Bitcoin s výkyvy nekončí. Tak vytrvalý propad zažívá kryptoměna teprve podruhé v historii

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto) Zdroj: Michaela Szkanderová

Bitcoin
Bitcoin
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Další den, další pokles. Kryptoměna bitcoin během pondělního rána sestoupila na půlroční cenová minima.Takhle vytrvalý mezidenní propad dominantní kryptoměna příliš často neprodělává, připomíná agentura Bloomberg. V průběhu dne se ale její kurz oklepal a vrátil nad sedm tisíc dolarů.

Pokud bude cena bitcoinu o pondělní půlnoci nižší než sedm tisíc dolarů, nejrozšířenější kryptoměna tím vyrovná značně nelichotivý rekord z roku 2014. Tehdy její cena klesala po osm dní v řadě.

Bitcoin má za sebou bouřlivé období, kdy jeho cena odepsala během týdne zhruba dvanáct procent. V pondělí dokonce klesla na půlroční minima, když jedna virtuální mince stála kolem 6500 dolarů. Později během dne se však kurz kryptoměny vyšplhal nad sedm tisíc dolarů.

K propadu bitcoinu v minulých dnech podle světových agentur přispěly zprávy o tažení čínských úřadů proti byznysu s virtuálními mincemi. Centrála čínské centrální banky v Šanghaji ve čtvrtek upozornila, že se zaměří na nelegální aktivity kolem virtuálních měn, které se znovu objevují. Sama banka přitom podle Reuters chystá vlastní digitální měnu.

Bitcoin ale v podstatě „jen“ pokračuje v trajektorii, kterou nabral po letním náhlém výstupu k 13 tisícům dolarů za virtuální minci.

Od té doby její kurz prochází značnými výkyvy oběma směry, přičemž v posledním měsíci nabral výhradně jen sestupnou tendenci.

Virtuální měna bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa.

Jeho hodnota nicméně v uplynulých letech prochází značnými výkyvy. V roce 2017 zažíval bitcoin prudký růst a ke konci téhož roku jeho hodnota překonala 19 tisíc dolarů. V závěru loňského roku však sestoupila do blízkosti 3000 dolarů.

Aktuální cenu bitcoinu sledujte zde: