[Rozhovor] Jaromír Tesař a Lukáš Bárta: Blockchain může rozvrátit finanční sektor a nováčci by měli nakupovat pouze BTC či ETH

Share This Post

Dnes zde máme poslední díl rozhovoru s Cardanians, tedy s Lukášem Bártou a Jaromírem Tesařem, kteří spravují CZ/SK komunitu Cardana. V dnešním díle se od Cardana trošku vzdálíme a zaměříme se na obecný pohled na svět kryptoměn. 

Profesionální analýza – 21.01.20 Technická analýza NEO/USD – Na NEO je medvědí vlajka, korekce bude pokračovat

Diverzita blockchainů je ku prospěchu

Vypadá to, že velké množství nově vznikajících a úspěšných projektů buduje další a další chytré platformy. Jak vidíte konkurenci Cardana, ať se již jedná o ETH, Cosmos, Algorand, Polkadot, Dfinity a další projekty, které mají podobné cíle?

Konkurence je jenom dobrá věc. Sice kopeme za Cardano, ale v podstatě jde o to posunout nás blíže k decentralizace a to všude tam, kde je to možné. Bitcoin si zvolil konzervativní přístup ke změnám, takže nové koncepty, výzkum a vývoj se nutně musí rozvíjet jinde a je rozhodně dobře, že se to děje. Jestli nějaký nápad uspěje, stejně hned vznikne několik klonů, nebo nějaké alternativy. I z pohledu zákazníků či uživatelů je konkurence dobrá. Andreas Antonopoulos nedávno v jednom videu správně uvedl, že budoucnost je mít jednu síť, která bude tvořena více chainy.

Charles Hoskinson o tomhle mluvil už někdy v roce 2017. Nyní to pochopil také Andreas a je této myšlence nakloněn. V rámci jednoho chainu nejde udělat vše, co je potřeba, neboť jednou potřebujete bezpečnost přes PoW, podruhé smart kontrakt a potřetí třeba rychlý a decentralizovaný systém. Bitcoin samotný nás k vyšší decentralizaci nepřivede. Uvědomte si, že likvidita Bitcoinu, tedy potažmo jeho bezpečnost, je závislá hlavně na centralizovaných službách.

Naši práci v rámci projektu Cardano děláme také pro Bitcoin, jen si to bohužel pár maximalistů neuvědomuje a pochopí to až v době, kdy se bude Bitcoin obchodovat více decentralizovaně, nebo najde jiné využití. K tomu mohou posloužit vyvinuté technologie či rovnou služby.

Decentralizace musí být výhodnější

Internet se posunul z období decentralizace až do dnešní doby, kdy všechno zajišťuje několik obrovských korporací. Google, Facebook, Amazon a pár dalších společností má na internet extrémní vliv. Kryptoměny by v tomto ohledu teoreticky mohly pomoci. Vidíte k tomu reálnou cestu?

Pokud si objednáte zboží na Amazonu a jediný rozdíl je, že zaplatíte kryptem, tak se pro korporát nemění skoro nic, co se týče dat, se kterými pracuje. Cesta je nahrazovat drahé prostředníky a umět decentralizovaně spárovat poptávku s nabídkou. Jenže tahle změna není jen o technologii, ale hlavně o lidech.

Dokud nebude pro lidi decentralizovaná alternativa v něčem výrazně výhodnější, ke změně nedojde. I kdybychom měli decentralizovanou sociální síť, jak lidi odtrhnout od YouTube a Facebooku? Mnoho lidí vám klidně řekne, že Facebook je zadarmo a soukromí neřeší. Znám lidi, co strašně fandí kryptu a mají plná ústa práva na soukromí, ale vy můžete skrze Facebook či Twitter dohledat jejich pravou identitu a přes BTC adresu část jejich finanční historie!

Realita je taková, že lidé neradi mění služby, se kterými jsou spokojeni a to i za cenu poskytování dat o sobě. V první řadě musíme dodat schopnou technologii, až poté můžeme řešit adopci. Jsme v tomto směru optimisté, ale nečekejte zázraky zítra. Distribuované sítě a decentralizace je technologie pro naše děti.

Finanční sektor čeká změna

Zdá se, že killer apps smart platforem jsou prozatím hlavně decentralizované finance a hry/gambling. Vidíte nějaká další odvětví, kam tyto technologie mohou proniknout a způsobit malou revoluci?

Blockchain má potenciál primárně rozvrátit finanční sektor. Ale ne tak, že krypto nahradí fiat 1:1. To je dost naivní myšlenka a krypto není nyní ani zdaleka schopné fiat nahradit. Krypto není o tom, že se skokově vyvážeme z područí států, nebo o tom, že stát začne používat krypto místo fiatu. Adopce krypta totiž není pouze o finanční změně, ale v případě snahy o nahrazování či zastupování fiatu je to také o sociální změně.

Pokud má stát přistoupit na to, že lidé nemusí používat státem vydaný fiat a mohou používat alternativu, bude jistě mít nějaké podmínky týkající se třeba daní, či zamezení podpory zločinu. Pro státy budou velkým oříškem stabilní mince a DeFi, neboť z toho mohou vzejít pro masu použitelné finanční služby. Dále se mluví o herním průmyslu, neboť objekty ve hře jsou digitální, takže jejich tokenizace dává smysl a není potřeba řešit propojení na fyzický svět.

Nemyslím si, že je v tuto chvíli zcela jasné, co mince či tokeny v daných projektech přesně jsou a zkuste se zeptat 10 lidí, co je pro ně Bitcoin. Dostanete 10 různých odpovědí. Od pyramidy, spekulace, investice, peněz či uchovatele hodnoty. Jasnější to bude až s mnohem vyšší adopcí, až bude všem jasné, k čemu je daný projekt dobrý a čím je užitečný. Jsme stále ve fázi experimentu a spekulace.

Pro nováčky pouze ETH a BTC

Jak se koukáte na vývoj trhu s kryptoměnami? Tím myslím obecné jevy jako např. BTC dominance a provázání ceny altů s BTC. Máte i jiná želízka v ohni než ADA? 

Samozřejmě to sledujeme, jsme neustále v obraze, jak funguje celý trh. Nováčci by měli jít na jistotu a zvažovat jen BTC či ETH. Z dalších projektů se nám líbí Nexo. Pro mnoho lidí to bude možná kontroverzní, ale ani XRP není k zahození a naopak lze předpokládat, že zejména v bankovním sektoru uspěje a způsobí revoluci. Líbí se nám ještě např. Algorand.

Profesionální analýza ceny BTC – 19.01.20 Technická analýza BTC/USD – Náhlé turbulence na Bitcoinu, co se to sakra děje?

Za zmínku stojí také Chainlink. Tento projekt se snaží decentralizovaně zprostředkovat fyzický svět digitálnímu. Ačkoliv tohle nebude asi nikdy 100%, může to dost posunout DeFi a schopnosti smart kontraktů. Žijeme ve fyzickém světě a náš majetek je většinou také fyzický. Pokud s tím chceme decentralizovaně nakládat, podobné projekty budeme potřebovat. Vy se pak můžete zeptat na cenu komodit, počasí či výsledek sportovních utkání. Časem možná můžete interagovat třeba s katastry.

Pointa projektu je, že se zeptáte více účastníků na nějakou informaci a uděláte většinový konsensus, z čehož dostanete důvěryhodný výsledek. A to zejména v případě, kdy systém obalíte reputačním a motivačním ekonomickým systémem. Aby mohly vzniknout nové decentralizované služby, je potřeba použít vhodné stavební kameny a tohle bude jeden z nich.

Nemá smysl mít 100% fyzické platidlo či uchovatele hodnoty a vedle toho 100% fyzický svět s minimálním propojením. Je zapotřebí tyhle světy sbližovat a nahrazovat prostředníky. Fiatu hodně pomáhá právní systém, což je v podstatě sada nějakých pravidel či zákonů a ty jdou do určité míry vetkat do algoritmů. Pokud přes smart kontrakt zamezíte nějakému potenciálnímu podvodu v obchodu, máte dobré využití. 

Kryptoměny potřebují čas na vývoj

Co momentálně kryptoměny potřebují pro to, aby mohly vytvořit funkční alternativu k existujícím, centralizovaným systémům?

Každá nová technologie potřebuje svůj čas, po který se ji lidé budou učit používat a postupně si získávat důvěru. Tenhle proces je nevyhnutelný a současně může být poměrně dlouhý. Pro projekty to znamená s uživateli spolupracovat a vyslyšet jejich přání. Je dost naivní si myslet, že všichni lidé na světě si budou instalovat full node, zvláště v době, kdy se vše přesouvá na mobilní telefony.

Chtít po lidech, aby se stali sami sobě bankou, se nyní také jeví jako utopie. Je potřeba více komunikovat a vše výrazně zjednodušit a hodnotu zabezpečit proti nechtěné ztrátě. Mnoho projektů se o něco snaží v dobré víře, že po tom bude poptávka, ale málokdo na to jde tím způsobem, že si napřed zjistí, co lidé chtějí nebo co by je mohlo oslovit. Lidé ze západu nepotřebují v podstatě nic.

Kryptoměny pro rozvojové země

Hodně se mluví o rozvojových zemích, kde mohou distribuované sítě dost velkou pomocí. Proto se tam chce letos na čas odstěhovat i Jack Dorsey, který se sešel s týmem Cardana, které tam už nějaký ten pátek působí. Když se tamních lidí zeptáte, co jim chybí, zjistíte, že potřebují mnohem víc než jen transakční systém s volatilním tokenem. Jejich problémy jsou mnohem více fundamentální, přitom nejspíš skrze nové technologie řešitelné. Tito lidé potřebují za férovou cenu prodat zboží, které pracně vyrábějí. Tedy obejít drahého prostředníka a mít k dispozici globální tržiště komodit. Dále by ocenili třeba férovou půjčku. A jsme zase u propojení nabídky s poptávkou a vynechání drahého prostředníka.

Důležitá je reálná použitelnost. Lidé žijí v různých ekonomických či státních systémech a mají zcela jiné problémy a potřeby. Bitcoin je tak pro jedny možnost, jak si ze své země odnést hodnotu, pro druhé je to jen spekulace či investice. Pro některé je používání krypta známka punku, tedy vzdoru proti tradičnímu finančnímu systému. Masa (zejména na západě) má jiné radosti a starosti než řešit finanční revoluci. V roce 2017 se při bull runu Bitcoin řešil snad na všech vánočních večírcích, které jsem navštívil a to je má sociální bublina dost velká a různorodá. Letos už to není téma pro nikoho.

Volatilita je problém pro reálné užití

Volatilita a reálná použitelnost se vzájemně vylučují, pokud se nebavíme o spekulaci na cenu. Lidé rádi mluví o vzácnosti mincí či uchovateli hodnoty, ale je potřeba si uvědomit, že pokud tuto vzácnost nevnímá žádný váš soused, nikdo z kolegů z práce, nebo téměř nikdo z vašeho okruhu známých, tak běžný člověk tomu nemůže úplně věřit a držením jen spekuluje na to, že se to změní. Sami si položte otázku, jestli je tohle cesta k adopci. Možná po půlení uvidíme bull run, ale poté třeba zase 2 roky medvěda.

Lidé přijdou o peníze a zopakuje se to samé, co už tu bylo v roce 2017 včetně dumpu třeba o 80 %. Troufám si tvrdit, že distribuce mincí se o moc nezvýší. Dlouhodobě může cena růst díky spekulaci či manipulaci velkých hráčů, ale ne nutně adopce.

Pokud se bavíme o reálném použití, bavíme se také o technických problémech, které stále nejsou překonané. My jsme schopni decentralizovaně a spolehlivě přenést velký objem hodnoty, ale jen pro malý počet lidí. Škálování je klíčové pro masové nasazení v jakémkoliv byznyse a zde musíme stávající řešení posunout o několik řádů. Nejsem si úplně jistý, jestli v podstatě centralizované druhé vrstvy jsou ta správná cesta, neboť to přinese jen problémy, kterým se chceme vyhnout.

Z principu nechceme naši decentralizovanou budoucnost stavět na centralizovaných službách. Kromě škálování je dále potřeba urgentně řešit například soukromí a uživatelskou přívětivost. Hlavně soukromí je oříškem z pohledu regulací, neboť pro PoW projekty může zvýšení soukromí znamenat delistování z burz a s tím se pojí i ztráta likvidity. Chcete Bitcoin používat soukromě, nebo z něj chcete mít investiční aset?

Nebo to nakonec půjde nějak skloubit? Vlastně mi chybí širší debata na tohle téma a budu moc rád, pokud se toho někdo z Bitcoinistů ujme.

Co číst dále:

LIVE Trading 2.0 – Bitcoin po korekci – altseason pokračuje dál!

Related Posts

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...

Binance nabízí odměnu 5 milionů dolarů

Kryptovelryba koupila 314 milionů tokenů BOME ještě před uvedením...