Celková hodnota uzamčených mincí v DeFi projektech na ATH – O jaké projekty je největší zájem?

5
(1)

Pokud v minulosti byl kryptoměnový, prázdninový trh spíše klidný a nudný, letos to zcela jistě neplatí. Bitcoin a virtuální další měny předvádí výrazné pohyby a připisují si pěkné zisky. O rostoucím zájmu investorů svědčí i další fakt a rekord – objemy uzamčených mincí v DeFi projektech jsou na ATH a dosáhly hodnoty již více než 4 miliardy dolarů.

Informaci přinesl web DefiPulse.com, který se zaměřuje právě na oblast decentralizovaných financí.

Masivní růst DeFi pokračuje

Oblast decentralizovaných financí (Decentralized Finance – DeFi) pokračuje i nadále ve své masivní růstové trajektorii, což potvrzuje celková hodnota zamčená v projektech DeFi, která již činí více než 4 miliardy amerických dolarů. Na obrázku níže vidíme stav k 1. srpnu, kdy celková hodnota překročila již zmiňovaných 4 miliardy USD. Aktuální stav (v době psaní článku) je 4,18 miliardy $.

Celkova hodnota uzamcena v DeFi projektech - 1. srpen 2020
Zdroj: DefiPulse.com

Decentralizované finance jsou vlastně jakousi nadstavbou nad již existujícími kryptoměnami a v podstatě jde o velmi jednoduchý koncept, kdy finanční nástroje, které již máme a běžně používáme, získají decentralizovanou podobu. Může se jednat o úvěry, půjčky, spoření atd.

Nová prahová hodnota znamená, že ve smart kontraktech, protokolech a decentralizovaných aplikacích (DApps), postavených na platformě Etherea je nyní uzamčeno více než 4 miliardy dolarů. Pokud se podíváte na následující tabulku, tak největší objem DeFi projektů – více než 30 % patří produktu DAI od MakerDAO, kde je uzamčeno (v době psaní článku) 1,27 miliardy USD.

nejuspesnejsi defi projekty
Zdroj: DefiPulse.com

Optimismus na trzích

Určitě všichni vnímáme (a na grafech vidíme) růst Etherea (ETH), které nám předvádí pěknou rally. Ta je zapříčiněna hlavně očekáváními v upgrade na Ethereum 2.0 a také v důsledku optimismu, který panuje právě kolem DeFi.

Co se týče Etherea, tak jeho cena se pohybuje kolem 376 USD (v době psaní článku), což dle údajů z coinmarketcap.com představuje více než 5% růst za posledních 24 hodin. Povšimněte si, že aplikace DeFi mají určitou korelaci s cenou Etherea, ale nejsou na ní stoprocentně závislé.

Závěr

Začátkem tohoto týdne firma společnost Messari, která se zabývá analýzou kryptoměnových trhů, oznámila, že celková kapitalizace sektoru DeFi se rovná pouze 1,5 % celé krypto kapitalizace. Ta nyní činí (číslo platné k času vzniku článku) 338 miliard dolarů.

Vzhledem k tomu, že mnozí nejen kryptoměnoví odborníci považují rok 2020 za rok decentralizovaných financí, můžou nás ještě letos čekat na tomto poli dosti zajímavé časy.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 1

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img