Červenec byl pro americký dolar nejhorším měsícem za deset let – Američané chtějí raději Bitcoin

4.2
(16)

Doba se mění a dolarové spořicí účty s nízkým výnosem už Američany nezajímají. Zajímavý článek zveřejnila finanční společnost Bloomberg, ve kterém tvrdí, že se američtí občané vzdávají “bezpečného dolaru” výměnou za spekulativnější aktiva, jako jsou akcie, zlato a také Bitcoin (BTC).

Vysoké úspory – nízké výnosy

I díky pandemii COVID-19 je míra osobních úspor v USA na historicky velmi vysoké úrovni. Bohužel výnos na spořicích účtech je ale téměř nulový. Na druhé straně tu jsou ale aktiva, jako Bitcoin, akcie či zlato, kde se od března letošního roku pohybují zisky ve dvojciferných číslech, což je pro investory pochopitelně velmi lákavé. Graf níže znázorňuje vývoj zhodnocení na amerických spořicích účtech.

spor_ucty USA
Zdroj: Bloomberg


Článek zmiňuje 28letého kalifornského novináře, který se rozhodl, že své úspory ve výši 15 000 USD, které dosud držel na spořicím účtu v Ally Bank, převede raději na bitcoiny. Rozhodl se tak proto, že očekává dlouhodobou ekonomickou stagnaci.

Červenec byl pro dolar nejhorším měsícem za poslední dekádu

Realita je však ještě o něco horší, než co uvádí článek Bloomberg. Není totiž vůbec žádným tajemstvím, že dolar vůči ostatním předním fiat měnám rychle klesá. Podle Financial Times byl červenec pro americký dolarů vůbec tím nejhorším měsícem za posledních deset let, což je dobře vidět na následujícím grafu, který znázorňuje Bitcoin a U.S. Dollar Index (DXY) za měsíc červenec 2020.

dolar graf
Zdroj: Trading Economics

Závěr

S dalším kolem stimulačních balíčků, které jsou očekávány a vzhledem k faktu, jak pandemie koronaviru zasáhla a postihla nejen ekonomiku Spojených států, je velice pravděpodobné, že se tento problém ještě dále zhorší. Minimálně z krátkodobého hlediska se dá předpokládat, že se Američané začnou zbavovat dolarů a budou se je snažit směnit na aktiva s podstatně vyšší mírou výnosnosti.

Tady ovšem je třeba mít na paměti, že neexistuje bezrizikový a zároveň vysoce výnosný způsob, jak zhodnotit své úspory. A ve světě kryptoměnových investic to platí dvojnásobně.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Počet hlasujících 16

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Karel Jelínek

Lepší BTC, než dolary, které si vláda dotiskne podle potřeby..

spot_img