17.09.20 Technická analýza BTC/USD – Měsíční graf ve prospěch poklesu? (Update)

3.8
(11)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Od poslední analýzy na Bitcoin (BTC) máme nějakých 48 hodin, za kterých se toho odehrálo dostatečně, abychom měli důvod udělat update celé situace. Jak jistě víte, tak kurz Bitcoinu se postupně dere nahoru, ale rozhodně nelze konstatovat, že je to nějak extra přesvědčivé.

Update 17:20 – Tak altcoiny už začínají slušně pumpovat. Zdá se, že konečně využívají toho, že je Bitcoin spíše stabilní. Pro zajímavost, S&P 500 otevřel moc hezky zeleně, což rozhodně napomáhá i sentimentu na krypto trhu.

Bedlivě sleduji krypto scénu a co analytik, tak to v podstatě odlišný názor na věc. Nicméně, panuje tu do jisté míry jakási shoda, že není vůbec nutné, aby ten CME gap byl vyplněný. Leč co se týče sentimentu, tak je většina spíše neutrální a jde z toho krapet poznat, že nikdo moc nemá tucha, co se do konce září může stát.

Není ani moc divu, protože dokud je Bitcoin mezi 9 934 USD – 11 200 USD, tak je vlastně v zemi nikoho. V takové situaci je dosti těžké cokoliv odhadovat. Proto se spousta analytiků přiklání k tomu, že pravděpodobně dojde v tomto rozmezí ke konsolidaci, která může trvat i několik týdnů. Já se k tomu přikláním též, pokud se nepovede prosadit prolomení 11 200 USD.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Co se týče setrvačnosti, jak jsem říkal v úvodu, tak je snaha kurz pushnout nahoru. Nicméně, od průrazu skrze S/R level 10 674 USD můžete vidět, že svíce mají běžně knoty na obě strany. Je to to dosti nerozhodný vývoj a vůbec bych nebyl překvapený z případně otočky kurzu zpátky po těch 9 934 USD.

Pod úrovní 11 200 USD prodává dost shortařů a samozřejmě i longaři, kteří nemají valné mínění o budoucím vývoji. Ten prodejní tlak je z grafu znát, ale zatím se rozhodně nedá říci, že by medvědi dominovali. Snaží se, ale sestřelit kurz významněji se jim ještě nepovedlo. Tudíž tu existuje šance, že těch 11 200 USD Bitcoin stihne brzy prolomit.

Pokud cena ovšem dropne pod support 10 481 USD, tak je rozhodně na místě kalkulovat s dalším retestem supportu 9 934 USD. Je hodně diskutabilní, zda býkům zůstane dostatečná motivace tuhle hranici znova bránit. Nějaká reakce je tu zcela určitě očekávaná. Avšak mám obavu, že když se dostaneme až sem, tak support asi padne.

V těchto chvílích je to ale pouze má domněnka a hlavně jsme ještě dost daleko. Záleželo by dost na tom, jaký má pokles momentum. Když by byl drop extrémně agresivní, tak by kurz podporou mohl projekt jako nůž máslem. Nezapomínejte, že vždy záleží na dynamice vývoje, ať je jakýmkoliv směrem.

Indikátory

Pohled na vývoj křivky RSI indikátoru není posledních 12 hodin absolutně přívětivý. Z pohybu této křivky je totiž vidno, že hraničních 70 bodů zafungovalo jako rezistence. Navíc došlo k druhému průrazu skrze zakreslenou trendovou čáru. Před pár dny se to ukázalo jako fakeout, ale nyní to i v konotaci na tu hraniční úroveň jako fakeout už nevypadá.

Kurz ale zatím nijak tvrdě nepadl, ale pokud jste od supportu na 9 934 USD v longu, tak bych byl dost opatrný. Co se týče MACD, tak křivky indikátoru se překřížily – bearish cross, takže prodejní signál. A k tomu ještě je na histogramu medvědí divergence. Oba indikátory tedy nepochybně nehrají ve prospěch pokračování růstu ceny Bitcoinu.

Aktuální situace na Monthly TF BTC/USD

V rychlosti bych chtěl ještě okomentovat měsíční časový rámec, který právě spíše naznačuje, že je menší pokles po nějakých 8 400 USD – 8 200 USD po technické stránce pravděpodobný. Od rezistence kolem cca 12 000 USD se kurz v minulosti odrazi od již dvakrát a i nyní tu máme negativní reakci, kdy se měsíční svíce za minulý měsíc zavřela jako spinning top (točící se káča).

Srpnová svíce tedy není vyloženě bearish, ale prozatímní podoba současné měsíční svíce už značí, že prodejní tlak bez debat sílí. Jestli prostě zavře zářijová svíce pod těmi 9 934 USD, tak je na místě kalkulovat s dalším poklesem.

Závěr

Osobně se mi vůbec nelíbí, jak se chovají altcoiny. I přesto, že Bitcoin stabilně rostl a nebyly to žádné pumpy, tak některé alty rapidně poklesly. Čekal bych, že při pozvolném postupu Bitcoinu vpřed začnou altcoiny jeden po druhém pumpovat jako o život.

Jenomže se nic takového neděje a to vnímám jako signál, že je něco v nepořádku. Třeba nás trh nakonec překvapí, ale zatím to vypadá tak, že altcoinový trh asi bude vyklesávat, dokud se Bitcoin nedostane z té tzv. země nikoho.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 3.8 / 5. Počet hlasujících 11

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img