Bitcoin: rezistentní peníze a otázka národní bezpečnosti

4.3
(3)
Michaela Nocarová
Michaela Nocarová
Už od mala mě táhla technika a sci-fi. Studium IT mě dotáhlo až do světa kryptoměn, kde se pohybuji od roku 2014. Od té doby jsem se toho naučila již mnoho. A stále se mám co učit. Nejvíc mě na nich fascinuje, že spojují tolik světů dohromady a možnost svobodné volby. Bez hranic.

Za necelých 10 let se Bitcoin (BTC) z malé kyberpunkové komunity stal otázkou národní bezpečnosti s obrovskými důsledky pro geopolitiku. Pojďme se blíže podívat, proč.

Vrácení těžby zpět do USA

V posledních letech začalo docházet ke změně globální energetické dynamiky. Meltem Demirors jej popsala jako vznikající příběh, který se zaměřuje na význam „výpočetní techniky a konektivity v kontextu kybernetické bezpečnosti a národní obrany“.

Uvedla příklady tohoto jevu, jako je Amazon Web Services, který se stal největším dodavatelem služeb pro americké ministerstvo obrany, nebo jako byla společnost Huawei, která ale byla obviněna z údajného ohrožení národní bezpečnosti USA. Meltem věří, že to bylo motivované politicky, protože USA “vyjádřily své obavy z toho, že zahraničním vládám byla tak umožněna účast na budování jejich infrastruktury”.

V reakci na to společnosti, jako jsou Intel a TSMC, začaly usilovat o vrácení výroby zpět do Spojených států nebo svých zemí původu. Totéž se pravděpodobně stane s těžbou bitcoinů:

“Myslím si, že za pět let bude velmi pravděpodobně 40 % těžby bitcoinů, pokud ne více, na území USA. Je velmi pravděpodobné, že vlády budou považovat velké kryptoměnové sítě za součást národní bezpečnostní strategie.”

Bitcoiny jako rezistentní peníze

Když už mluvíme o stablecoinech a zejména o vládních digitálních měnách, Demirors věří, že jsou ve zcela jiné třídě než bitcoiny:

“Myslím, že právě teď vidíte, že lidé tuto myšlenku kopírují a snaží se ji implementovat různými způsoby. Digitální měny centrální banky nemají s bitcoiny vůbec nic společného. Jedná se o protiklad.”

Podle ní říkat, že tyto systémy jsou založeny na blockchainu, by mohlo být součástí úmyslného zkreslení, protože propaganda „se již dostává i do tohoto odvětví“.

Současně však Demirors i Bromberg poznamenali, že digitální měny centrální banky by mohly být vylepšením stávající infrastruktury fiat měn.

“Myslím, že různé potřeby vyžadují různé nástroje. Nakonec, bitcoiny a všechny další kryptoměny, digitální fiat a další projekty, jsou jen nástroje, které se snažíme použít k vyřešení našich problémů”

Podle jejího názoru Bitcoin řeší problém “volby peněžního systému”. Lidé, kteří mohou být nespokojeni s tím, jak systém funguje, mají jen málo možností, jak se bránit. Ačkoli mince na bázi dolaru mohou některé problémy vyřešit, nevyřeší problémy “finanční cenzury, finanční kontroly a zásadního nedostatku soukromí“.

Bitcoin je podle ní “vedoucím koněm”, který se stal formou rezistentních peněz.

Paradoxně tedy lze bitcoiny považovat za otázku národní bezpečnosti i za způsob, jak uniknout ze stávajícího systému.

Závěr

Kontroly, cenzura a nedostatek soukromí je něco, co trápí mnohé a proto se uchýlili ke kryptoměnám. Kryptoměny totiž poskytují možnost anonymity, ale má to i svá pravidla. Je také potřeba vědět, jak na to.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasujících 3

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
1 Komentář
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Rob

To je jednoduché. Prostě jde jen o to se podívat, jestli ta která národní kryptoměna blockchain (kryptograficky provázaný řetězec bloků) využívá nebo ne. To je naprosto triviální a lehce ověřitelný údaj. Jakým způsobem a jestli vůbec je nějak decentralizovaný nebo jaké jsou v daném ekosystému možnosti, to jsou úplně jiné otázky. Blockchain se dá aplikovat a využívat naprosto různě.

spot_img