Jak využít CFGI index a co naznačuje sentiment trhu?

0
(0)
V
V
Pod touhle maskou je toho Víc než jen maso, pod touhle maskou se skrýVá idea. Je mi ctí, že tě poznáVám a můžeš mi říkat...V.

Jak vyplývá z nejnovějších údajů populárního indexu Crypto Fear and Greed Index (CFGI), nálada investorů do Bitcoinu (BTC) aktuálně není tak dobrá, jak tomu bylo zhruba před třemi měsíci.

Nejhorší výsledek

14. srpna 2019 dosáhl index CFGI nejhoršího výsledku od 25. listopadu roku 2018, kdy se pohyboval na hodnotě 9 bodů a Bitcoin se obchodoval kolem 3 000 USD. 14. srpna se ukazatel zastavil na hodnotě 11 bodů a Bitcoin se obchodoval na hodnotě kolem 10 000 USD.

Co je index CFGI

Index CFGI je vyjádřením sentimentu bitcoinových investorů, který je zaznamenán na stupnici od 1 do 100. Hodnota 1 představuje nejhorší náladu nebo extrémní strach a hodnota 100 naopak nejlepší náladu, extrémní optimismus nebo chamtivost.

Co vyčteme z grafu

graf
(zdroj: alternative.me)

Pokud se podíváme na graf, vidíme u dnešního data 17.8. 2019 hodnotu 20. To znamená, že se stále pohybujeme v pásmu extrémního strachu, stejně jako tomu bylo dne 14.8. 2019. Zajímavé přitom je, že před dvěma měsíci, 26. června 2019, byl index CFGI na maximálních hodnotách. Index ukazoval hodnotu 95, což představuje pásmo extrémního optimismu (chamtivosti). V této době se BTC obchodoval za cenu kolem 13 500 USD.

CFGI

zdroj: alternative.me

Údaje CFGI nám rovněž ukazují, že ke zvratu v náladě investorů došlo mezi 9. – 15. červencem 2019, kdy během týdne spadla hodnota z extrémního optimismu (84 bodů) až  do pásma extrémního strachu (16 bodů). Bylo to období, kdy cena BTC klesla ze 13 000 až na hranici 10 000 USD.

K oživení posléze došlo počátkem srpna, kdy se hodnota na CFGI vyšplhala na 66 bodů.

Jak funguje CFGI

Index CFGI údajně čerpá z šesti datových bodů, kterými jsou:

  1. Volatilita – 25 %,
  2. dynamika a objem trhu – 25 %,
  3. sociální média – 15 %,
  4. průzkumy – 15 %,
  5. dominance Bitcoinu na trhu – 10 %,
  6. trendy – 10 %.

Závěr

Tvůrci indexu uvádějí, že pokud CFGI vykazuje nízké hodnoty, značí to příležitost k nákupu. A naopak, Pokud jsou hodnoty extrémně vysoké, dojde v nejbližší době ke korekci trhu a je to tedy signál k prodeji.

Pokud chcete sledovat denní index nálady bitcoinových investorů, můžete tak činit na těchto stránkách.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Před jakýmkoliv investováním proveďte vlastní research a analýzu, vždy obchodujete jen na své vlastní riziko. Tým kryptomagazin.cz důrazně doporučuje individuální zvážení rizik.

Co číst dále?

Pozor, byl nalezen malware, který těží Monero – s použitím správce úloh

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
spot_img