Bitcoin pokořil hranici 9 000 dolarů

Názor
Hodnota bitcoinu stejně jako dalších kryptoměn je nestabilní a postupem času se výrazně mění. Na současném růstu hodnoty bitcoinu mnozí lidé vydělali. Podobně však v roce 2018 při výrazném pádu ceny bitcoinu mnoho lidí prodělalo. Obchodníci s kryptoměnami by si měli dávat velký pozor a uvědomit si, že potenciál vysokého výnosu je vykoupen obrovským rizikem.
Lidé, kteří na začátku letošního roku koupili bitcoin, si mohou gratulovat. Foto: Pixabay

Trh s kryptoměnami slaví úspěch. V neděli se hodnota nejznámější kryptoměny bitcoin na největších burzách vyšplhala na úroveň 9 300 dolarů. Následně se hodnota bitcoinu propadla na 8 900 dolarů. V průběhu dnešního dne však byla hranice 9 000 dolarů opět překonána a aktuálně se bitcoin běžně obchoduje za 9 200 dolarů.

Současná hodnota bitcoinu je nejvyšší od května 2018. Na začátku roku 2018 se hodnota bitcoinu začala prudce propadat. Zatímco ještě 6. ledna se bitcoin prodával za více než 17 000 dolarů, o měsíc později byla hodnota bitcoinu přibližně o 10 000 dolarů nižší. K cenovým vzestupům bitcoinu následně došlo v březnu a květnu 2018, od té doby však bitcoin nestál nikdy víc než právě nyní.

Lidé, kteří na začátku letošního roku koupili bitcoin, si mohou gratulovat. 1. ledna 2019 stál bitcoin 3 800 dolarů, tedy vzhledem k tehdejšímu kurzu koruny vůči dolaru zhruba 85 800 korun. Nyní by šlo stejný bitcoin prodat za 208 600 korun, tedy o 122 800 korun dráž.

Autor je hlavní ekonom společnosti BH Securities
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Bitcoin zažívá comeback. Je nejdražší za poslední rok

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Půlení bitcoinu je za rohem

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k …

Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly

Hlavní index pražské burzy PX ve čtvrtek posílil o 0,18 procenta (1 550,34 b.). Ve čtvrtek nebyly zveřejněny žádné podstatnější korporátní informace. Zobchodovaný objem tvořil asi jen 80 procent dlouhodobého …

Akciové trhy: Praha na zelené nule

Po úterním výplachu, kdy evropské burzy výrazně ztratily, došlo ve středu ke korekci. Ale náš domácí index PX (+0,04 %, 1 547,54b.) vzrostl jen kosmeticky a skončil na zelené nule.  

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

Analýza
Směnný kurz české koruny je v posledních letech velmi dynamický a mění se v závislosti na několika nejdůležitějších faktorech: Úrokovém diferenciálu, ekonomická síle, politické stabilitě, tržnímu sentimentu a mezinárodnímu obchodu.