Těžaři z břidlice krachují, Boeing 737 MAX začíná létat a bitcoin bojuje o devět tisíc dolarů

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Těžké časy pro frakování

Společnost Chesapeake Energy vyhlásila bankrot. Stala se tak největším těžařem ropy a plynu, kterého za posledních několik let postihl tento osud. Jde současně o jednu z největších obětí nevídaného kolapsu poptávky po surovinách v důsledku globálního boje s koronavirem.

Agentura Bloomberg označuje Chesapeake Energy za archetyp americké firmy, které se povedlo vydělat jmění na novém způsobu dobývání zemního plynu. V rámci restrukturalizace chce firma snížit svůj dluh o zhruba sedm miliard dolarů (167,1 miliardy korun). V současnosti její dluh činí téměř devět miliard dolarů. Společnost již uzavřela dohodu podporující restrukturalizaci.

Bitcoin bojuje o devět tisíc dolarů

Nejrozšířenější kryptoměna v posledních dnech bojuje o udržení nad hladinou devíti tisíc dolarů. Zatím se jí to daří, byť v sobotu cena bitcoinu nakrátko spadla na 8800 dolarů.

V pondělí ráno stála jedna digitální mince 9110 dolarů. Virtuální měna do tohoto pásma v poslední době sestupovala opakovaně, vždy se ale následně odrazila výše, což v kryptospekulantech živí naděje na zdolání  hladiny deseti tisíc dolarů za jeden bitcoin, která je významná z pohledu technické analýzy.

Zájem o zlato roste

Zlato prodělává nejlepší čtvrtletí od roku 2016, přičemž jeho cena směřuje k hladině 1800 dolarů. Tolik stál drahý kov naposledy na konci roku 2011. Důvodem je stoupající poptávka po bezpečném úložišti hodnoty v době, kdy rostou obavy z dalšího šíření infekce koronavirem.

Švédská centrální banka nechce vrátit sazby pod nulu

Byla první centrální bankou na světě, která dostala záporné úrokové sazby z negativního pásma. A vrátit se do něj v nejbližší době nehodlá.

Švédská Riksbank ve středu oznámí podobu svých dalších kroků, nicméně bankéři už nyní dávají jasně najevo, že spíše než na osekávání sazeb chtějí spoléhat na kvantitativní uvolňování.

Uzemněný Boeing 737 MAX začíná zkušebně létat

Americký Federální letecký úřad (FAA) vydal povolení k řadě letových zkoušek strojů Boeing 737 MAX. Několikadenní testy mají začít už dnes. Boeing na letadlech uvedeného typu provedl řadu úprav poté, co více než patnáct měsíců nesměla do vzduchu v důsledku dvou fatálních havárií.

„FAA během posledních několika týdnů přezkoumávala úpravy bezpečnosti systému předložené společností Boeing,“ uvedla agentura v e-mailu. „Inspekční orgán FAA dokončil jejich kontrolu, čímž uvolnil cestu k zahájení certifikačních zkoušek,“ dodala. Nynější série testů předznamenává konečnou fázi vládních příprav na certifikaci Boeingu 737 MAX, která mu umožní návrat do běžného provozu.