Hlavní obsah

Bitcoin si letos vedl lépe než americké akcie

V minulých týdnech zažil bitcoin jeden z nejhorších pádů za poslední rok. Přesto si v prvních třech měsících letošního roku vedla nejznámější kyberměna na světě podstatně lépe než hlavní americké akciové indexy Dow Jones a Standard & Poor’s 500. Upozornil na to zpravodajský server CNBC.

Článek

V prvním čtvrtletí bitcoin oslabil o deset procent. Dow Jonesův index klesl o více než 23 procent a S 500 ztratil 20 procent. Pro oba indexy to byl rekordní propad pro první čtvrtletí a v případě S 500 také nejvyšší čtvrtletní ztráta od finanční krize. Index Nasdaq klesl o více než 14 procent. Naopak cena zlata, které je považováno za bezpečnou investici, o čtyři procenta vzrostla.

Finanční trhy zažily velmi nestabilní tři měsíce, ve kterých nemoc Covid-19 přerostla v pandemii. Po celém světě se nakazily stovky tisíc lidí, což vedlo k uzavření firem, velkým omezením v cestování a nařízení obyvatelům, aby zůstali doma. Očekává se, že hospodářský dopad bude silný, což vedlo k obrovskému výprodeji akcií, a to i přes stimulační opatření, která podnikly centrální banky a vlády po celém světě.

Cena bitcoinu po velkém pádu pomalu roste

Internet a PC

Kurz bitcoinu dramaticky klesl

Kryptoměny byly v prvním čtvrtletí velmi nestabilní. Bitcoin začal dramaticky ztrácet ve chvíli, kdy se koronavirus začal masivně šířit napříč Evropou a zároveň také v USA. V polovině března kurz klesl o rekordních 48 %.

Ještě v polovině března se jedna virtuální mince obchodovala za 7955 dolarů (184 460 Kč), pak ale během pouhých 24 hodin hodnota klesla na 5963 dolarů (138 305 Kč). Pár dní se kurz držel, následně však přišel další pád na 3867 dolarů (90 530 Kč).

V současnosti se jedna virtuální mince obchoduje za 6300 dolarů, tedy v přepočtu 157 300 Kč. Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

Digitální zlato? Spíše ne…

V posledních letech byl bitcoin označován za „digitální zlato“ a byl považován za stejně bezpečnou investici jako zlato v dobách, kdy jsou trhy pod zvýšeným tlakem. Ale zas tak úplně to není, i když bitcoin klesl méně než většina akciových indexů. Analytici, kteří se pohybují v odvětví kryptoměn, ale mají pocit, že by se tato situace mohla začít posouvat.

Šéf oddělní rozvoje obchodů na kryptoměnové burze Luno Vijay Ayyar serveru CNBC řekl, že bitcoin zůstává relativně menší třídou aktiv, která je čím dál méně ve vztahu s tradičními třídami aktiv. „To je důvod, proč věřím, že současné tržní prostředí je velkým testem pro bitcoin, a vzhledem k tomu, jak mladá třída aktiv to je, vede si v současnosti celkem dobře,“ uvedl.

Zlato je podle něj mnohem více zavedeným bezpečným aktivem, bitcoin je však v tomto bodě pravděpodobně druhou volbou vzhledem k tomu, že jeho uživatelská základna je nižší, ale roste. Z tohoto důvodu také výkon bitcoinu zaostává za výkonem zlata, ale v nejbližších měsících a letech by mohl bitcoin začít ubírat větší podíl zlatu, dodal Ayyar.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám