Pozor na volatilitu! Dnes expiruje 47 % Bitcoin opcí na trhu

Share This Post

V pátek 25. 9. expiruje 47 % všech Bitcoin opcí, což znamená, že se možná chýlí k pohybu, který definuje trend následujících měsíců. 

Nepromeškejte naše další zpravodajství a přihlaste se k odběru novinek (návod najdete zde). Nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku.

Trh s opcemi Bitcoinu v posledních měsících výrazně narostl. Zájem institucí o tyto kontrakty se pořádně zvýšil hlavně po vypuknutí pandemie koronaviru a pádu Bitcoinu na 3700 $. V následujícím 6měsíčním bullrunu potom udělaly velké zisky. Trh s deriváty Bitcoinu tak začal mít podstatně větší vliv na cenu této komodity a data expirace přitahují pozornost traderů a spekulantů.

Aktuálně jsou na trhu otevřené opce v celkové hodnotě 1,9 miliardy. Téměř polovina z nich však v pátek 25. 9. expiruje. Fakt, že celkový open interest je pouze 5 % pod historickým maximem, naznačuje, že tento trh je zdravý a prosperuje. Je ale neobvyklé, že tak velké procento otevřených kontraktů jsou krátkodobé opce.

Trh s bitcoinovými opcemi - otevřený úrok
Bitcoin options market – Open Interest

Může vás zajímat: POTVRZENO: EU kompletně zreguluje kryptoměny! Je to důvod k obavám?

Po expiraci očekáváme zvýšení volatility na trhu s kryptoměnami

Všimněte si, jak nedávno trh s opcemi překročil 2miliardovou bariéru. Něco podobného se událo před předchozími dvěma expiracemi. Analytici toto chování trhu očekávali. Je důležité, aby se open interest víceméně držel této hladiny, protože to dodává likviditu spotovým trhům a snižuje pravděpodobnost manipulací.

Rostoucí objemy na trhu s deriváty Bitcoinu budou v budoucnu stále více stabilizovat jeho cenu a předejdou nečekaným pohybům. Snížení počtu otevřených kontraktů však vždy otevírá dveře manipulátorům a tedy zvýšené volatilitě. To je jeden z důvodů, proč na konci měsíce očekáváme větší pohyby.

Nakonec jsme zvýšenou volatilitu zaznamenali i na konci července a srpna, resp. na začátku září. Tyto prudké pohyby významně korelují s nižším objemem otevřených pozic na trzích s deriváty.

Denní BTC / USD - bitstamp
Daily BTC/USD – Bitstamp

I když, neberte to jako dogma. Po historicky největší expirací BTC opcí na konci června se nestalo prakticky nic.

Tak jako tak, buďte na konci září opatrní. Bitcoin má totiž naběhlé na další velký dump. Včera kolem půlnoci probíhal velký boj býků a medvědů o klíčovou hladinu, která může zpečetit osud této kryptoměny na nejbližší týdny. Více v tomto článku.

Čtěte dále:

NÁVOD – Nakupujte kryptoměny kartou BEZ POPLATKŮ!

Related Posts

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...

Binance nabízí odměnu 5 milionů dolarů

Kryptovelryba koupila 314 milionů tokenů BOME ještě před uvedením...