19.09.20 Technická analýza BTC/USD – Pomůže bull flag prorazit rezistenci? (Update)

4.8
(4)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Dnešní analýzu bych chtěl opětovně věnovat trhu s Bitcoinem (BTC). Sice byla poslední analýza ve čtvrtek (pokud jste nečetli, tak rozhodně doporučuji přečíst), ale myslím si, že se za těch 48 hodin odehrálo dostatek věcí, aby si to zasloužilo pozornost a rozbor. Samozřejmě i logicky reaguji na poptávku, která je aktuálně z vaši strany masivní a nehodlám ji ignorovat.

Update 14:00 – Tak už došlo k breakoutu z býčího praporku a nyní jsme v těsné blízkosti rezistence v S/R levelu 11 200 USD. Brzy snad uvidíme, zda se průraz povede na poprvé.

Bitcoin je nyní oprávněně terčem obrovské pozornosti, protože po technické stránce jsme jednou nohou v podstatě v bull runu. Nebo nejsme? Já si myslím, že na první pohled to tak vypadá. Leč obecná shoda mezi analytiky v tom není. Sleduji pravidelně jednoho, který kalkuluje i s možností, že cena Bitcoinu spadne po cca 1 200 USD, což je vrchol z roku 2013.

A to prosím nejmenovaný analytik nepovažuje za bearish scénář, ale nejvíc bullish vůbec. A svoji logiku to jistě má. Dokáži si totiž představit, že pokud by cena dosáhla takového dna, tak by následné vytažení ceny bylo v podstatě okamžité a trh by tak dostal jednoznačný signál k nákupu.

Aktuální situace na Weekly TF BTC/USD

Hned z kraje si dovolím nejdříve ukázat týdenní graf s Bitcoinem. Jednoznačně se nám v rozmezí 10 000 USD – 12 400 USD vytváří vcelku rozměrný bull flag. Že se nám v grafu něco takového rýsuje, potvrzují i soustavně klesající objemy. Z tohoto pohledu to tudíž vůbec nevidím na nějaký těžký dump.

Avšak pokles ceny po, řekněme, 9 400 USD reálný je. Tím se vlastně dostáváme zase k tomu CME gapu, který by se tak, pokud se nepletu, zcela zaplnil. To by si spousta z nás rozhodně přála, neboť bychom mohli jít nahoru s čistým štítem. Nicméně úroveň u cca 10 000 USD je silným supportem, což se nedávno několikrát potvrdilo.

Na základě toho se moc nepřikláním tomu, že by se to tak těžce pokazilo, abychom šli tvrdě dolů. Dalo by se o tom uvažovat snad jen ve chvíli, když by se začal opětovně hroutit akciový trh ve stylu února letošního roku. Dokud k tomu však nedojde, tak je tu obrovská šance jít mnohem výš, než jsme nyní.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Teď přejděme k 4H časovému rámci, abychom si mohli zrekapitulovat, co se Bitcoinu za těch 48 až 72 hodin povedlo a co naopak nepovedlo. Dosavadní retracement na Bitcoinu byl téměř 50 % a jak je vidno, tak to je pro trh samo o sobě rezistencí. Jak jsem ale říkal již minule, tak nejtvrdším oříškem je až odpor na 11 200 USD. V případě průrazu bych to ale vnímal ohromně bullish.

Technicky jsme se tedy za tu krátkou dobu nikam sice neposunuli, ale podstatná je samotná konsolidace, která vyústila do podoby býčího praporku, chcete-li bull flagu. Když tenhle grafický pattern vezmeme naprosto vážně, tak to lze brát jako přípravu na breakout skrze S/R level 11 200 USD. V rámci útvaru není už v těchto chvílích skoro žádný prostor.

Proto očekávejme, že výsledek tohoto snažení je velmi blízko. Každopádně, jestli to snažení vyústí v kladný výsledek (průraz 11 200 USD), tak brzy očekávejme atakování kulaté hodnoty 12 000 USD.

Indikátory

Co hraje v jistý neprospěch aktuální expanze, tak jsou bez debat indikátory technické analýzy. Na RSI byl vývoj křivky dle toho zakresleného kanálu, ze kterého se jednak křivka „vylila“ a posléze došlo i k retestu té spodní hrany. Osobně to vnímám jako jakýsi problém, ale nejsem si jistý, jak moc velkou váhu tomu přikládat.

Co se týká MACD, tak kromě bearish crossu z 16. září, tak k němu došlo i v přibližných hodnotách jako tomu bylo v minulých případech od 7. srpna. Máme tu tedy další nepříznivý signál.

Závěr

Bude asi lepší si počkat, jestli z toho bull flagu kurz pumpne. Naštěstí je ten pattern malinkatý, takže se dlouho nenačekáme. Nicméně musím upozornit, že z býčího praporku se může ještě stát i býčí vlajka. Spousta z vás si asi všimla, že oběma těmto patternům říkám často jednoduše bull flag.

Praporek je akorát trojúhelníkový a vlajku snad vysvětlovat nemusím. To jen pro úplnost, abyste nebyli případně nějak zmateni. Na závěr bych chtěl akorát ještě podotknout, že když z toho praporku kurz pumpne a dojde i k průrazu rezistence, tak potřebujeme potvrzení ze strany nákupních objemů. Nezapomínejte na to.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasujících 4

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img