31.07.20 Technická analýza BTC/USD – Chystá se Bitcoin na pokračování v rally?

4.8
(9)
Ing. Jaroslav Jarolím
Ing. Jaroslav Jarolím
Šéfredaktor, vystudovaný ekonom, který našel zálibu v teoretické a investiční ekonomii. Zabývám se i technickou a fundamentální analýzou. Na webu mám na starost hlavně tvorbu analýz, vzdělávacího obsahu, zadávání úkolů a novinek. Téměř vše, co na Kryptomagazinu vyjde, mi projde pod rukama. Především se snažím, abychom čtenáře v klíčových investičních okruzích vzdělávali.

Jestli trh s Bitcoinem (BTC) pozorněji sledujete, tak víte, že jsme se po technické stránce od poslední analýzy zrovna nikam vpřed neposunuli. Čehož trochu využily altcoiny a už se dokázaly pohnout z místa. Co ale Bitcoin? Co může vzejít s aktuální konsolidace?

Bude expanze pokračovat a případně, kde lze očekávat krátkodobý vrchol? To jsou asi otázky, které si spousta z vás pokládá a pokusím se na ně odpovědět. Pro rýpaly – nemám samozřejmě křišťálovou kouli, takže je to vše pouze můj osobní odhad, který se třeba vůbec nemusí naplnit. Situace na trhu se dynamicky mění a je mnoho proměnných, které na to mají vliv.

Aktuální situace na 3D TF BTC/USD

Pro úplnější představu nad situací na trhu je potřeba se podívat i na vyšší časový rámec – 3D. Jak je opakovaně proklamováno na sociálních sítí, tak se Bitcoinu povedl průraz skrze tu dlouhodobou rezistenční trendovou čáru. Což je jistě velký úspěch, ale automaticky to samo o sobě nic neznamená. Ono by to totiž chtělo potvrzení ve formě throwbacku a otestování.

Dodalo by to celému rally velkou váhu a nebylo by pochyb o tom, že se nejedná pouze o falešné rally. Určitě se hodí zmínit, že na Bitcoin CME futures je na cca 12 000 USD malý gap. Jsem zvědavý, co se stane, až se tento gap vyplní. Gap je i na 9 800 USD, takže to určitě neignorujte, protože na celkový vývoj trhu to má zcela jistě vliv.

Že by mohlo dojít k vyplnění toho druhého gapu dává smysl i v konotaci na zmiňovaný throwback, který si určitě všichni tak přejeme, abychom mohli nakoupit levněji.

Indikátory

Indikátor RSI je na tomhle časovém rámci na 70 bodech, což je v pohodě – prostor pro expanzi tu ještě je. Na weekly je toho prostoru taktéž dostatek, takže nelze považovat trh ani náhodou za kdovíjak přepálený. Pročistit by trh potřeboval akorát na denní časovém rámci.

Dle indikátoru MACD jsme se vlastně nikam až tak neposunuli. Všimněte si toho, že dokonce podle tohoto indikátoru je Bitcoin stále v downtrendové struktuře trhu. Jestli křivky prorazí přes tu zakreslenou čáru, tak je to jedno z mnoha potvrzení, že je tu jakási snaha o bull run.

Aktuální situace na 4H TF BTC/USD

Co se týče 4H časového rámce, tak máme před sebou zřetelnou konsolidaci. A dokonce si můžeme vybrat mezi dvěma patterny – rostoucí triangl nebo býčí praporek. Pokud jste v longu, tak si určitě přejete spíše tu druhou možnost, protože statisticky je breakout z praporku mnohem pravděpodobnější.

Že jsme v nějakém patternu potvrzují i objemy, které soustavně klesají. Čím nižší budou, tak tím větší pravděpodobnost, že je pokus o breakout za rohem. Každopádně, lokální high je na S/R levelu 11 420 USD a pravděpodobně se tedy brzy dočkáme dalšího otestování. Avšak za nejtvrdší oříšek považuji až úroveň 12 000 USD.

Kolem této úrovně můžeme očekávat ohromnou nabídku, kde mají jednak longaři svoje targety a shortaři masivně začnou vstupovat do svých krátkých pozic. Jestli tedy někde čekat impuls pro throwback a zaplnění gapu na cca 9 800 USD, tak je tohle ideální místo. Aby se zde Bitcoin vůbec udržoval, tak je potřeba značný nákupní tlak a myslím si, že to právě bude chybět.

Indikátory

I přesto, že cena Bitcoinu konsoliduje v rámci patternu (ať je jakýkoliv), tak hodnoty RSI indikátoru soustavně klesají. Tím se trh na tomto TF čistí a vytváří se tak vlastně prostor pro breakout. Jinak, zde vidím další potenciální signál pro možnost throwbacku.

Jestli dojde k očekávanému breakoutu, tak by se křivka RSI mohla odrazit od té původně supportní trendovky, ze které by se tak stala rezistence. Až k breakoutu dojde, tak za potvrzení lze považovat průraz RSI křivkou skrze rezistenční klesající čáru.

Co se týče MACD, tak to strmě klesá. Jakmile se býci pokusí o breakout, tak bullish cross bude samozřejmě jeden ze signálu úspěchu.

Závěr

Můj ideální scénář je, který zároveň má logiku, že dojde ještě k jedné pumpě do cenových relací okolo 12 000 USD. Pak může Bitcoin krátký čas konsolidovat a pak dojde až k tomu throwbacku. Nebo to celé bude mnohem dynamičtější a překlopí se značně setrvačnost hned nebo velmi brzy po průrazu z praporku. 

Řekl bych, že trh se minimálně o jednu pumpu ještě pokusí, protože prostor pro to je přece jenom ještě je. Nicméně, nedávám moc šance tomu, že bychom se dočkali něčeho nad očekávání – třeba jízdu na 14 000 USD. Pro něco takového bychom museli mít masivní nákupní tlak, který uprostřed prázdnin mít určitě nebudeme.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik!

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Počet hlasujících 9

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
2 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Zee Prime

Problém je, že “masívní nákupní tlak” jsme neměli ani před růstem z 9100 na 11400 :-/
Potřebuju nakoupit levně!

Martin

měl jsi nakupovat na 9100.. 😀 (vcelku bezpečný vstup.. SL na 8700..nebo 9500 na buy… )…

spot_img