Dohled vyšší úrovně – Proč je Bitcoin důležitým článkem ochrany soukromí?

4.3
(4)

Váš charakteristický způsob chůze nebo váš srdeční tep – proč je Bitcoin důležitým nástrojem v boji proti potenciální (nejen) vládní invazi do soukromí?

Na první pohled by se klidně mohlo zdát, že jde o produkt Hollywoodu. Nicméně je nesporným faktem, že Mastercard nedávno zveřejnil, že “testuje(me) srdeční tep, cévní technologie a specificitu chůze za účelem ověřování plateb.” Ačkoli Mastercard argumentuje bojem proti hackerům a zvýšením pohodlí klientů, někteří by mohli tento vývoj vnímat jako vážný problém, protože je invazivní a mohl by se velmi rychle stát všudypřítomným. Bitcoin navíc řeší mnoho z těchto problémů online financí již dnes.

Mapování chůze

Kromě autentizace obličeje dojde na autentizace plateb pomocí ověření vaší chůze. Zatímco rozpoznávání obličeje se implementuje a rozvíjí v celé škále technologických oborů, většina z nás si zatím neuvědomila, že něco jako chůze může také sloužit jako prostředek identifikace. Jednoduchý příklad užití může být rozpoznání chůze kamerami při nástupu do dopravního prostředku veřejné dopravy.  

Prezident oddělení inteligentních řešení Mastercardu, Ajay Bhalla, se nechal slyšet, že;

“Způsob, jakým držíte telefon, jaké ucho používáte a jak se vaše prsty dotýkají tlačítek, je pro vás jedinečný. Testovali jsme tep, žilní technologii a způsob, jakým lidé chodí, abychom je dokázali  autentizovat.”  

Navíc ti, kteří si myslí, že systém ošálí, by se prý měli znovu pořádně zamyslet.

Proč bude Bitcoin důležitým nástrojem v boji proti sledování

V tuto chvíli je zatím sice nejasné, jak budou podmínky vypadat v budoucnu, ale je dost dobře možné, že přijde doba, kdy nebude možné si otevřít bankovní účet bez toho, aniž by byl podobný dohled automaticky zaveden. Pro ty z nás, kterým by takovýto dohled byl nepříjemný, bude Bitcoin představovat důležitou alternativu. Žádný platební systém ani třetí strana ho totiž nemůže kontrolovat.

Závěr

To co děsí právníky, může běžnému uživateli připadat normální a naopak. Nejinak se tomu zdá být v případě dohledu nad uživateli platebních metod. Dnes se může zdát podobná technologie na míle vzdálená, ale při překotné rychlosti vývoje dnešního světa je vše téměř za dveřmi. Je tudíž možné, že se k podobným otázkám dohledu třetích stran budeme muset již brzy postavit čelem a utvořit si na ně vlastní názor.

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.3 / 5. Počet hlasujících 4

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img