[Zprávy] Cena BTC se odrazila a panika se odkládá – Bitcoin Core má nový upgrade – Nejsilnější trend kryptoměn: DeFi na masivním vzestupu

Share This Post

Cena Bitcoinu se odrazila a vrátila se zpátky do původní formace. To značí, že nemusíme prozatím panikařit. Bitcoin Core klient má nový upgrade, který defaultně využívá SegWit, a na straně ETH zase pokračuje rozvoj DeFi. Přes klesající cenu je trh zaplněn dobrými zprávami. 

Bitcoin se odrazil zpět do formace

Bitcoin má historii radikálních a nepředvídatelných pohybů. V posledním roce se ovšem dějí nevídané věci. Po parabolickém růstu přišla 50% korekce. V jeden den Bitcoin dokonce zaznamenal pohyb o 40 %. To jsou poměrně bláznivá čísla. Dobře to ilustruje úskalí nejen tradingu, ale také hodlingu. Práce hodlerů je totiž těžká dřina. Kdo má tu sílu vydržet 50% propad a udržet si zdravý rozum?

K dnešní situaci na trhu. Cena BTC krátce prorazila pod hranici klesajícího kanálu. Následně se ovšem velmi rychle odrazila směrem zpátky. Při pohledu na dlouhodobější situaci můžeme vidět, že support z předchozího roku prozatím zafungoval a cena jej respektuje.

Z krátkodobého hlediska jsme tak opět v klesajícím kanálu. Směr trendu je stále jasný, a to je jednoznačně dolů. Pro další pokračování ovšem bude muset cena prorazit skrze silnější support (modrý obdélník).

Z dlouhodobého hlediska jsou ovšem čísla, která kryptoměny vykazují, stále velmi pozitivní. BTC hashrate dosahuje nových ATH. Do trhu vstupují instituce. Infrastruktura se vyvíjí jak na straně burzovní, tak i na straně technologické (BTC upgrade, Lighting network, ETH 2.0 a další). Důvod pro paniku tak není. Spíše se trh snaží setřást tzv. slabé ruce.

BTC Core upgrade

Bitcoin Core přichází s novým updatem. Než se podíváme na to, co nového přinese update do světa Bitcoinu, je nejprve nutné si říci, co je Bitcoin Core. Jedná se totiž o free open-source software, jenž slouží k tvorbě a provozu uzlů (node), ze kterých se skládá BTC síť. Zároveň slouží jako peněženka, která plně verifikuje platby.

Více informací – 3 fundamentální důvody, proč Bitcoin padá

Jedná se o tzv. referenční implementaci, od které se odvozují ostatní softwary. V podstatě je to určitá norma BTC světa. Původně byl Bitcoin Core známý pouze jako Bitcoin, ale nakonec se přešlo na přídomek Core, aby se odlišil od názvu Bitcoin, který reprezentuje kompletní síť.

Nová verze protokolu 0.19.0.1 přinese několik změn. Pro uživatele bude nejviditelnější změna defaultní užívání Bech32 adres. To znamená, že se v rámci peněženek spoléhajících na Bitcoin Core bude automaticky používat SegWit. SegWit je nástroj, který pomáhá odlehčit transakce.

Bitcoin často čelí kritice, že jeho vývoj je pomalý, což může být pravda v porovnání s ostatními projekty, které nenesou takovou zátěž jako BTC. V předchozím tweetu ilustruje Nick Szabo sílu BTC. Díky rozložení nodů po celém světě je prakticky nemožné BTC poškodit.

Živé debaty ovšem pokračují o tom, zda si BTC udrží decentralizovanou náturu, protože většina těžařů pochází z Číny. Tři největší pooly ovládají přibližně 50 % sítě, což je riziko, které BTC ohrožuje. Vysoká centralizace těžby by totiž znamenala, že Bitcoin ztratí schopnost rezistence vůči cenzuře.

DeFi na vzestupu – Trend, o kterém musíte vědět

Trendy jsou ve světě kryptoměn kritické. Různá časová období se vyznačují různými trendy, které lákají mnoho investorů. Zatímco rok 2017 byl ve znamení ICO či obchodování altcoinů, pro rok 2019 byl prozatím silný trend rozvoj DeFi. DeFi jsou decentralizované finance a primárně to znamená decentralizované finance na ETH blockchainu.

Více informací –- Bitcoin půjde tento týden nahoru a má k tomu dobrý důvod + ANKETA

Decentralizované finance je pojem, který nemusí být na první pohled pochopitelný. Jedná se prakticky o finanční služby založené na smart kontraktech s decentralizovanou podstatou. Služby jako Maker DAO či 0x společně budují právě DeFi. Prakticky se jedná např. o vytvoření stable coinu DAI či půjčování peněz nebo budování Dexů (decentralizované burzy).

Pro participaci na DeFi je většinou nutné zamknout svoje ETH mince. To je transparentní a určitelné číslo. A právě počet zamčených ETH mincí je na konstantním vzestupu a i přes propad ceny kryptoměn dále roste. Jak je vidět ze zdroje Defipulse, počet locknutých ETH dosáhl 2,7 milionů. Dominance Maker DAO je pak 49 %.

DeFi tak přináší decentralizované, finanční služby. Ty jsou pro budoucnost kryptoměn velmi důležité. DeFi má totiž potenciál vytvořit komplexní systém, který může v budoucnu nahradit prakticky všechny finanční centralizované instituce. Výhoda pak bude v nezávislosti a rovnosti podmínek pro všechny uživatele.

Co číst dále:

[Seriál] Sprievodca formáciami na sviečkovom grafe – časť 2, jednosviečkové formácie

 

Related Posts

Bitcoinové velryby odmítají prodávat, zatímco cena BTC se zbavuje „euforie“

Bitcoinu 16. dubna hrozila nová místní minima, protože investoři...

Šest miliard dolarů v BTC přesunula pátá nejbohatší bitcoinová velryba

Pátá největší BTC holdingová adresa – také nazývaná „37X“...

Cena bitcoinu se vrátila na 70 000 dolarů

Bitcoin získat zpět hranici 70 000 USD, když se...

Polygon zkEVM nefungoval kvůli problémům s blockchain sekvencerem

Polygon, řešení pro škálování vrstvy 2 Ethereum, oznámil, že...

MicroStrategy prodává dalších 604 milionů dolarů bankovek na nákup 9 000 bitcoinů

MicroStrategy, jeden z největších veřejných držitelů bitcoinů, dokončil další nabídku...

Binance nabízí odměnu 5 milionů dolarů

Kryptovelryba koupila 314 milionů tokenů BOME ještě před uvedením...