud se nedostaneme nad 14 500 USD, tak to potvrzení ani nedostaneme.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Začneme napřed 4H časovým rámcem, kde se v noci zavřela svíce v podobě shooting star (knot je až na 13 234 USD) a má nezanedbatelně velké objemy. Svíce se ještě nepotvrdila, ale může to být předzvěst pádu minimálně po 12 000 USD. Nebo-li k horní stěně toho expanzivního kanálu. Může to být ovšem start mnohem hlubšího pádu, protože jak jsem upozornil, tak na týdenním RSI straší ta divergence.

Ještě podotknu, že ta svíčka je přímo učebnicová a vidí ji snad i slepý. Nakupujícím tak nezbývá nic jiného, než projevit co nejrychleji iniciativu a prorazit nejlépe nad 14 500 USD. Trh nám v dubnu/květnu 2019 ukázal, že i po takových pumpách je schopný držet expanzivní směr. Pokud to tedy má být již nyní odpáleno do nebes, tak teď je ta správná příležitost. Jinak nás čeká odklad na přelom 2021/2022.

Indikátory

Vrchol hodnot RSI je skoro 87 bodů a nynější hodnoty jsou 81 bodů. Stále je to dost a tím pádem to riziko pádu je všudypřítomné. K MACD snad jen to, momentum up je opravdu silné a zatím neslábne.

Aktuální situace na 1D TF BTC/USD

Denní graf vypadá sám o sobě moc hezky, neboť jsme se zastavili až u měsíčního pivotu R2. Včerejší svíce byla solidním impulsem a máme to i potvrzené objemy. Ještě chybělo málo a skoro jsme atakovali horní stěnu toho zakresleného broadening wedge (bearish význam).

Nedávno jsem právě mluvil o tom, že když bychom měli vycházet z této struktury trhu, tak je technicky odůvodnitelný růst právě až po cca 13 600 USD. A varoval jsem i, že v tom je to právě ošemetné, protože se tím spousta lidí chytne do pasti, neboť to pak u té horní stěny může nepěkně crashnout.

Proto i když máme před sebou tu parabolu, což vypadá nesmírně bullish, tak struktura trhu jednoduše bullish není. Rostoucí broadening wedge není pozitivní struktura ani náhodou. To je dálší důvod, proč musíme nad 14 500 USD – tím se z té struktury vymaníme.

Indikátory

Už i denní graf se těší dle RSI docela velké překoupenosti, neboť hodnoty jsou skoro na 80 bodech. Je to dost a člověk by měl být opatrnější, ale není to v tomto okamžiku určitě žádný extrém. Každopádně cokoliv nad 85 bodů už je hodně rychle tikající bomba.

Aktuální situace na 1W TF BTC/USD

U týdenního časového rámce kurz zaútočil na roční pivot R1. Trh měl i minulý rok pivot R1 přibližně na stejné cenové hladině a tam se to právě začalo sypat. Určitě zaznamenejte ty dlouhé knoty svíček z přelomu 2017/2018 a ty dlouhé knoty u z léta 2019. Tím chci říci, že nejsme za vodou. Nezapomínejte na to, že nejdůležitější je close svíček a ne to, jak v těchto chvílích zrovna vypadají.

Pak tu máme ty objemy a ty nejsou zatím stále nic moc. Ovšem jsme uprostřed týdne a v závěru to může vypadat zcela jinak. Osobně bych ale očekával u takové impulsní svíce mnohem větší objemy a proto si nemůžu pomoct, dost mi to smrdí. Co se týká té proražené stěny u toho mohutného symetrického trianglu, tak bez retestu s úspěšným dorazem to nic neznamená.

Toho price action bylo uvnitř grafického útvaru příliš málo a my nevíme, zda je zakreslení v této podobě vůbec validní. Laicky řečeno je možné tu horní hranu akorát trochu posunout nahoru. Nebo z toho vzejde jiný pattern, třeba rostoucí trojúhelník. Na základě těchto vyjmenovaných důvodů bych proto tomu nepřikládal žádný význam.

Indikátory

Křivka RSI ještě nedokázala prorazit skrze tu zakreslenou trendovku a taktéž je tu malá medvědí divergence. Že je malá nevadí, protože je na týdenním RSI. I tak může nasekat pěknou paseku. Zas na druhou stranu stačí pumpa o dalších 500 USD – 1 000 USD a zneplatní se. Ta šance jít na 14 500 USD by rázem byla mnohem reálnější.

Závěr

Ještě krátce k tomu Paypalu, nepovažuji to za nic výjimečného a nezdá se mi to ani bullish. Nelze vyloučit, že se tím mírně přidalo pod kotel, ale určitě to není důvod téhle pumpy. Řekl bych však, že ohlášení zrovna v době, kdy jsme u klíčové rezistence, není náhoda. Spousta retailu se na to určitě chytla, protože hledají fundament v něčem, kde absolutně žádný není.

A k tomu právě dopomáhají ti různí youtube moonboys, kteří tvrdí, že je tahle zpráva něco úžasného. Není nic kladného na tom, že masy neznalých lidí budou moc kupovat a prodávat Bitcoin skrze Paypal. Naopak jsou z toho ty nejtěžší dumpy, protože tihle jako první panikaří.

Jo, a ještě na úplný závěr – nebaví mě výtky lidí, kteří si přečtou max pár vět nebo ještě hůře pro ně, vůbec nechápou psaný text. Podotýkám, že já nic nepredikuji. Zhodnocuji akorát situaci, uvedu hrozby a hrubě nastíním nějaké možné scénáře. Proměnných je ale nekonečně mnoho. Jestli chcete tedy „predikce“, tak jděte na ČHMÚ.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.7 / 5. Počet hlasujících 22

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
3 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Mates
Hodnocení článku :
     

Super článek. Přesně můj názor…. !!!! 🙂

Smarty
Hodnocení článku :
     

Za mě taky super, jen tak dál!

ryban.mark

Jeden z mojich konickov je historia hlavne 20. storocia, ale zaujimam aj o to 21. :-DD, dalsi je matematika, ale to uz mnohym asi doslo, statistika, data, atd.. :-DD

Ja to vidim v intervaloch: klucovy den bol 6.12.2017 kedy sme v jeden den vyleti z menej ako 12,0K na vyse 14,0K s tym. ze do 17.12 sme zaznamenali rekord niekde okolo 20,0K.
Za 12 dni sme spravili vyse 8,0K tym padom. Rozne burzy, rozne hodnoty.

Ale uz 21.12.2017 sme padli pod hodnoty z 6.12.2017, cize niekam na uroven okolo 11K.
A 6.1.2018 sme zas vyleteli nad 17,0K
Tym, ze 6.1.2018 pripada na sobotu, tak v piatok 5.1.2018 sa zatvaralo niekde v okolo 17,3K.. ako kde… a prave nad touto hranicou je nevyplneny GAP.

Cize ja vidim hrube pasmo medzi 15,0 az 17,0 s presahom niekde k 14,5 az 14,7 dolna hranica a horna ohranicena zhora je niekde medzi 17,3 az 17,6K.

Ak si pojdeme dobuducna na ten nevyplneny GAP nad 17K, otvori sa nam cesta k all-time high.

Teraz k bearish scenarom…
V okolo nad 9,6K sme neuzatvorili GAP.
Cize cenu BTC na 1D podrzali nad 9,9K uz rekordne dlhy cas.

Za prve: 10,0K je klucova psychologicka hranica.
Za druhe: hned pod nou je nevyplneny GAP.

Dalisu zastavku vidim na 8,60 az 9,2K s platnostou od 30.4.2020.

Najnizsia hodnota od halvingu 2020 s odchylkou +- 2 tyzdne bola niekde u hodnoty 8,5K.

Padli viac krat scenare, ale co pasmo medzi 6,0K az do 7,0K?…
A ja na to odpoviem… je nam howno platne… Z konca roka 2018 sme padli z pasma 6-7K o vyse polovicu…
A podobne tomu bolo aj 3.2020 kedy sme sa prepadli tiez o vyse 50% a to z 8k pod 4K….

Pasmo 6-7K je minulostou… a ludia by si to uz mali zacat uvedomovat, hlavne traderi na CeskoSlovenskej scene, ktori beru nemale peniaze od ludi a ich predikcie su biedne, matfyzak alebo dosledny student ekonomie a ekonomiky by ich vysmial…

Ano, v obdobi 4Q az po 12.3.2020.. nas pasmo 6-7K pri BTC opakovane podrzalo…
Ale ako klucova rezistenica to nikdy nebola…

cize ak sme nedokazali vyplnit GAP.. boli 3 scenare… bud sa zastavime nad 9,8K.. alebo az niekde u 8.6K… s tym, ze si znemoznime cestu nad 13,9K.. a horko tazko by sme dokazali ist nad 13,15k, ktore donedavna bolo swing high ci ako tu volate z pred asi 16 mesiacov.. tak nejak…

Cize to vidim inak… ze pod 7K sa uz pozriet nemusime.. ak existuje sanca klesnut pod 6,5K… existuje aj alternativny scenar ist nad 5K a pripadne pod 5K… coby pre BTC mohlo mat fatalne nasledky…

Tak ak nas podrzal nevyplneny GAP na 100% na urovni 9,6K, tak nas podrzala psychlogicka hranica na 1D nad 10,0K a este silne rezistencne pasmo nad 8,6K…

a takisto nevidim zatial dovod ist sa pozriet k 6-7K…
Za mna by sme sa zastavili nad 7,0K a pod 8,5K… niekde tam.. ale to az niekedy nabuduce…

musite Vas z tychto ultra analytickych dat bolet hlava..
Pre mna je to brnkacka, mna hlava bolela, ked som vymyslal postupy a hladal nepresnosti a robil korekcie v nekonecnych radoch a postupnostiach hlavne u Eulerovho cisla. :-DD.

Rekapitulacia: je tu moznost, ze do dalsieho halvingu sa uz pod tych cirka 8,5k nepozrieme.
Dalsia moznost je ta, ze v pripade crashu pojdeme niekde medzi 6,1 az povedzme 7,0K.
Pod 6k by sme ist nemali inak to pre buducnost BTC nebude vyzerat moc dobre.

Ja pocitam s alternativou 6-7K.. ale skorej pocitam z 7-8,5K…
Preto som stanovil hruby odhad BTC od hlavingu 2020 po halving 2024 na hodnoty 7K-28K..pripadne 6K-30K…

Ale i to sa da zneplatnit samozrejme.. mozeto ist niekde od 8,5k az po zhruba +200%…
alebo mozeme klesnut niekde medzi 7-8K a ist nejakych 23K az mozno 26K.. kdo vie…

V pripade silneho bull runu ktory nepredpokladam by to mohlo ist nad 30K.. to je ako tipovat kam az BTC padne… ci k 6,0K, 5,0K alebo pripadne nizsie… je to momentalne nepodstatne…

Vsetko zalezi od vela veci, na BTC ma vplyv nie len matematicka analyza, ale aj technicka, fundamentalna, vyvoj na trhoch, sila menovych parov, zaujem o technologicke odvetvia, cena zlata, atd. atd..
Pekny den. :-))

spot_img