Bitcoin by mohl do konce roku 2023 dosáhnout tržní kapitalizace 1,1 bilionu USD

3.6
(7)
Michal Fortýn
Michal Fortýn
Jsem kryptoměnový nadšenec a redaktor, působící na portálu kryptomagazin.cz, rád pracuji s novými technologiemi. Jako gamer rád sleduji herní scénu a zajímám se o propojení herního světa s tím kryptoměnovým. #memelord

Americký sociolog a profesor na University of New Mexico, Everett Rogers, publikoval známou knihu Difúze inovací (Diffusion of Innovations), ve které klasifikoval spotřebitele do pěti skupin. Jak do toho všeho zapadá nejdůležitější kryptoměna světa – Bitcoin?

Křivka šíření inovací

Profesor Everett Rogers popularizoval svoji teorii o šíření inovací mezi spotřebiteli v roce 1962  a dodnes se stále využívá. Od svého vzniku se stal níže uvedený graf široce používaným v mnoha odvětvích po celém světě.

graf
Zdroj: researchgate.net

Dle Rogerse se spotřebitelé dělí do pěti skupin: inovátory, rané osvojitele, brzkou většinu, pozdní většinu a opozdilce. Na dalším grafu můžeme vidět, jak funguje psychologie lidí a kde se trh stává mainstreamovým.

graf
Zdroj: businesstoyou.com

Druhý graf popisuje, jak psychologický profil každé skupiny odráží zvyky spotřebitelů a jak přistupují k inovativním produktům nebo službám. Inovace musí být osvojena velkým množstvím lidí, aby mohla obstát.

Průzkum zveřejněný investiční společností Spencer Bogart v polovině roku 2019 ukázal, že necelých 11% amerického obyvatelstva vlastní Bitcoin. Poslední průzkumy z letošního roku ve Velké Británii například ukazují, že oproti roku 2017 vzrostl zájem o Bitcoin o více než 5%.

Ačkoliv Bitcoin lze považovat za inovativní technologii s mnoha výhodami oproti tradičním finančním aktivům, nachází se stále v rané fázi vývoje. Nastane-li ten správný bod zlomu, který nastartuje masovou adopci kryptoměny, cena BTC se může zvýšit na několik desítek tisíc dolarů.

Odhaduje se, že s podobným trendem by do konce roku 2023 činila tržní kapitalizace BTC 1,1 bilionu amerických dolarů. Přestože se číslo může zdát velmi nemožné, jedná se o kapku v celosvětovém finančním oceánu.

Závěr

Několik odborníků na kryptoměny tvrdí, že se Bitcoin a další kryptoměny nacházejí právě v rané fázi osvojení a několik let potrvá, než nastane opravdová masová adopce kryptoměn. Pro nákup kryptoměn tak není stále pozdě.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 3.6 / 5. Počet hlasujících 7

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Pet

Ale taky nemusel, je to tak pade na pade. Dlouhodobě BTC ztrácí tržní dominanci, je to trend, který se nejspíš nezastaví. Proč bych měl kupovat a držet něco co mi je vlastně k ničemu, platit s tím nejde a podporovat těžební společnosti se mi taky nechce. Možná uz se krypto komunita začíná probouzet, že krypto se nerovná hodl BTC, ale má přinést něco navíc. Doba, kdy DLT najde praktické využití pomalu přichází a BTC se pomalu odporoučí do zaslouženého důchodu.

spot_img