Historie Bitcoinu v kostce aneb 11 let uplynulo od registrace Bitcoin.org

0
(0)

Když se BTC poprvé objevil jako alternativní platební metoda, v očích veřejnosti vypadal jako další vizionářský propadák. Vedoucí kryptoměna měla nejnižší hodnoty mezi roky 2009 a 2010, dnes směšných cca 13 centů. V létě 2010 měna získala první mediální pozornost a lidé z přidružených odvětví začali chápat její důležitost. Většina online i offline médií se o BTC a oblast kryptoměn obecně začala následně zabývat.

2011

V tomto roce začal Bitcoin fungovat na tradičních internetových tržištích a prosadil se v globálním internetovém byznysu. Wikileaks umožnilo darované částky posílat v BTC.

13. června se udála první krádež kryptoměny v historii, kdy zmizelo přes 375 000 USD a pachatele se nepodařilo dohledat. Další burzy byly napadány vzápětí a cena coinu spadla z 18 USD na pouhý 1 cent. Jednalo se o největší propad Bitcoinu v historii. 

Už 22. června však vyšla nová mobilní aplikace Bitcoin Mobile a později byla uspořádána také první Bitcoin konference, konaná v Praze. Bitcoin nakonec tento propad přežil.

2012

2012 byl rokem, kdy BTC dál prostupoval veřejným míněním a objevil se v několika seriálech. Udála se také další velká krádež BTC, totiž 50 000 coinů ukradených Linode. 

Pozitivní zprávou bylo, že například WordPress začal vyplácet své zaměstnance v případě zájmu v Bitcoinech.

2013

V roce 2013 dosáhl celkový objem trhu 1 miliardu USD. Nastaly však problémy v některých zemích, které zpochybňovaly legálnost kryptoměny a nebo ji přímo zakázaly. Příkladem může být Thajsko nebo nám bližší Norsko. Bitcoin se dále hojně užíval na blackmarketu, FBI se však podařilo shodit největší darknetové tržiště SilkRoad a zatknout Rosse Williama Ulbrichta, v branži známého drogového překupníka a operátora celých darknetových tržišť.

2014

Během tohoto roku se stalo několik dalších skandálů, z Japonské burzy Mt. Gox zmizely miliony dolarů, burza následně zkrachovala. Poté skončil za mřížemi viceprezident Bitcoin Foundantion Charlie Shrem, kvůli podezření z praní špinavých peněz. Pozitivní ale bylo, že Bitcoin získal partnery jako Microsoft, Dell a Newegg. Tyto společnosti umožnily nakupovat své produkty za BTC.

2015

Kryptoburza Bitstamp, sídlící na Britských ostrovech, oznámila, že byla napadena a zmizelo asi 19 tisíc Bitcoinů. V Listopadu označila Unicode Comittee BTC kryptoměnu jako budoucí standart Unicode.

2016

Konečně jsme se dostali k síťové rychlosti jedno exahashe za sekundu. Japonský parlament schválil BTC jako alternativní metodu placení. Také se jako houby po dešti vyrojily Bitcoinmaty – prvních asi 800. A česká firma se stala jednou z vedoucích na trhu v tomto oboru. Uber a Steam začaly také přijímat platby v BTC.

2017

2017 se zapsal jako rok s nejvyšším kurzem vůbec. Na začátku roku se BTC obchodoval okolo tří tisíc dolarů za coin. V průběhu léta se cena vyšplhala až k deseti tisícům a 7. prosince zaznamenal coin hodnotu 20 000 USD. Většina zemí včetně Japonska, Ruska a Norska povolila Bitcoin jako legální transakční systém.

2018

Po obrovském růstu v předchozím roce čekal na Bitcoin medvědí trh, kdy se cena dostala zpět na tři tisíce dolarů. Vznikaly obavy skrze celou kryptokomunitu, zda bublina nezničila důvěru veřejnosti v kryptoměny. Většina nadšenců očekávala, že se coin udrží nad 15 000 USD, což se nestalo a lidé začali prodávat své zásoby. Mnoho burz se poté potýkalo s novým typem útoků, které také způsobily velké ztráty.

2019

A na začátku roku se BTC obchodoval za cca 3 700 USD. V porovnání s hranicí 13 796 USD, na kterou dosáhl 26. června, jde opět o skokový nárůst. Bitcoin zvýšil svoji dominanci proti altcoinům na trhu na 66.5% a celkový objem obchodů nyní tvoří asi 191 miliard USD.

I v tomto roce jsme zaznamenali útoky na burzy, nejprve Cryptopia, burza z Nového Zélandu, následovaly Coinmana, Bithumb and GateHub. 

Íránská vláda začala využívat Bitcoin pro obcházení ekonomických sankcí uvalených americkou vládou. Rusko a Čína se rozhodly vyvinout vlastní krpytoměnu pro dosažení podobného účelu. 

Geopolitická situace a zvyšování napětí nahrávají cenám Bitcoinu, ve kterém lidé hledají uchovatele hodnoty pro případ krize, zvlášť v zemích s neklidnou nebo nestabilní situací. Aktuálně se cena 1 BTC pohybuje kolem 10 000 USD.

Závěr

Historie BTC je plná změn a rychlých pohybů, úspěchů a krizí a mnoha případů zneužití.  Stačí se podívat na graf od roku 2009 a na první pohled je jasné, že slovo stabilní není na místě. Přes to všechno se však Bitcoin stal lídrem na zcela novém technologickém poli a i přes mnoho nepříznivých prognóz, označení za bublinu a negativistické komentáře všechny krize a propady zatím ustál a dokázal znovu a znovu se opět zvednout a pokračovat v růstu.

Co číst dále?

Odhalí se Satoshi Nakamoto zítra, během desátého výročí Bitcoinu?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img