K ranní kávě i stokoruna navíc? Platit bitcoinem je dražší než před krizí

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Bitcoin se k obyčejnému placení za ranní vajíčka a kafe hodí méně než před pandemií. Zatímco ještě během února průměrný poplatek z bitcoinové transakce nepřesáhl osmdesát centů, během června vyšla platba bitcoinem podle portálu Bitinfocharts místy až čtyřikrát dráže. Poplatek tak dokázal obyčejnou platbu někdy prodražit i skoro o stokorunu. A byť bitcoinové transakční náklady postupně začaly klesat, stále se v průměru blíží necelému dolaru.

Odborníci považují popsaný jev za vlastnost bitcoinu související s jeho rostoucí popularitou, platby ale zdražují i kvůli dopadům takzvanému halvingu (půlení).

„Rostoucí poplatky jdou ruku v ruce s rostoucím počtem transakcí v jednotlivých bitcoinových blocích během pandemie. Ekonomicky vzato jde o čistě rostoucí poptávku, která může být způsobena novým přerozdělením vlastníků bitcoinu po březnovém propadu ceny,“ soudí portfolio manažer Consequ Jiří Procházka.

Zdražení plateb bitcoinem, jehož cena se během posledních tří měsíců takřka zdvojnásobila, je podle něho nevyhnutelné. „Je to vlastně původní návrh bitcoinového tvůrce Satoshiho Nakamota. Ten předpokládal, že po vytěžení všech bitcoinů nahradí těžařům ušlý zisk z těžby právě vyšší transakční poplatky,“ dodává Procházka.

Na druhou stranu - kdo na potvrzení platby kryptoměnou nespěchá, může ve své virtuální peněžence nastavit i poplatek v přepočtu v řádu desetihaléřů. Takzvané mempoolové statistiky ukazují, že za poslední měsíc zažila bitcoinová síť zhruba šest mimořádně vytížených dnů. Mimo ně nebylo nutné poplatky šponovat. Některé nápojové automaty přijímající bitcoiny navíc vydávají zboží, aniž by vyžadovaly potvrzení platby. Stačí jen jen skutečnost, že někdo platbu zadal a bitcoinová síť už recipientovi sdělí, že jsou prostředky na cestě. Riziko, že se po cestě ztratí či je hackerský útok přesměruje jinam, je velmi malé.

Minulost ovšem pamatuje i řádově vyšší transakční poplatky, a to v situaci okamžitého přetížení bitcoinové sítě obrovským množstvím plateb. V prosinci 2018 tak například poplatky krátkodobě vyskočily až na 55 dolarů za transakci. Méně intenzivní transakční špičku zažila síť i ve druhé polovině letošního března při masivním globálním propadu finančních trhů. 

Sražení poplatků k nule, a tím i platební popularitu bitcoinu, má vyřešit zavedení takzvaného škálování transakcí Lightning Network, které se mělo postupně stávat součástí bitcoinové sítě už v roce 2018.

„Bohužel se toto řešení nedaří popularizovat a lidé ho příliš nevyužívají. Pravděpodobně se obávají o bezpečnost transakcí, nebo si nejsou vědomi nových možností,“ soudí ekonom BH Securities Štěpán Křeček.