Kryptoměny a vymahatelnost práva – Jak to jde dohromady?

4
(1)

Ekosystém kryptoměn se v posledních deseti letech vyvinul velmi podstatným způsobem, přičemž se zvýšila i regulační jasnost, díky níž může Bitcoin získat důvěru širšího publika.

O tomto vývoji svědčí skutečnost, že institucionální investoři nyní podporují “jednu z nejškodlivějších technologií uplynulého desetiletí”. Kybernetická kriminalita a různí podvodníci však i nadále dělají neplechu, což vyvolává potřebu služeb kryptoanalytických společností.

Boj proti počítačové kriminalitě prioritou

V nedávném vydání podcastu Untold Stories, Jonathan Levin – CSO ve společnosti Chainalysis, zdůraznil stále rostoucí roli kryptoanalytických firem a způsob, jakým se vlády a regulátoři na celém světě dívají na toto odvětví. Levin poznamenal, že pro vlády na celém světě se boj proti počítačové kriminalitě stal jednou z největších priorit.

“Myslím si, že téma počítačové kriminality je jednou z největších priorit, pokud jde o priority národních vlád […] Jsou to národní agentury, které se zajímají o kybernetickou bezpečnost, bezpečnost voleb a zkoumají, jak do toho zapadají právě kryptoměny.”

I když firmy specializované na kryptoanalýzu jsou schopny poskytnout radikálně inovativní řešení pro sledování mincí v různých blockchainech, roste také znepokojení nad tím, zda takový dohled může vést k většímu dozoru. Na často (zne)užívaný argument, že je Bitcoin oblíbenou možností, jak platit na darknetu, Lewis odpověděl, že v případě BTC existuje rozdíl mezi anonymitou a finančním soukromím.

Zdroj: chainanalysis

Nedávný hackerský útok na Twitter

V průběhu týdne se znovu rozhořely debaty o kryptografii a kybernetickém zločinu po hackerském útoku na Twitter, kdy se pachatelům podařilo zmocnit několika účtů známých osobností a díky smyšleným zprávám si přišli na BTC v hodnotě cca. 125 000 dolarů.

Celkem pikantní je, že jen pár dní před tímto útokem vyšla zpráva, která konstatuje, že v letošním roce se díky kryptoměnovým podvodům podařilo připravit oběti o více než 381 milionů dolarů, což je výrazně méně, než tomu bylo v roce 2019.

Co se týče útoku na Twitter, tak tam byla způsobená škoda vlastně poměrně malá, a to hlavně díky většímu povědomí uživatelů o takovýchto podvodech. Web CipherTrace dokonce poznamenal, že kořist byla omezena na “pouhých” 125 000 USD, a to i přesto, že mnoho kompromitovaných profilů patřilo velmi významným veřejným osobnostem.

Kryptoměny jako nová příležitost?

Levin dále uvedl, že jelikož ne všechny virtuální měny fungují v rámci úplné anonymity, tak pokud jde o vztah mezi kryptoměnami a vládami, mohou kryptoměny donucovacím orgánům nabídnout jedinečnou příležitost.

“Kryptoměny poskytují jedinečnou příležitost k vybudování lepších postupů pro vymahatelnost práva a mohou pomoci ve vyšetřování případů, jako jsou podvody, scamy, zneužívání atd.”

Závěr

Kryptoměny se postupně prosazují v dalších a dalších odvětvích a mnozí na ně již svůj odmítavý názor změnili a přehodnotili. A jak vidno, i justice si si pomalu začíná uvědomovat jejich potenciál – ještě před pár lety něco naprosto nemyslitelného.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasujících 1

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img